StoryEditor

Realitné opachy: Megalomanský kolos pod Tatrami „zabili“ nízke ceny

05.07.2014, 20:59
V jedenástej časti seriálu sledujeme osud nedostavaného nákupného centra Horse v Poprade.

Ak by sa urobil rebríček najokázalejších a najpompéznejších stavieb na Slovensku, ktoré mali zmeniť región, popradský Horse by figuroval veľmi vysoko. Desiatky bytov, obrovské kancelárie, nákupné či zábavné centrum. Aby toho nebolo málo, počítal projekt s rozpočtom tri miliardy slovenských korún aj s hotelom a kongresovými halami. Počítal, len sa trochu prepočítal. Stavbu, ktorú začali stavať v roku 2006, nedostavali dodnes. Kedy sa tak stane je nateraz otázne.

Veľký, väčší, najväčší
Ešte v novembri 2006 to všetko vyzeralo ako z najkrajšej „biznisrozprávky“. Základný kameň monumentálneho kolosa poklepali za účasti samotného prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Ten projekt privítal a svojsky ohodnotil jeho šance. „Som veľmi rád, že som sa mohol prejsť po meste, stretnúť s občanmi a počuť ich hovoriť, že Poprad je čoraz krajší. Je to úspech nielen mesta a jeho obyvateľov, ale je to prínos pre cestovný ruch na Slovensku, keďže Poprad je v turisticky atraktívnej tatranskej oblasti,“ povedal novinárom na slávnostnom akte.

Projekt, ktorý vtedy používal názov Obchodné centrum Poprad, mal byť skutočnou dominantou mesta. „Skvostom“ mala byť 19-podlažná budova s luxusnými bytmi. Investor, spoločnosť BZ Group, sľubovala budúcim vlastníkom exkluzívny výhľad na Tatry. Nebolo na tom nič čudné, keďže vežiak by sa zaradil medzi najväčšie v regióne. Celý komplex mal mať rozlohu 100-tisíc štvorcových metrov, z toho takmer tretina mala patriť obchodnému centru. Nechýbal luxusný (ako inak) hotel, kongresové centrum či 10-tisíc štvorcových metrov kancelárskych plôch. Investori sa chválili, že okrem „architektonického skvostu“ dajú regiónu aj prácu. „Podľa predbežných výpočtov by malo byť vytvorených 1 300 pracovných miest, predovšetkým v kancelárskej časti,“ vypočítaval vtedy finančný riaditeľ spoločnosti BZ David Bořuta. Rozpočet? Maličkosť. Dve a pol až tri miliardy vtedajších slovenských korún.

Impozantne znel už len opis toho, čo má v Poprade vyrásť. „Projekt Horse je unikátnym spojením luxusného hotela, moderného bizniscentra, nadštandardných apartmánov a nákupno-zábavného centra. Jednotlivé celky, z ktorých pozostáva, majú svoje vlastné logické a architektonické riešenie, aby mohli slúžiť svojmu primárnemu využitiu,“ oficiálne znela prezentácia projektu.

Na jar, na jeseň, na jar
Stavať sa malo začať na jar 2007. Malo. Už vo februári 2007 sa termín posunul na jeseň. Aby sa so základnými prácami začalo na jar 2008. O kríze v tom čase nikto netušil. Slovensko sa viezlo na rastovej vlne a od toho sa odvíjali aj očakávania. Primátor Popradu Anton Danko vyhlásil, že chce z mesta urobiť nákupnú veľmoc. V rozmere nákupných plôch mali Tatranci obsadiť na Slovensku dokonca druhé miesto.

Plány však narušila kríza. Rozbehnuté stavebné práce zastali v druhej polovici 2009. A mesto šípilo problém. Oprávnene. Po roku začalo sondovať, čo sa deje. „Nie som spokojný so stavom, v akom je táto stavba dnes, aj keď, samozrejme, chápem vplyv krízy na stavebný priemysel. Chcel som počuť jednoznačné stanovisko, ako ďalej s touto stavbou,“ konštatoval v roku 2010 primátor Popradu Anton Danko po stretnutí so zástupcom investora. Ten poukazoval na to, že spoločnosť doplatila na viacero rozrobených projektov. „Finančná kríza, ktorá postihla celý svet vrátane Slovenska, sa dotkla aj nás. Naša spoločnosť ako jedna z mála mala rozostavané tri významné projekty – Hotel Austria Trend v Bratislave, Obchodné centrum v Bratislave-Lamači a projekt Horse v Poprade. Počas tohto obdobia sme nemuseli a ani sme neprepustili ani jedného zamestnanca,“ vysvetľoval pre oficiálnu stránku mesta zástupca BZ Group Slavomír Fábry.

