StoryEditor

Firmy chceli milióny. A chybili

19.09.2013, 00:00
Verejné obstarávanie Problémy s tendrami boli najmä pri podprahových zákazkách.

Žiadajú o eurofondy, ale nevedia robiť verejné obstarávania. Takto dopadli firmy, ktoré sa na Slovensku uchádzali o peniaze z Bruselu. Dokazujú to kontroly menších tendrov, ktoré v prvom polroku vykonal rezort hospodárstva.

Kontrolóri si zobrali na mušku 105 tendrov robených takzvanou podprahovou metódou.

A zistili, že v poriadku sú iba štyri. „Kontrolovali sme najmä tendre realizované v rokoch 2010 až 2011. V roku 2011 sa zmenil režim zadávania podprahových zákaziek. A keďže sa stal administratívne náročnejším, mohlo sa to odraziť vo zvýšenej chybovosti,“ zdôvodňuje minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD).

Chýbajú skúsenosti
V praxi si firmy, ktoré chcú svoj projekt financovať z eurofondov, musia dodávateľov tovarov, služieb a prác týkajúcich sa tohto projektu nájsť cez verejnú súťaž. Pri obstarávaní tovarov a služieb do 40-tisíc eur a stavebných prác do 200-tisíc eur pritom mohli postupovať takzvanou podprahovou metódou. Teda informáciu o tom, že sa bude konať súťaž, nemuseli zverejňovať vo vestníku verejného obstarávania. Stačilo, ak tak urobili na svojej internetovej stránke alebo nástenke. Následne si teda mohli vytypovať firmy, ktoré s ponukou oslovia. Aj preto si niektorí odborníci myslia, že táto metóda je ľahko zneužiteľná. „Systematicky sa využíva na prideľovanie zákaziek vyvoleným,“ hovorí analytik Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika Ivan Kuhn.

Podľa Malatinského možno preto vysoký počet nálezov vnímať aj ako úspech ministerských kontrolórov. Keďže takýmto spôsobom je podľa neho možné do budúcnosti predísť problému vracania eurofondov.

Najčastejším nedostatkom tendrov bola pritom zle určená predpokladaná hodnota zákazky, zle vyhodnotená súťaž či nedostatočný alebo, naopak, príliš konkrétny opis predmetu zákazky, keď sa súťaž ušije na mieru konkrétnej firme. Podľa odborníkov mohla byť vysoká chybovosť aj v nedostatku skúseností firiem. „Zadávateľmi podprahových zákaziek boli najmä menší obstarávatelia, ktorí nemali potrebné skúsenosti a odborníkov,“ hovorí partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Andrej Leontiev.

Nahradí ju trhovisko
Novela zákona o verejnom obstarávaní platná od júla tohto roku obstarávania podprahovou metódou  zrušila. „Väčšina z obstarávaní, ktoré sa realizovali podprahovou metódou, sa po veľkej novele budú obstarávať postupmi pre podlimitné zákazky,“ vysvetľuje Leontiev. Bežne dostupné tovary a služby sa však budú obstarávať prostredníctvom využitia elektronického trhoviska.

Podľa poradkyne ministra vnútra Tatiany Behrovej by sa chybám dalo vyhnúť aj tým, že menšie nákupy sa budú robiť centrálne. Teda by sa muselo súťažiť jedným nadlimitným zadaním. Tým, ktoré má byť najtransparentnejšie.

01 - Modified: 2005-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Román
01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 04 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 05 - Modified: 2024-03-21 11:24:33 - Feat.: - Title: Eurofondy chceme čerpať efektívnejšie než v minulosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:22