StoryEditor

Najprv sa sťažovali. Potom na Slovensko pritiahli luxusnú sieť

26.02.2015, 23:00
Svetoznáma značka L’Occitane mieri na Slovensko. Pod Vysoké Tatry do Starej Lesnej prenesie uvoľnenú atmosféru Stredomoria.

Luxusné kúpele, relaxačné procedúry, masáže či skrášľujúce rituály. To všetko ponúka svetoznáma francúzska kúpeľná sieť Spa by L’Occitane, ktorá s viac ako 60 pobočkami pôsobí v 23 krajinách sveta. Opojnú atmosféru hýčkania a výnimočnosti dotvára vlastnou prírodnou kozmetikou s nádychom stredomorskej prírody. Francúzska značka pritom spája svoje meno s najznámejšími a najexkluzívnejšími adresami po celom svete. Do susedného Česka zavítala iba pred dvomi rokmi. Stala sa tam súčasťou päťhviezdičkového hotela na luxusnom stredovekom zámku Chateau Herálec. Najnovšie sa objaví i pod Tatrami.

Investícia Finergu do wellness komplexu v Hoteli Lesná, ktorého súčasťou budú francúzske kúpele, predstavuje 1,4 milióna eur.

Rozširujú biznis

V Starej Lesnej vo Vysokých Tatrách sa formuje moderný hotelový rezort, ktorý chce preraziť medzi najlepších na Slovensku i v Európe. Spoločnosť Finerg International pracujúca i s ruským kapitálom získala exkluzívnu licenciu na prevádzku prvého Spa by L’Occitane na Slovensku. „Vybudovali sme nový wellnessový komplex, ktorého čerešničkou na torte bude zóna na individuálne procedúry podľa odporúčaní luxusnej francúzskej značky,“ hovorí pre HN jeden z majiteľov spoločnosti Finerg International Jozef Ivanič. Firma vlastní a prevádzkuje iba pár kilometrov od Tatranskej Lomnice viacero zariadení cestovného ruchu. Okrem troch hotelov i apartmánové mestečko. Francúzske kúpele s nádychom stredomorskej kultúry pod Tatrami rozbieha formou franchisingu v práve modernizovanom Hoteli Lesná. Vodný svet tu vzniká v novovybudovanej presklenej prístavbe hotela, kúpeľno-relaxačné centrum sa ukrýva v suterénu hotela.

Výkonný riaditeľ ZCR Klaster Horehronie a OOCR Nízke Tatry Juh Milan Gemzický hovorí, že ľudia veľmi radi vyhľadávajú relax vo vode. „Wellness sa stal štandardom. Kto ho dnes nemá, stráca svoju konkurencieschopnosť. Náskok pred súpermi sa získava skôr jeho rozlohou a rozsahom doplnkových služieb,“ tvrdí Gemzický. Ten v Starej Lesnej sa rozkladá na takmer 1500 štvorcových metroch a bude rozdelený na tri zóny.

Jediný na svete

Francúzsky luxus sa pritom na Slovensko dostal kurióznym spôsobom. Tatranskí hotelieri chceli svojim hosťom pôvodne ponúknuť iba exkluzívnu prírodnú kozmetiku od francúzskeho výrobcu. Keď sa im od firmy pol roka nedarilo vymámiť ponuku, sťažovali sa. „Prišli sa nám osobne ospravedlniť a vtedy zistili, že sme pre nich ideálny partner,“ opisuje zaujímavú historku Ivanič. Vtedy však už wellness a relax zóna stála, všetky stavebné úpravy prešli finalizáciou. Do Starej Lesnej preto prišla zástupkyňa siete Spa L’Occitane z Hongkongu a projektu kúpeľov dala definitívne zelenú. „Presvedčili sme ju svojou filozofiou a konceptom. Poskytli nám preto potrebné know-how na prevádzku kúpeľov,“ tvrdí Ivanič.

Hotel Lesná zo Starej Lesnej sa tak stal jediným štvorhviezdičkovým hotelom na svete, ktorý sa pýši originálnym Spa L’Occitane. Presne takým ako v domovskom hoteli francúzskej siete Couvent des Minimes v Provence. Ostatní držitelia licencií po celom svete totiž musia mať v povinnej výbave päť hviezdičiek, čo je jednou z podmienok firmy.

