StoryEditor

Trh môže premiešať ďalší hráč

09.08.2013, 00:00

Po rokoch nulových zmien na slovenskom telekomunikačnom trhu sa na prelome rokov rozbehlo niekoľko veľmi významných zmien. Zmeny zasiahli prepojovacie poplatky, či ceny roamingu. Zdá sa, že napriek protestom už telekomunikačné firmy prijali zrýchlené tempo európskych, ale aj národných regulácií a plánujú investície aj napriek zníženým ziskom. Ku kľúčovým udalostiam patrí aukcia troch dosiaľ nepoužívaných frekvencií. Okrem tvrdého boja o to, kto bude lídrom 4G internetu, to opäť otvára aj otázku príchodu štvrtého operátora. Štát by ho chcel pritiahnuť ešte tento rok. Hovorí sa napríklad o PPF Group Petra Kelnera.


Orange zrušil program Wau – Pred rokom Orange predstavoval program Wow ako prevratnú novinku. Koncom júla však ponuku Wau takmer bez komentára zrušili a nahradili ju modelom štyroch paušálov, ktoré im odporučila materská firma. „Chceli sme sa prispôsobiť potrebám klientov, ponúknuť im viac hodnoty za nezmenenú cenu,“ povedal vtedy generálny riaditeľ Orange Slovensko Pavol Lančarič. Novinkou sa tak stali produkty nazvané Sova, Delfín, Kengura a Panter. Hoci spoločnosť hovorí o úspešnosti ročného fungovania Wau, ozývajú sa hlasy, že nenaplnil očakávania. Odborníci predpokladajú aj to, že by tento krok mohol spustiť malú paušálovú vojnu slovenských operátorov. Po podobnom kroku zo strany firmy Telefónica v susednom Česku totiž nasledoval niekoľkotýždňový cenový boj v paušáloch. Poplatky za paušály sa tam počas prvého týždňa od rozhodnutia O2 výrazne zrezať ceny paušálových služieb prepadli aj o polovicu.

Skresanie poplatkov, ktoré si medzi sebou účtujú operátori –
Telekomunikačný úrad na Slovensku reguluje maximálnu výšku prepojovacích poplatkov v mobilných sieťach od roku 2009. Tempo regulácií sa však v posledných mesiacoch výrazne zrýchlilo. Úrad chce podporiť konkurenčný boj medzi operátormi, a tým zatlačiť na ceny a rozširovanie ponuky pre používateľov služieb. Prepojovací poplatok je suma, ktorú si účtuje operátor jedného klienta voči operátorovi druhého klienta za to, že umožnil prijať hovor z cudzej siete. Zatiaľ čo v roku 2009 bol na úrovni 0,0987 eura za minútu, dnes je to 0,01226 eura za minútu. Posledná regulácia vstúpila do platnosti začiatkom tohto mesiaca a ceny stlačila o ďalších 67 percent. Operátori takto prichádzajú o miliónové zisky. Regulácie kritizujú a argumentujú tým, že ich prepájanie hovorov do vlastnej siete stojí viac peňazí ako je miera regulácie. Telekomunikačný úrad aj časť odborníkov zas kontrujú tým, že prepojovacie poplatky patria medzi prežitky typické pre náš región a dosiaľ boli v neprimeranej výške.

Regulácia roamingu – Brusel sa pred tromi rokmi rozhodol zrušiť poplatky, ktoré si určovali operátori za volania v zahraničí. Tí síce argumentovali zvýšenými nákladmi pri využívaní zahraničných sietí, Európska komisia však neustúpila. Do roku 2015 plánuje poplatky za roaming zrušiť úplne. Zatiaľ čo napríklad hlasové volania stáli v roamingu v roku 2012 14 centov, dnes sú na úrovni desať centov za minútu. Dáta zlacneli z 50 na 15 centov. Operátorom to ukrojilo ďalší kus zo ziskov. „Európski spotrebitelia už boli znechutení tým, ako ich operátori zdierajú vysokými poplatkami za roaming. Hlavnou novinkou sú cenové limity pre mobilný internetový roaming,“ konštatuje hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková. Novinkou zavedenou Bruselom je aj takzvaná poistka voči faktúrovým šokom. Ak si pred dovolenkou klient určí limit, ktorý za dáta či volania nechce prekročiť, príde mu v prípade jeho dosiahnutia varovná SMS správa.

Štát chce štvrtého operátora – Telekomunikačný úrad chce vybrať štvrtého mobilného operátora. „Elektronickú aukciu plánujeme zrealizovať a úspešným uchádzačom vydať povolenia v roku 2013,“ potvrdzuje hovorca úradu Roman Vavro. Na svete je už aj vypísaná súťaž na partnera, ktorý elektronickú aukciu zariadi.
V elektronickej dražbe budú záujemcovia súperiť o frekvencie v pásmach 800 MHz, 1 800 MHz a 2 600 MHz. „Frekvencie v pásme 1 800 MHz môže získať len záujemca, ktorý ich ešte nemá pridelené, teda nový operátor,“ pokračuje Roman Vavro. Úrad už dlhší čas otvorene priznáva záujem pritiahnuť na Slovensko nového telekomunikačného hráča. „Môžeme povedať, že príchod nového mobilného operátora obvykle vedie k zvýšeniu konkurencie na trhu. To by mohli pocítiť zákazníci buď vo forme nižších cien existujúcich služieb, alebo zavedením nových služieb,“ vysvetľuje záujem hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. V hre o nové frekvencie majú byť zahraniční záujemcovia z Vietnamu, Towercom či finančná skupina PPF Petra Kelnera.

Súťaž o 4G internet – Leitmotívom aukcie troch voľných pásem frekvencií je aj súboj o prvenstvo v tom, kto rozbehne 4G sieť na Slovensku ako prvý. Záujem o poskytovanie 4G internetu proklamujú všetci traja súčasní operátori. Táto oblasť totiž predstavuje najväčší potenciál rastu ziskov. Zatiaľ čo saturovaný trh s hlasovými službami čakajú ďalšie prirodzené poklesy, 4G internet bude esom v rukáve víťaza aukcie. Operátori už technológie na aplikovanie tejto siete úspešne testovali. Ten, kto v súťaži položí na stôl najlepšiu ponuku, môže podľa odborníkov rátať s desiatkami až stovkami tisíc nových zákazníkov v krátkom období.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:56