StoryEditor

Mobilní operátori rozbehli tvrdý boj. V 4 G sieti

13.04.2014, 23:58
sieť štvrtej generácie

Operátori rozbiehajú boj v novej sieti štvrtej generácie. Chcú začať s masívnejším predajom tabletov a smartfónov, ktoré sa do nej vedia pripojiť, rokujú o prípadných partnerstvách a najväčší z nich spúšťa sieť v ďalších oblastiach. Výsledkom má byť superrýchly internet dostupný v mobile takmer na celom Slovensku.

Operátori vstupujú do LTE

Slovak Telekom spúšťa sieť v časti Bratislavy, O2 už doplatilo celú sumu za svoje frekvencie a Orange predal 100-tisíci tablet. Nováčik Swan zase priznal, že do biznisu zoberie partnera z fachu, aby mohol vo väčšom investovať, a že virtuálnym operátorom v jej sieti bude pravdepodobne aj Slovenská pošta. „Rokovania v týchto oblastiach naďalej pokračujú a nie sú ukončené,“ povedala HN Zuzana Hánová, hovorkyňa najmladšieho mobilného operátora.

Najďalej je Telekom

Najďalej v budovaní siete je aspoň, čo sa týka jej komerčnej prevádzky, najväčší operátor. „Ak neupustí zo svojich aktivít, ľudia si LTE (sieť štvrtej generácie 4 G – pozn. HN) budú spájať práve so značkou Telekom, čo môže byť pre ostatných hráčov v budúcnosti skôr nevýhodou,“ tvrdí Roman Calík, šéfredaktor časopisu Techbox. Prekvapiť by však mohol Orange. Ten síce vlastnú 4 G sieť ešte nespustil, no hlavného konkurenta bude chcieť dobehnúť. „Našich zákazníkov chceme prekvapiť nielen pokrytím, ale aj rýchlosťami, keďže sme získali najlepšie frekvencie,“ sľubuje Alexandra Piskunová, hovorkyňa spoločnosti.

Okrem Telekomu zatiaľ novú sieť komerčne prevádzkuje iba O2. A hoci ju spustilo ako prvé, momentálne svoje plány nekonkretizuje. „Môžem potvrdiť, že pripravujeme ďalšie rozširovanie siete,“ potvrdila Martina Jamrichová, hovorkyňa O2.

Sieť zatiaľ komerčne nespustil ani Swan. Ten totiž nezískal najdôležitejší blok vo frekvenčnom pásme 800 MHz, a tak sa snaží dohodnúť na spolupráci s iným operátorom.

Povinné spustenie už v júli

Úspešnosť novej siete však závisí aj od rozšírenia smartfónov a tabletov, ktoré budú schopné sa do nej pripojiť. Aj v tejto oblasti pritom operátori robia pokroky. Orange tvrdí, že už 70 percent telefónov, ktoré predáva, novú sieť podporujú. O2 má zase v ponuke už dvadsať typov takýchto zariadení. Ich rozšírenie na trhu je však stále relatívne malé. Penetrácia medzi obyvateľmi je totiž len okolo 2,4 percenta.

K rýchlejšiemu rozširovaniu sietí operátorov tlačia aj podmienky získaných licencií. Spustiť ju totiž musia najneskôr začiatkom júla. A práve to je podľa analytikov najväčším hnacím motorom súčasných investícií do siete. „Pokiaľ budú súčasné služby generovať prijateľné výnosy, klienti budú platiť a konkurencia nebude agresívna, motivácia tlačiť na 4 G nemusí byť veľmi veľká,“ hovorí Petr Hlinomaz, analytik BH Securities. Momentálne totiž ide o investície do budúcnosti, naproti tomu staršie služby generujú zisk teraz.

01 - Modified: 2006-04-05 13:47:16 - Feat.: 0 - Title: EP vyzýva na zrušenie prechodných období
01 - Modified: 2022-04-06 14:16:38 - Feat.: - Title: Dokumentaristka Lacková: Rómovia boli obeťami vojny, ale vôbec sa nevie, že boli aj partizáni 02 - Modified: 2022-03-27 16:33:19 - Feat.: - Title: Ochráňme si náš blahobyt 03 - Modified: 2022-03-24 14:56:58 - Feat.: - Title: Analýza FT: Nečakajte, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí 04 - Modified: 2022-03-24 14:40:42 - Feat.: - Title: Sú čínske akcie naozaj také lacné? 05 - Modified: 2022-03-24 10:16:45 - Feat.: - Title: Ruský pretekár dostal padáka a bolo jasné, že ceny hnojív vyletia. Naša najväčšia agrofirma hlási státisícové manko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:46