StoryEditor

Hrozba zastavenia ruského plynu je čoraz reálnejšia

16.06.2014, 00:00
Energetika

 

Ak nám nezaplatíte splátku za plyn, jeho dodávky k vám zastavíme. Tak toto cez víkend odkázalo Rusko svojmu západnému susedovi – Ukrajine. Stalo sa tak po neúspešných rokovaniach medzi Moskvou a Kyjevom. K dnešnému dňu Kyjev Moskve na plyne dlhuje približne 1,95 miliardy dolárov. „Každá strana vysvetlila svoju situáciu, riešenie sa nenašlo,“ povedal pre ukrajinské médiá tamojší minister energetiky Jurij Prodan.

Ultimátum majú dnes

Posledný termín na zateplenie splátky vyprší dnes. Aj preto je podľa analytika energetického portálu energieprevas. sk Jozefa Badidu vysoko pravdepodobné zastavenie ruského plynu na Ukrajinu. Ako však povedal, automaticky to nemusí znamenať aj plynu na Slovensko, teda aj do západnej Európy. Pred vyše piatimi rokmi však toto pravidlo neplatilo. Vtedy ruské zastavenie plynu na Ukrajinu automaticky znamenalo zatiahnutie kohútikov aj pre naše územie.

Tentoraz však v prípade zastavenia nemusia byť následky pre Slovensko také fatálne, ako pred piatimi rokmi. Vtedy napríklad niektoré firmy mali problémy s dodávkami plynu pre svoju výrobu. Ako však v minulosti povedal hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič, dnes sme pripravení riešiť situáciu v prípade prerušenia dodávok. To v praxi znamená, že Slovensko už vie doviezť plyn aj z Česka či Rakúska. Okrem toho do karát mu hrá aj ročné obdobie. Blíži sa leto a vtedy sú nároky na dodávky plynu oveľa nižšie ako v polovici decembra či januára. „Na porovnanie, plyn na teplú vodu sa pohybuje na úrovni dvoch percent z celoročného objemu. To sú minimálne čísla,“ konštatoval Badida.

Zaplatili len jednu splátku

Do sporu významne vstúpilo aj Slovensko. Pod tlakom z Bruselu núkame Ukrajincom možnosť prepravy plynu zo Západu, aby tak znížili svoju závislosť od Moskvy. Náš prepravca Eustream by už na jeseň mohol posielať na Ukrajinu plyn. Kapacita potrubia však neumožní, aby Ukrajinci vydržali bez dodávok z Ruska.

Aj napriek hrozbám Badida nepredpokladá úplne zastavenie plynu do Európy. Nejakú formu dohody medzi Kyjevom a Moskvou očakáva. Gazprom dnes nevie pokryť všetky dodávky do EÚ bez toho, aby plyn prepravoval cez Ukrajinu. Preto Rusi začali budovať nový plynovod do západnej Európy, ktorý obchádza územie nášho východného suseda. Projekt South Stream sa však dokončí až v roku 2017. Dovtedy sú Rusi do určitej miery závislí od dohody s Ukrajinou. Hrozby zastavenia plynu na Ukrajinu už boli začiatkom júna. Vtedy však Ukrajinci hrozby odvrátenia načas odvrátili. Kyjev koncom mája zaplatil ruskému Gazpromu časť dlhu za plyn. Na účet Moskve poslal 786 miliónov dolárov.

01 - Modified: 2006-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo prinesie koalícia Smer-HZDS-SNS
01 - Modified: 2024-04-25 19:46:54 - Feat.: - Title: Medvede zostávajú podľa Tarabu chránené. Eliminovať majú len tie, ktoré sú hrozbou 02 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 03 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-12 20:10:49 - Feat.: - Title: Taliansko pre obavy o útok na Izrael vyzvalo Irán na zdržanlivosť. Hrozba "zostáva skutočnou"
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:59