StoryEditor

Boj o naše elektrárne: do hry vstupujú Fíni

24.02.2015, 23:00
Spoločnosť Fortum podala ponuku na odkúpenie nášho podniku.

Najsledovanejší obchod roka môže skončiť nečakane. Do boja o Slovenské elektrárne totiž vstúpil nový záujemca zo Škandinávie. Podľa zistení HN je ním fínska spoločnosť Fortum, ktorá už komunikuje so súčasným väčšinovým akcionárom v našom podniku, talianskym koncernom Enel.

Potenciálny investor svoj záujem zatiaľ oficiálne nepotvrdil. „Hľadáme možnosti pre rast. Neustále hovoríme, že sa zaujímame o rôzne projekty. Našou firemnou politikou však je, nekomentovať tieto špekulácie,“ povedala pre HN hovorkyňa spoločnosti Fortum Helena Aatinen.

Podľa informácií HN si už Fíni prebrali potrebné dáta o elektrárňach v rámci procesu „due-diligence“, ktorý predchádza predaju. Súpermi Fínov v hre o 66-percentný podiel v slovenskom energopodniku sú český ČEZ, maďarský MVM Group v konzorciu so Slovnaftom a česko-slovenská finančná skupina Energetický a průmyslový holding.

Rozloženie portfólia

Fortum pôsobí vo viacerých krajínách Európy. Okrem škandinávskych štátov a Pobaltia medzi nich patrí aj susedné Poľsko, či Rusko. Podľa odborníkov je preto záujem o náš energetický podnik jasný.

Ako povedal projektový manažér spoločnosti Redbaenk Radek Plíšek, vďaka kúpe podielu v Slovenských elektrárňach by získali novú pozíciu v našom regióne. „Rôzne firmy hľadajú dodatočný biznis, snažia sa expandovať. Táto spoločnosť nemá u nás tradíciu,“ dodáva managing partner KPMG Ľuboš Vančo.

V prospech Fínov môže zavážiť dôležitý fakt. Fortum sa totiž má podieľať na výstavbe tamojšej jadrovej elektrárne Oikiluoto. U nás Taliani stavajú jadrové bloky v Mochovciach, no s ich dokončením majú problémy. Od nového investora sa očakáva, že projekt úspešne dokončí. „Mohlo by to priniesť skúseného strategického partnera v oblasti jadrovej energetiky. Veľa takých v Európe nie je,“ upozorňuje energetický analytik J&T banky Michal Šnobr. „.

Či by boli fíni pre štát preferovaným partnerom, ministerstvo hospodárstva nekomentovalo. Ako povedala hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková, podiel v Slovenských elektárňach predáva Enel, nie štát.

Štát páky nemá

Enel si naplánoval predaj elektrární ešte vlani, potom si cieľ odchodu zo Slovenska posunul na rok 2015. Nášho podniku sa potrebuje zbaviť preto, aby znížil dlh skupiny. Už za rok 2014 chcel skresať zadlženie zo 40 na 36 miliárd. Podľa predbežných hospodárskych výsledkov sa mu to nepodarilo. Stále má totiž pôžičky vo výške 38 miliárd.

Výpredaj jeho majetku je už takmer vyčerpaný. Okrem nášho podniku sa chcel zbaviť aj aktív v Rumunsku, no podľa agentúry Reuters tento svoj plán stopol. O Slovensku koncern mlčí. „Enel sa k procesu predaja Slovenských elektrární nebude vyjadrovať,“ napísal vo svojom stanovisku.

O akcie prejavil nepriamo záujem aj štát. Minister hospodárstva Pavol Pavlis sa ešte vlani nechal počuť, že by chcel navýšiť súčasný 34-percentný podile. Vláda Roberta Fica (Smer–SD) zase pre HN potvrdila, že na elektrárne by mohla využiť peniaze z predaja Slovak Telekomu. Podľa portálu venergetike. sk však nemá žiadne páky na zisk väčšieho podielu. Chýba mu totiž predkupné právo. Predaj elektrární nevie štát zablokovať ani na valnom zhromaždení.

01 - Modified: 2007-03-24 13:59:00 - Feat.: 0 - Title: Angerer zakončil sezónu víťazstvom, Bajčičák 14.
01 - Modified: 2024-04-12 19:14:12 - Feat.: - Title: "Dodáme iba 20 percent". Rusko vyradilo z prevádzky takmer všetky ukrajinské tepelné elektrárne 02 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 03 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 04 - Modified: 2024-04-05 06:09:52 - Feat.: - Title: Ukrajina potrebuje stovky malých elektrární, povedal šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti 05 - Modified: 2024-03-31 05:21:39 - Feat.: - Title: Pri ruských útokoch bolo poškodených päť zo šiestich elektrární firmy, ktorá zásobuje značnú časť Ukrajiny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:55