StoryEditor

Živnostníci sa budú môcť vyhnúť dlhom

28.02.2014, 00:28
Poistenie Sociálna poisťovňa spúšťa od utorka portál, kde si podnikatelia budú môcť prezerať svoje nedoplatky, či preplatky.

V minulosti sa ocitla na zozname dlžníkov Sociálnej poisťovne. Tá dnes už bývalej živnostníčke, ktorej meno, máme v redakcii vyrubila dlh vo výške 400 eur. Tá však však o ňom nevedela. V priebehu 16 rokov sa totiž viackrát menili predpisy, o ktorých nevedela. A tak jej následne vznikol voči štátu dlh.

Podobných prípadov sú na Slovensku tisícky. Po novom by ich však mohlo výrazne ubudnúť. Sociálna poisťovňa totiž spúšťa špeciálny portál, na ktorom si bude každý živnostník preverovať prípadné nedoplatky. „Je to vynikajúci nápad,“ zhodnotila.

 

Možnosť kontroly

Novinku tak bude môcť už od 4. marca využívať viac ako 300-tisíc živnostníkov. Na portáli si budú môcť prezerať údaje na svojom účte a budú tak vidieť jeho aktuálny stav. Teda či majú nedoplatok, preplatok, alebo či uhrádzajú svoje poistné v správnej výške. Okrem toho podnikateľ uvidí aj to, koľko na sociálnom poistení má vlastne zaplatiť. Aké mala poisťovňa so zavedením nového systému náklady, zatiaľ nespresnila.

Živnostníci však takýto krok z jej strany vítajú. „Keď si to vie podnikateľ odkontrolovať, tak je to veľkou výhodou. Minimálne v porovnaní s tým, keď sa dozvie, že je v mínuse, napríklad listom,“ povedal prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik. Doteraz totiž Sociálna poisťovňa informovala o dlhoch až pol roka po ich vzniku.

Dostať sa do červených čísel je pritom jednoduché. Ako upozorňujú odborníci, živnostník nemusí zmeniť trvalý príkaz v banke, či si nemusí uvedomiť zvýšenie minimálneho poistného. Preto kroky štátnej inštitúcie chvália aj odborníci. Podľa daňového poradcu Petra Malacha takéto služby pre nich mali byť k dispozícii už dvadsať rokov.

 

Systém môže mať riziká

Nový systém však môže mať aj riziká. Upozorňuje na ne partner účtovníckej firmy PF/ACT Andrej Filanda. Z jeho skúseností sa totiž stáva, že údaje v systéme niekedy nemusia zodpovedať realite. Napríklad zamestnávatelia si už dnes môžu na webe prezerať, či majú na sociálnom poistení preplatky, respektíve nedoplatky. Údaje však nie sú vždy aktuálne.

Služba funguje korektne pri zamestnávateľoch, a preto nemáme dôvod pochybovať o správnosti údajov – oponuje hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Okrem Sociálnej poisťovne takúto službu môžu využívať aj klienti dvoch zdravotných poisťovní – Dôvery a Všeobecnej zdravotnej poisťovne. „Uvedenú službu klienti oceňujú. Jednoduchým spôsobom získajú informácie, ktoré napríklad potrebujú pri úhrade preddavku,“ povedala jej hovorkyňa Dana Gašparíková.

 

01 - Modified: 2006-02-09 14:24:23 - Feat.: 0 - Title: Zdravotný stav Slovákov je neuspokojivý
01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 02 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 03 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 04 - Modified: 2024-03-20 11:02:50 - Feat.: - Title: Vláda tvrdí, že chce počúvať živnostníkov. Keď hovoria, ona robí opak 05 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:41