StoryEditor

Lavína dlžôb ťahá dole ďalšie stavebné firmy

21.11.2013, 23:10
Stavebníctvo. Spoločnosť IPBS je v reštrukturalizácii. Kvôli prácam, za ktoré nedostala zaplatené.

V roku 2002 ju založili renomovaní manažéri z firiem Zipp, Váhostav, či Pozemné stavby. Získali zákazky na developerské projekty v Nemecku, ale aj podiel na budovaní slovenských infraštruktúrnych projektov. Teraz im hrozí krach. A nie vlastnou vinou. Spoločnosť IPBS z Banskej Bystrice, ktorá zamestnáva stovku priamych a desiatky externých zamestnancov, chránia súdy. Ako subdodávateľ nedostala zaplatené za budovanie niekoľkých developerských projektov, či budovanie železničných úsekov. Následne nedokázala splácať pôžičky bankám ani platby niektorým vlastným dodávateľom. „Keď sme sa dostali do druhotnej platobnej neschopnosti, pohľadávky našich veriteľov začali skupovať iní podnikatelia. Preto sme sa pred hrozbou konkurzu uchránili reštrukturalizáciou,“ hovorí konateľ IPBS Branislav Sališ.

 

TSS Grade spláca svoje dlhy

Jednou z firiem, s ktorými spolupracovali, bola aj bratislavská TSS Grade. Peniaze, ktoré v kase firmy chýbali, boli za budovanie nadjazdu železničného úseku medzi Zlatovcami a Trenčianskou Teplou.

Spoločnosť TSS Grade, za ktorou stojí známy podnikateľ František Hodorovský, je v reštrukturalizácii takisto. Súd jej prikázal veriteľom uhradiť iba 15 percent z dlžnej sumy. Všetky záväzky majú splatiť do roku 2015.„Áno so spoločnosťou IPBS sme spolupracovali. Všetky faktúry už majú z našej strany zaplatené v plnej výške. Reštrukturalizácia to nijak neovplyvnila. Chýbajú iba dve platby, ale tie sú ešte v splatnosti,“ hovorí generálny riaditeľ TSS Grade Dušan Chovanec. Podľa jeho slov splácajú dlhy voči všetkým firmám tak, ako im to nariadil súd. „Reštrukturalizačný plán aj stavby projektov, na ktorých pracujeme, idú riadne podľa harmonogramu,“ dodáva Dušan Chovanec.

 

Nie každý môže čakať

Firme IPBS povolil reštrukturalizáciu Okresný súd v Banskej Bystrici od 12. novembra. Medzi veriteľmi, ktorí čakajú na splatenie jej záväzkov, sú banky UniCredit, Sberbank, Sociálna poisťovňa aj zdravotné poisťovne. Spoločnosť teraz čaká peniaze od ďalších partnerov, ktorí s platbami za ich prácu meškajú. Podľa konateľa firmy Branislava Sališa je práve pridlhá splatnosť faktúr v stavebníctve najväčším problémom podnikov. „V malých a stredne veľkých firmách sa pohybuje aj určité percento podvodníkov, ktorí nezaplatili stavebným firmám za odvedenú prácu takmer nič.“

 

Sľuby zlepšenia

Vzhľadom na dlhé lehoty na súdoch tieto malé a stredne veľké firmy finančne kolabujú,“ hovorí partner KPMG Ľuboš Vančo.

Stavebné firmy čakajú na plácu bežne aj viac ako sto dní. Pred jej vykonaním si pritom často berú pôžičky na materiál a mzdy od bánk.

Podľa Ľuboša Vanča je teda pre zlepšenie stavu podnikania menších firiem kľúčové práve zrýchlenie a zlepšenie vymožiteľnosti pohľadávok. „Veľa si sľubujeme od nového stavebného zákona, ktorý má zjednodušiť niektoré procesy a zároveň aj zefektívniť prácu všetkých v odbore stavebníctva,“ ponúka riešenia Martin Kóňa, hovorca Ministerstva dopravy výstavby a regionálneho rozvoja.

Problémom aj obstarávania

Podľa stavebných inžinierov je zas potrebné skvalitniť aj verejné obstarávania. Prioritne by sa podľa nich mal štát zamerať na odstránenie princípu výberu najnižšej ceny, ale aj na zvýšenie bezpečnosti stavebných procesov. „Z praxe poznáme mnoho prípadov, keď sa tlak na čo najlacnejšiu stavebnú konštrukciu stal osudovým a spôsobil straty na ľudských životoch. Kvôli zlacňovaniu sa bežnou stala potreba opravovať nekvalitné stavby ešte pred kolaudáciou, ešte horšie sú však prípady totálneho zlyhania,“ konštatuje predseda Slovenskej komory stavebných inžinierov Vladimír Benko.

01 - Modified: 2005-09-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spolupráca Fiatu s indickým Tata Motors
01 - Modified: 2024-04-11 09:57:01 - Feat.: - Title: Slovenské stavebníctvo bude v tomto roku zápasiť s nižším dopytom, tvrdia analytici 02 - Modified: 2024-04-11 07:35:56 - Feat.: - Title: Stavebná produkcia vo februári mierne poklesla, pozitívny vplyv na celkový výsledok mali práce v zahraničí 03 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 04 - Modified: 2024-03-12 14:54:57 - Feat.: - Title: Prečo slovenské stavebníctvo chradne, aj keď proletári všetkých kelní spoja svoje sily 05 - Modified: 2024-03-12 08:26:11 - Feat.: - Title: Stavebná produkcia v januári medziročne klesla. Ide o najvýraznejší prepad za takmer dva roky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:53