Žeby s projektom chceli definitívne skončiť, však rezolútne odmietol. „Len naivný človek by si myslel, že finančné prostriedky, ktoré sú už preinvestované (ide o takmer 500 miliónov slovenských korún), by niekto len tak zahrabal v zemi a nechal ich len tak navnivoč. Sú to naše vlastné finančné prostriedky. To znamená – žiadne peniaze od bánk alebo od iných investičných spoločností. Vo výstavbe projektu Horse sa určite bude pokračovať,“ konštatoval Fábry. Práce mali oživiť na jar 2011.

Peniaze, financie, investície
Zostalo však len pri sľuboch. Dôvod boj jednoduchý. Peniaze. „Práce na obchodnom centre Horse sa nezačali, lebo neboli zabezpečené finančné prostriedky z finančného ústavu tak, ako bol predpoklad z našej strany,“ uviedol na jeseň 2011 pre agentúru Sita zástupca investora BZ Slavomír Fábry. Médiám naznačoval, že práce sa začnú do mesiaca. Projekt sa však prekresľoval. Vypadol z neho hotel, apartmánové časti a zmenšovali sa aj obchodné priestory.

Na vykopanú jamu sa s nervozitou pozeral celý Poprad. „Mesto by im mohlo určiť nejaký termín na dostavbu, ale radšej budeme potichu, aby to dokončili. Vraj už je problém s kovovými konštrukciami, ktoré musia byť tento rok zabetónované, lebo statik to ďalej nepovolí a muselo by sa to asi všetko rozbíjať,“ hodnotil vtedy situáciu okolo stavby primátor Danko. Stavať sa však nezačalo. Situácia sa opakovala aj o rok. Investor sľúbil, potrebné investície však nenašiel.

Ostatná kapitola
Vlani na jar sa v Poprade uskutočnila tlačová konferencia. S veľkou pompou bol oznámený nový, tentoraz definitívny dátum dokončenia – jar 2014. Oproti pôvodným plánom však nezostal kameň na kameni. Vežiak sa vyškrtol, rovnako skončili aj plány na postavenie hotela či kancelárskeho bloku. Jediné, čo prežilo, bola obchodná pasáž s výmerou 20-tisíc štvorcových metrov. Tú mala zaplniť renomovaná spoločnosť Colliers International. „Môžem potvrdiť aktívny záujem viacerých významných značiek. Medzi nimi sa dokonca nachádzajú aj také, ktoré dosiaľ v slovenských regiónoch nepôsobili,“ hovorí Andrej Mardiak, konzultant spoločnosti Colliers International pre maloobchodné priestory.

Sľubovaný termín nedodržali. Problém je chýbajúci veľký nájomník. Keď ho centrum získa, financujúca banka uvoľní prostriedky na dostavbu. Aj preto sa termín stále posúva. Problémom sú údajne požiadavky reťazcov, ktoré žiadajú nízke ceny. Hľadanie však pokračuje. „Aktuálne rokujeme so spoločnosťou, ktorá zastrešuje viacero značiek. Ak by sme sa dohodli, centrum sa môže dokončiť,“ povedal pre HN Andrej Mardiak. Z magnetu a pýchy Popradu sa však nateraz stáva realitná opacha.


Ak máte vo svojom okolí REALITNÚ OPACHU, pošlite nám svoj tip na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

01 - Modified: 2006-07-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žilinčania najprv vynovia panelák v počítači
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 03 - Modified: 2024-04-03 10:14:22 - Feat.: - Title: Mesto Poprad požaduje dočasné vyňatie úseku D1 zo spoplatnených diaľnic 04 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie 05 - Modified: 2024-02-26 13:35:40 - Feat.: - Title: Stavba Stockerky, plány v Slovenke
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:15