StoryEditor

Slováci majú svoje top rastúce firmy

08.12.2014, 19:05
Profily spoločností, ktoré skórovali v kategóriách: Bratislava, západné, stredné a východné Slovensko, ako aj v online ankete.

Bez nich by naša ekonomika nebola tým čím je. Aj keď samostatne zamestnávajú málo ľudí, spolu tvoria chrbtovú kosť celej ekonomiky. Reč je o malých a stredných podnikoch, ktoré na Slovensku spolu dávajú prácu desaťtisícom ľudí a ktoré sa na HDP krajiny podieľajú približne 52 percentami. Ide o firmy, ktoré častokrát realizujú investície do výskumu a vývoja a ktoré vo svojom biznise patria medzi špičku.

Prehľad o tom, ako sa darí našim malým a stredným firmám a ako dynamicky rastú jednotlivé odvetvia a regióny na Slovensku, pravidelne ponúka prestížna podnikateľská súťaž Diamanty slovenského biznisu. V tomto roku sa diamantmi stali sprostredkovateľská spoločnosť Partners Group SK z Bratislavy, výrobca racionálnej výživy Tekmar z Nitry, stavebná firma SOAR zo Žiliny a prepravný podnik z Trebišova DeutschMann Internationale Spedition.

„Tento, už šiesty ročník sa niesol v duchu rozmanitosti podnikateľského prostredia, v ktorom boli jednotlivé firmy ocenené,““ vraví Ivan Jakúbek, viceprezident Enterprise Investors pre Slovensko a Česko. Ide o spoločnosť, ktorá spravuje fondy private equity a rozvojového kapitálu, v spolupráci so spoločnosťou Coface. Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom súťaže, ktoré zároveň vyhlásili online anketu Diamanty slovenského biznisu. V nej návštevníci portálu hnonline.sk rozhodli, že online Diamantom slovenského biznisu je Partners Group SK.

Titul Diamant slovenského biznisu získali 8. decembra 2014 štyri vyššie spomenuté najrýchlejšie rastúce firmy zo Slovenska. Ocenenie sa udelilo v kategóriách: Bratislava, západné, stredné a východné Slovensko. Podmienkami na účasť v súťaži sú čisto slovenský kapitál firmy, ročné tržby medzi 2 a 100 miliónmi eur, ziskové hospodárenie a zdravé financovanie firmy, ktorá vznikla najviac pred tromi rokmi. O umiestnení tiež rozhodlo renomé firmy a jej pôsobenie na trhu.


Diamant slovenského biznisu v kategórii Bratislava a víťaz online ankety HN

Prístup ich dotiahol medzi špičku. A nižšie poplatky

Poskytovať finančné služby inak. Toto je idea sprostredkovateľskej spoločnosti Partners Group SK. Ak sa vám, tak ako i mnohým ďalším Slovákom javí, že by mohlo ísť o nadnárodnú firmu so zahraničným kapitálom, nedajte sa zmiasť. Za touto spoločnosťou totiž stoja výlučne Slováci.

Zoznámte sa: Ján Müller, Marcel Kohút, Bohuslav Benedek a Juraj Juras. Úspešní podnikatelia, ktorí svoj sen a skúsenosti pretavili do Partners Group SK. Do firmy, ktorá minulý rok dosiahla tržby 22 miliónov eur. Do firmy, pre ktorú pracuje 1 100 sprostredkovateľov a ktorá dáva prácu viac ako 30 ľuďom. A v neposlednom rade do tej firmy, ktorá toto všetko dosiahla v priebehu siedmich rokov, aby sa už dnes radila medzi špičku vo svojom biznise. „Finančné služby chceme poskytovať kvalitne, transparentne, profesionálne, spoľahlivo a dostupne,“ vravia majitelia spoločnosti. Mimochodom, ide o ľudí, ktorí svoje predsavzatie a vízie pozorne strážia. Všetci sú totiž vo vedení Partners Group.

Finančný biznis sa považuje za jeden z najnáročnejších a najtvrdších. Partners Group sa na vrchol pomohli dostať kvalitní sprostredkovatelia aj nižšie poplatky. Cieľ firmy je jasný. Pozostáva z budovania silnej a stabilnej spoločnosti, ktorá bude neustále určovať trendy v oblasti poskytovania finančných služieb.
Tržby: 22 miliónov eur, rast tržieb 24 percent  
Hospodársky výsledok po zdanení: 4,6 milióna eur


Diamant slovenského biznisu v kategórii západné Slovensko

Dvaja švagrovia spojili sily. Dnes sú ich tyčinky aj v Kórei

Predstavte si situáciu: Dvaja švagrovia, ktorí majú vlastný biznis. Nejde o nič veľké, no darí sa im. Jedného dňa si, napriek možnému riziku neskorších nezhôd, povedia: „Spojme sily. Poďme to robiť lepšie a vo väčšom. Vybudujme značku potravín, ktorá prerazí i za hranice krajiny a ktorá bude dávať prácu mnohým Slovákom.“ Dámy a páni, toto nie je fiktívny príbeh, ale skutočný. A napísali ho dvaja Jozefovia – Nitray a Mišuta. Lebo práve oni sa so svojimi rodinami postarali o vznik spoločnosti Tekmar, ktorá má sídlo v Nitre a svoje produkty vyrába v neďalekých Lužiankach.

