StoryEditor

Pre zahraničné firmy hokej nie je zaujímavý

13.05.2013, 00:00

Prečo ubúda mladých slovenských hokejistov v NHL?
Príčin je viac. Problémy nie sú len v športe, sú v zdravotníctve, školstve aj v iných sektoroch. Podpora športu už nie je taká, ako bývala, stratili sme strediská vrcholového športu, stratili sme Dukly, kde sa mladí chlapci vyvíjali. Toto sa nám vytratilo. Najmä hokej je náročný z ekonomickej stránky a kluby to ťažko ťahajú. Ďalšia vec je, že chlapcom sa už nechce tak tvrdo pracovať. Nechcem hádzať všetkých do jedného vreca, ale väčšina chlapcov dnes volí pohodlnejší život s počítačmi a s mobilmi. Aj rodičia pri ekonomickej situácii už nemajú toľko času chodiť s deťmi na štadióny.

Podľa štatistík sa podpora mladých od roku 2006 zvýšila na dvojnásobok. Prečo je aj napriek tomu celkových zdrojov menej?
Nemôžem si sťažovať, že štát by nás štát nepodporoval. Ale kluby nemôžu prežiť, lebo nemajú samofinancovanie. Všade sa šetrí. Už nie je toľko sponzorov. Síce máme silné fabriky, ale sú zahraničné. A zahraniční partneri berú peniaze preč, nedávajú ich do hokeja. Všetko zachraňuje štát, mestá, starostovia, ale starostovia už tiež nemajú z čoho.

Prečo ubúda mladých?
Dôvodom je ekonomika. Rodič to musí ťahať spoločne s klubom. Ale na druhej strane nesúhlasím s tým, že hrajú len deti bohatých. Pred 20 rokmi sme mali všetci byty, prácu, sociálne zabezpečenie. Fungovali strediská mládeže, Dukly, o všetko bolo postarané. Bola kvalitná federálna liga. Z toho vyrástli hokejisti, ako Gáborík, Hossa a Šatan.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:38