StoryEditor

Kažimír získa milióny eur navyše. Aj vďaka DPH

01.12.2013, 23:00
Slovenský biznis začína po rokoch štátu platiť dane. A to konkrétne tu najdôležitejšiu – daň z pridanej hodnoty.

Aj vďaka tomu má štát získať v budúcom roku približne 300 miliónov eur do rozpočtu navyše. S takýmto výsledkom počítala podľa zistení HN prvá verzia daňovej prognózy Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií.

Samotný rezort financií sa k novým odhadom nevyjadril. Podľa šéfa tlačového odboru Radka Kuruca definitívne výsledky zverejnia dnes.

 

 

Kažimírov balík

Ako však upozorňujú ekonómovia, zlepšenie výberu daní je reálne. „Zlepšenie odhadu vychádza z aktuálnych čísel. Budúci rok by efektivita mala rásť aj vďaka novým opatreniam,“ doplnil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

V praxi totiž prijal štát už v tomto roku viaceré opatrenia. Zverejňuje napríklad čiernu listinu neplatičov a tiež žiada od firiem zábezpeku na platenie DPH. Vďaka tomu časť firiem platí dane. Ich obchodní partneri sú totiž opatrnejší, s kým obchodujú. Ak by totiž podnikateľ daň nezaplatil, museli by ju štátu odviesť oni.

Okrem toho však od budúceho roka spúšťa rezort financií ďalší balík opatrení. Jedným z nich sú licencie pre všetky obchodné spoločnosti, teda akási minimálna daň. Podľa ekonóma SAV Vladimíra Baláža by štát mohol získať aj vďaka elektronickým výkazom DPH. „Môže to byť efektívny nástroj v boji proti daňovým únikom.“

Štát vďaka nemu bude môcť lepšie kontrolovať platby DPH. A teda zistí, ktoré firmy si môžu nárokovať nadmerné odpočty DPH. „Firmy totiž budú musieť elektronicky doručiť zoznam vydaných a prijatých faktúr,“ dodal šéf Podnikateľskej aliancie Slovenska Robert Kičina.

 

Kľúčový bude rast

Či sa však nový plán skutočne naplní však bude vo veľkej miere závisieť od rastu ekonomiky. Niektoré odhady vrátane prognóz ministerstva predpovedajú rast viac než 2,2 percenta HDP. Sú však aj menej optimistické predpoklady. OECD počíta s tým, že rast našej ekonomiky nepresiahne 1,9 percenta.

V každom prípade však pôjde v porovnaní so súčasnosťou k výraznému zrýchleniu. Ako upozorňuje Baláž, ekonomika by mohla rásť až dvojnásobne rýchlejšie ako v súčasnosti. „Budúcnosť sa presne nedá predpovedať, ale zlepšenie výberu daní o 350 miliónov môže byť reálne,“ zakončil Vladimír Baláž.

01 - Modified: 2005-10-05 11:23:00 - Feat.: 0 - Title: Mladí ľudia sú v súčasnosti oveľa vzdelanejší ako predchádzajúce generácie
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 03 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 04 - Modified: 2024-04-25 12:55:30 - Feat.: - Title: Bude Fico mobilizovať zdroje z dôchodkových úspor? 05 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 12:36