Týchto švagrov spojili rovnaké ciele a vášeň pre inovácie v oblasti zdravej výživy. Lebo práve tie sú, ako oni sami hovoria, hnacím motorom ich spoločnosti. Mimochodom, ide o firmu, ktorá 82 percent výroby exportuje do zahraničia.

Po ich dnes už legendárnych müsli tyčinkách – áno, to sú okrem iného aj tie chutné v jogurte – ale i cereálnych a proteínových výrobkoch sú „žeraví“ nielen Európania, ale aj takí Japonci, Kórejčania či Singapurčania. „Ako sa nám v týchto krajinách podarilo presadiť? Okrem kvality nám pomohol i fakt, že sa zúčastňujeme na rôznych medzinárodných výstavách,“ vravia majitelia spoločnosti Tekmar. Tá dnes zamestnáva takmer 70 ľudí, a hoci pôsobí už v mnohých krajinách, expanziu má v pláne i naďalej. Ako tvrdia majitelia, z Európy im ešte chýba Nemecko a Francúzsko a zabojovať o trh sa pokúsia aj v Spojených štátoch.
Tržby: 4,1 milióna eur, rast tržieb 29 percent  
Hospodársky výsledok po zdanení: 554-tisíc eur


Diamant slovenského biznisu v kategórii stredné Slovensko SOAR

Na našom malom slovenskom trhu sú ich desiatky. Stavebných spoločností, ktoré ničím nevynikajú. No potom sú tu aj také, ktoré nie sú veľké, no brandža si ich vysoko cení. Ľahkou úlohou určite nie je postaviť dom, bytový komplex či napríklad cestu. Keď je však reč o rekonštrukcii vzácnych pamiatok či napríklad ruín hradov, zákazky sa prerozdeľujú na základe viacerých kritérií.
Svoje by o tom vedela aj stavebná spoločnosť SOAR zo Žiliny. Lebo práve tá vyhrala verejnú súťaž na uskutočnenie stavebných prác pri obnove ruiny Čachtického hradu z prvej polovice 13. storočia. A zákazku získala v konkurencii jedenástich účastníkov s cenou 1,08 milióna eur.
SOAR, ktorý vlastní podnikateľ Jozef Ďuriš, vznikla v roku 1998 a dnes má približne 40 zamestnancov. „Zárukou kvality je profesionalita zamestnancov a spolupráca s dodávateľmi, ktorí zaručujú kvalitu materiálu podľa schválených noriem, prípadne certifikátov,“ tvrdí Ďuriš s tým, že firma je schopná realizovať stavebné práce po celom území Slovenskej republiky, ako aj v krajinách Európskej únie. Na stavebnom trhu to v posledných rokoch vrie a vyhrávajú len tí najlepší a najstabilnejší. Významnou konkurenčnou výhodou spoločnosti SOAR je monitoring trhu a pružné reagovanie na jeho vývoj, ako aj uvádzanie moderných technologických postupov. „V záujme zvyšovania kvality a znižovania investičných i prevádzkových nákladov sa snažíme o ich zavedenie do našej stavebnej výroby a neustále rozširujeme a aktualizujeme sieť našich dodávateľov tak, aby sme boli schopní kvalitne a načas plniť záväzky,“ prezrádza Ďuriš.
Tržby: 9 miliónov eur, rast tržieb 36 percent  
Hospodársky výsledok po zdanení: 1,1 milióna eur

 


Diamant slovenského biznisu v kategórii východné Slovensko DeutschMann Internationale Spedition

 

„Keď chceš lietať, nepýtaj sa sliepok, ale orlov“

Príbeh ako z amerického filmu. Manžel dochádzal do práce z Trebišova do Košíc, a tak svoju rodinu videl iba počas víkendov. Až si jeho manželka povedala, že stačí: „Ty i ja budeme robiť to, čo nás baví, ale doma.“ Veci nabrali rýchly spád – na starom písacom stroji napísala a rozposlala stovku listov do nemeckých firiem, či by nechceli investovať na Slovensku. „Vtedy sme nemali nič, len odhodlanie byť spolu ako rodina,“ vraví Miriam Poništová, riaditeľka a majiteľka trebišovskej firmy DeutschMann Internationale Spedition. Hoci na začiatku stál i nemecký kapitál, dnes ide o výlučne slovenskú spoločnosť. Za vyplatením partnerov stojí jeden dôležitý fakt. Vzdelávanie. Kým Nemci to odmietali, Poništová s manželom na tom vyslovene trvali. „A tak sme ich v dvoch etapách vyplatili,“ vraví Poništová.

