StoryEditor

Online spravovanie peňazí chutí 40 percentám Slovákov

12.04.2013, 00:00

Spolu s rozmachom internetu Slováci čoraz viac prichádzajú na chuť aj online spravovaniu svojich financií. Za ostatných päť rokov vzrástol na Slovensku podiel používateľov služby internet banking z 15 percent v roku 2007 na 40 percent v roku 2012.

V online spravovaní peňazí sme tak vlani po prvýkrát prekročili priemerné čísla za eurozónu aj úniu. A hoci sme si vyslúžili prvenstvo aj v rámci V4, rekordérom z Holandska či zo Škandinávie, kde internet banking využívajú až ôsmi z desiatich ľudí, sa stále pozeráme na chrbát. Elektronické bankovníctvo je aj naďalej tabu hlavne pre Rumunov, Bulharov či Grékov.  

Službe internet banking podľahli viac Slováci ako Slovenky. Najviac fanúšikov elektronického bankovníctva nájdeme vo vekovej kategórii 25 až 34 rokov, v ktorej takouto formou držia stráž nad svojimi financiami až 6 z 10 mladých. Podiel ľudí využívajúcich internet banking zároveň rastie so zvyšujúcim sa dosiahnutým vzdelaním. Rozdiely sú však evidentné aj medzi zamestnanými a nezamestnanými. Pracujúci Slováci využívajú internet banking v takmer trojnásobne vyššej miere ako nezamestnaní. Online spravovanie peňazí získava na popularite aj medzi študentmi a vlani službu internet banking využívala tretina z nich.

Skontrolovať zostatok na účte, zaplatiť faktúry, poslať peniaze príbuzným, ale taktiež si založiť termínovaný vklad či dokonca investovať do podielových fondov. Internet banking nám šetrí nielen peniaze a čas, ale je aj významným komunikačným kanálom medzi nami a bankou. Odhadujeme preto, že v nasledujúcich rokoch bude samozrejmosťou pre ešte vyšší podiel Slovákov. Analytička Poštovej banky

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:47