StoryEditor

Novému šéfovi Intelu dedičstvo na lídra nestačí

06.05.2013, 00:00
Firme nateraz ušiel vlak so smartfónmi. Briana Krzanicha tak čakajú nové výzvy.

Najväčší výrobca čipov pre počítače, spoločnosť Intel už vie, kto nahradí jej odchádzajúceho riaditeľa. Paul Otellini totiž oznámil, že sa chystá do dôchodku a dnes je už jasné, že jeho miesto zaujme prevádzkový riaditeľ Brian Krzanich (na snímke).

Príjemné dedičstvo
Krzanich je v Inteli celý svoj produktívny život, takže veľmi dobre vie, ako firma funguje. Otellini mu pritom nezanechal žiadne nepríjemné dedičstvo. „Intel ma stabilnú základňu a relatívne vysokú maržu 27 percent. Pri ukazovateli Price/Earnings 12 a dividende 3,73 percenta už ide skôr o hodnotu spoločnosti, a nie rastovú technológiu,“ myslí si analytik Ivor Lehoťan z Capital Markets.

Krzanich tak dedí finančne stabilnú firmu, ktorej však, podobne ako Microsoftu či Nokii, ušiel vlak s trendom smartfónov a tabletov. Na rozdiel od spomínaných dvoch však Intel má ešte šancu tento vlak dobehnúť. „Intel generuje veľa hotovosti, čo mu umožňuje investovať a získať si postavanie aj v mobilnom podsektore, kde dnes dominuje Qualcomm, ale aj Samsung,“ dodáva Lehoťan.

Časovaná bomba

Krzanich tak predsa len sedí na časovanej bombe. Otellinimu sa síce podarilo spraviť z Intelu špičku medzi výrobcami procesorov, no stále dominuje iba v sektore PC. „Intel má v mikroprocesoroch pre mobily podiel jedno percento, ale v mikroprocesoroch pre počítače až 80 percent. To je hlavná výzva nového šéfa,“ hovorí analytik Tomáš Menčík z Cyrrusu.

Slávna minulosť Intelu neznamená úspech aj v budúcnosti. „Intel dokázal poraziť konkurenta v podobe AMD a získať monopol v osobných počítačoch, avšak dnes tento priemysel čelí výzvam a prvým poklesom predaja,“ hovorí Lehoťan s tým, že smartfóny a tablety sú dnes schopné v mnohých bežných činnostiach nahradiť klasické počítače.
„Ak sa potvrdí zostupný trend pre PC a vzostupný pre mobily, tak Intel by mal v budúcnosti veľký problém,“ myslí si Menčík.

Výzva číslo jeden
Prvou výzvou pre Briana Krzanicha bude podľa analytikov zosadiť Qualcomm z trónu jednotky medzi mobilnými mikroprocesormi. No to by problém byť nemal. Pri výrobe týchto komponentov sú totiž dôležité polovodiče, v ktorých je Krzanich ako doma. Dokonca na ich výrobu osobne vlastní niekoľko patentov. „Otellini urobil kus dobrej práce, čo sa týka PC, na mobilné prístroje už však musí nastúpiť niekto iný,“ dodáva analytik Menčík.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 20:24