StoryEditor

Poznačila ich kríza. Teraz sú lídrami v náboroch ľudí

29.07.2014, 00:00
Stredne veľké podniky v prvom polroku ponúkli viac ako 12-tisíc voľných pracovných miest.

Patria medzi najväčších zamestnávateľov na Slovensku. Počas krízy ich však tvrdo zasiahol pokles zákaziek, a tým aj príjmov. Stredne veľké firmy, teda tie, čo majú od 50 do 250 zamestnancov, tak boli nútené vo veľkom prepúšťať. Dnes sa však situácia obracia a práve tieto podniky hlásia nábory ľudí. V prvom polroku ponúkli oproti vlaňajšku až o 23 percent viac voľných pracovných miest. Ide tak o najväčší nárast od roku 2011, a to aj v porovnaní s ostatnými podnikmi. Tento trend potvrdzuje spoločnosť MAN Truck & Bus Slovakia z Bratislavy, ktorá sa zaoberá aj opravou nákladných áut. „Prijímali sme ľudí a do konca roka ešte budeme,“ potvrdil riaditeľ firmy Jaroslav Jurča. Spoločnosť na Slovensku zamestnáva takmer 60 ľudí. Pod rast počtu zamestnancov približne o desať percent sa podľa Jurču podpísal najmä vyšší dopyt po ich službách, akým je napríklad servisovanie áut.

Prekvapivý vývoj

Celkovo stredne veľké spoločnosti podľa portálu profesia. sk ponúkli počas prvého polroka približne 12-tisíc voľných miest. Čo je prekvapivo viac ako veľké podniky, ktoré rast ekonomiky a zákaziek pocítia vždy ako prvé. Až následne sa oživovanie prejaví aj v stredných či menších firmách. Ponuka voľných miest však v súčasnosti naznačuje opak tohto trendu.

To, že koniec krízy priniesol prácu ľuďom najmä v stredných podnikoch, odborníkov príliš neprekvapuje. „Mnohé sú dodávateľmi veľkých spoločností alebo na ne pri veľkom počte zákaziek prevedú časť svojej práce. Počas krízy si túto prácu tí veľkí akoby zobrali späť, a tým zachovali počet miest. Preto dnes nových ľudí nepotrebujú,“ povedal šéf personálnej agentúry Proact People Peter Paška.

V praxi si tak veľké firmy dokázali zmierniť pokles objednávok, avšak na úkor menších. S prebúdzaním ekonomiky a rastom práce však musia stredne veľkí hráči na trhu stavy opätovne naplniť.

Veľké firmy sú opatrné

Mnohé veľké podniky aj napriek nárastu zákaziek podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka v blízkom čase prijímať nových ľudí ani nemusia. Majú totiž viac možností ako menší hráči a mierne výkyvy na trhu si dokážu vykryť, a to napríklad tak, že zasa prevedú časť práce na svojho dodávateľa. Podľa managing partnera poradenskej spoločnosti KPMG Ľuboša Vanča sa v súčasnosti veľké firmy viac spoliehajú aj na služby personálnych agentúr. „Sú opatrné. Prijímať budú až keď bude rast ekonomiky silnejší,“ objasnil.

Rozširovanie radov zamestnancov by však malo v menších a malých firmách pokračovať. V hre sú aj nové investície, ako aj rozmach už existujúcich spoločností na Slovensku. „Rozširovali sme medicínske oddelenie, ktoré súviselo s posilňovaním nášho portfólia. Prijímanie nových ľudí plánujeme aj v budúcom roku,“ informovala hovorkyňa farmaceutickej spoločnosti AbbVie Eva Šebestová.

Najväčšie nábory ľudí však odborníci očakávajú najmä v priemyselných podnikoch, u strojárov, elektrotechnikov, ako aj u autodopravcov a stavbárov. Pomôcť by tomu mal stále silnejúci dopyt po našich výrobkoch a službách zo Západu, ale aj spotreba domácností.

01 - Modified: 2006-08-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusi úplne ovládli Vítkovice Steel
01 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo čaká trh práce po spomalení inflácie? 03 - Modified: 2024-04-12 07:53:42 - Feat.: - Title: Zamestnanosť vo februári vzrástla v šiestich sledovaných odvetviach 04 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 05 - Modified: 2024-04-11 22:14:13 - Feat.: - Title: Ficov 30-percentný rez na ministerstvách by bol zásadným úsporným opatrením, analytik to však vníma skepticky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:08