Po Piešťanoch druhá sieť na Slovensku

V segmente wellnessu a kúpeľov u nás zatiaľ pôsobia iba lokálne značky. O franchisingu alebo sieti kúpeľov Slovensko doteraz nepočulo. Výnimkou sú piešťanské kúpele, ktoré v roku 2002 kúpila od Fondu národného majetku spoločnosť Danubius Hotels Group patriaca britskej rodine Schreierovcov.

Vstup nadnárodného reťazca do slovenského kúpeľníctva hodnotí ekonomický analytik Jozef Orgonáš pozitívne. „Dôjde k zvýšeniu konkurencie. Latka je pritom nastavená vysoko. Franchising prináša určité štandardy, i na Slovensku budú musieť mať rovnakú úroveň ako vo Francúzsku či inde vo svete,“ pripomína Orgonáš. Slovensko pritom do celosvetového povedomia dostalo práve kúpeľníctvo postavené na liečivých účinkoch vody, ktoré u nás má dlhú históriu a bohatú tradíciu. Ako dodáva Gemzický, pokiaľ dokáže nový hráč na trhu vyťažiť maximum zo získaných výhod kúpeľného reťazca, bude pre rozvoj slovenského kúpeľníctva a cestovného ruchu prínosom:„Zvýši i atraktivitu a návštevnosť celej lokality a regiónu.“

Pritiahnu bohatých

Jozef Orgonáš si myslí, že vstup kúpeľného gigantu na Slovensko neprinesie dramatické zmeny na trhu. „Sieť sa orientuje na luxus a poskytuje nadštandardnú úroveň, ktorá osloví menej ako 10 percent domácej klientely. Zvyšok sa bude stále orientovať na existujúcu ponuku,“ tvrdí Orgonáš.

Podľa Orgonášových slov skôr pritiahne pozornosť bohatších zahraničných návštevníkov nielen z Ukrajiny či Ruska, ale predovšetkým z Ázie a Blízkeho východu. „Cenová politika bude však zrejme miernejšia. Pri rovnakých cenách sa totiž radšej rozhodnú pre inú svetovú destináciu,“ zakončil Orgonáš. V Starej Lesnej chcú svoj najnovší prírastok otvoriť už začiatkom apríla.

Obnovili kúpele z čias Uhorska

V podtatranskom regióne sa pritom v kúpeľníctve iba nedávno objavil úplne nový hráč. V roku 2012 sa v Červenom Kláštore v Zamagurí rozbehli Kúpele Smerdžonka. Kúpele z čias Uhorska zdevastované dvomi svetovými vojnami tu na ruinách bývalého pionierskeho tábora vybudovali manželia Korčákovci. „Dieťa sa splodilo, narodilo, ale výchova je zložitá a namáhavá,“ obrazne opisuje rozbeh podnikania ich majiteľ Ján Korčák. Znovuobjavené sírové pramene najprv absolvovali zaťažkávacie skúšky a po piatich rokoch čakania sa zapísali do zoznamu liečebných kúpeľov. Okrem liečby kožných chorôb tu ľudí lákajú na wellness a relax v srdci Pieninského národného parku.

01 - Modified: 2007-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: AKCIE
01 - Modified: 2024-02-28 09:54:27 - Feat.: - Title: Obrat na Slovensku. Zlepšená nálada vydržala ľuďom len pol roka, teraz sa obávajú troch zásahov na peňaženky 02 - Modified: 2024-02-12 12:16:36 - Feat.: - Title: Slovenský priemysel vlani padol, situáciu zachraňovali dve fabriky na opačných koncoch Bratislavy 03 - Modified: 2024-02-01 16:30:30 - Feat.: - Title: Slovensko po krízach zaplavil optimizmus. Nálada spotrebiteľov je najlepšia od štartu pandémie 04 - Modified: 2023-10-19 07:24:52 - Feat.: - Title: Horúci pracovný trh na Slovensku schladia len noví zamestnanci 05 - Modified: 2023-10-06 09:01:37 - Feat.: - Title: Zaistite si svoju penziu pár klikmi. Takto funguje nový štátny systém
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:22