StoryEditor

Ruský plán ohrozuje naše zisky. Šefčovič má riešenie

15.01.2015, 23:00
Autor:
pejpej

Nový plynovod do Európy obíde Ukrajinu a bude viesť cez Turecko. To je predstava, ktorú na stredajšom stretnutí s podpredsedom Európskej komisie pre energetiku Marošom Šefčovičom predstavil šéf ruského Gazpromu Alexej Miller.

Moskva podľa jeho vyjadrení už v budúcnosti nepočíta s tranzitom cez územie nášho východného suseda, pretože Ukrajinu nepovažuje za spoľahlivého partnera. A Európe odkazuje, aby čo najskôr začala budovať nové potrubia do Turecka.

Zámer Gazpromu je hrozbou aj pre Slovensko. Spolu s Ukrajinou by nový plynovod obišiel aj nás a pološtátna firma Eustream by prišla o veľkú časť svojich ziskov. Tá na preprave zarába stovky miliónov ročne aj vďaka trase z východu na západ.

Brusel s Ukrajinou počíta

Slovenský diplomat Millerov plán neodmietol. Pre agentúru Reuters však vyhlásil, že tranzit cez Ukrajinu by mal pokračovať aj v prípade budovania nových plynovodov z Ruska do Európskej únie. „Môžeme nájsť nejaké lepšie riešenie,“ citovala Šefčoviča agentúra AP. Nič bližšie však k téme nepovedal.

O tom, že Brusel počíta s ukrajinskou trasou pri preprave ruského plynu, svedčí okrem Šefčovičovho vyhlásenia aj fakt, že európske banky poskytli Kyjevu pôžičku 300 miliónov eur na modernizáciu potrubí. Hoci Moskva sa vyhráža, že ak sa Európa nenapojí na turecký plynovod, predá komoditu iným zákazníkom. Odborníci berú vyjadrenia Rusov s rezervou. „Obe strany sú od seba závislé. Únia potrebuje ruský plyn a Moskva európske peniaze,“ poznamenal analytik J&T Banky Michal Šnobr. Vyhlásenia Gazpromu preto vníma len ako ekonomické vyhrážky v rámci politického boja o vplyv na Ukrajine.

Pomoc pre Balkán

Brusel pracuje na vstupe Kyjeva do Európskej únie a na druhej strane rokuje s Rusmi aj o nových plynovodoch na posilnenie energetickej bezpečnosti. Ide najmä o krajiny na Balkáne. Napríklad Rumunsko či Bulharsko nemajú na výber viac trás na dovoz plynu. Platí pritom aj pravidlo, že čím väčší výber, tým výhodnejšia cena.

Slováci však prišli s iným riešením než Rusi. Eustream pripravil projekt Eastring, vďaka ktorému by spomínané krajiny mohli dovážať plyn novou trasou z Ukrajiny. Kapacitne by potrubie nedosahovalo ani polovicu tureckého plynovodu. Stačilo by však na zásobovanie problémových štátov a zároveň by neohrozilo slovenskú trasu na západ.

01 - Modified: 2007-02-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Profil: Silvia Hroncová
01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-10 13:24:02 - Feat.: - Title: Eurokomisia predstavila stav dialógov o premene Európy na čisté hospodárstvo 03 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev 04 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 05 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:37