A ako správna prepravná firma – všetko sa učili za jazdy. Od marketingu cez organizovanie vecí až po vzdelávanie. „Vytvorili sme si vlastnú firemnú akadémiu, kde si zaúčame vlastných zamestnancov na všetky posty, čo potrebujeme. Vytvorili sme smernice, čo a ako robiť. Inými slovami – prijímame priemerných ľudí, z ktorých si vieme vyškoliť hviezdy,“ objasňuje Poništová.
DeutschMann Internationale Spedition sa venuje medzinárodnej expresnej preprave, vlani dosiahla obrat vyše 20 miliónov eur, zamestnáva približne stovku ľudí a pobočku má v Chorvátsku, pričom ďalšie plánuje otvoriť i v Nemecku a Taliansku. Mimochodom, dcérsku firmu majú aj v Dubaji. Tá však nerobí špedíciu, ale obchod.

Vzorom pre túto úspešnú podnikateľskú rodinu je zakladateľ obuvníckeho gigantu Tomáš Baťa. Lebo ako sa hovorí, keď chceš lietať, nepýtaj sa sliepok, ale orlov.
Tržby:  20 miliónov eur, rast tržieb 27,6 percent  
Hospodársky výsledok po zdanení: 1,2 milióna eur


Diamanty slovenského biznisu - ďalšie miesta

BRATISLAVA
2. MicroStep – HDO, Bratislava
– Dodávateľ softvérových riešení, dodávateľ a distribútor elektriny, plynu a iných komodít, ktorý má približne 60 zamestnancov.
Tržby: 4,6 milióna eur

3. Unimed Pharma, Bratislava
– Špecializuje sa na starostlivosť o zrak. Spoločnosť vyvíja a vyrába generické oftalmologické produkty a je distribútorom liekov.
– Firma vznikla v roku 1994 a má približne 100 zamestnancov.
Tržby: 10,9 milióna eur

ZÁPADNÉ SLOVENSKO:
2. JOVI & H+H, Hurbanovo
– Prepravná spoločnosť, ktorá vznikla v roku 1992, má približne 20 zamestnancov. Zaoberá sa medzinárodnou dopravou a zasielateľstvom.
Tržby: 3,1 milióna eur

3. D.L.B Express & Frigo Transport
– Spoločnosť pôsobí v oblasti nákladnej chladiarenskej prepravy. DLB v súčasnosti vlastní viac než 40 vozidiel s viacerými konfiguráciami, ktoré sú schopné zaistiť bezpečnú prepravu akéhokoľvek typu nákladu.
Tržby: 197 443 eur

STREDNÉ SLOVENSKO
2. Klinická biochémia, Žilina
– Neštátne zdravotnícke zariadenie, ktoré poskytuje komplexné laboratórne služby v odboroch klinická biochémia, klinická imunológia, klinická mikrobiológia, klinická hematológia a klinická genetika.
Tržby: 11,6 milióna eur

3. Kros, Žilina
– IT líder na našom trhu v segmente znaleckého, stavebného a ekonomického softvéru. Softvér nielen predáva, ale predovšetkým vyvíja. Prácu dáva zhruba 200 ľuďom.
Tržby: 6,7 milióna eur

VÝCHODNÉ SLOVENSKO
2. Kybernetika, Košice
– Firma sa zameriava na projektovanie riadiacich a monitorovacích systémov v oblasti riadenia výrobných liniek a technologických procesov. Vznikla v roku 1992 a má približne 80 zamestnancov.
Tržby: 3,1 milióna eur

3. MI Plastik, Michalovce
– Firma vyrába výlisky pre strojársky, automobilový, elektrotechnický a textilný priemysel, ako aj spotrebné výlisky pre potravinársky priemysel.
Tržby: 78 494 eur

01 - Modified: 2007-01-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hossa. Vďaka hetriku vládne strelcom
01 - Modified: 2014-12-08 18:54:10 - Feat.: - Title: Štát pomôže firmám. O výhodách sa dozvedia na jednom mieste 02 - Modified: 2014-12-05 08:00:01 - Feat.: - Title: Vyberte Diamanty slovenského biznisu. Máte poslednú šancu 03 - Modified: 2014-12-04 08:00:01 - Feat.: - Title: Medzi Diamanty slovenského biznisu sa hlási aj košický "Apple". Vyberte svojho favorita 04 - Modified: 2014-12-03 08:00:01 - Feat.: - Title: Najrýchlejšie rastúce firmy. Vyberte Diamanty slovenského biznisu 05 - Modified: 2014-12-02 10:24:34 - Feat.: - Title: Približuje sa svetovým hráčom. Môže sa stať diamantom slovenského biznisu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:12