StoryEditor

Štát ustúpil. Mochovce majú byť drahšie

03.11.2014, 23:00
Dostavba Mochoviec má zdražieť o 800 miliónov eur. Štát akceptuje ďalšie meškanie

„Som veľmi nespokojný s postupom prác, s predlžovaním termínov, so zvyšovaním rozpočtu,“ vyhlásil včera na margo dostavby Jadrovej elektrárne v Mochovciach minister hospodárstva Pavol Pavlis. Napriek tomu, že sa zaviazal, že odteraz už bude každý deň talianskemu akcionárovi v Slovenských elektrárňach dýchať na krk, ustupuje jeho požiadavkám. Pavlis včera nepriamo potvrdil, že náklady na dostavbu tretieho a štvrtého bloku elektrárne sa zvýšia ešte o ďalších 800 miliónov eur a dosiahnu sumu 4,6 miliardy eur. „Ja tú sumu nezverejním. Ale pán premiér ju zverejnil. A ja verím, že pán premiér má dobré informácie,“ odvolal sa Pavlis na vyjadrenie Roberta Fica (Smer-SD) v relácii RTVS Sobotné dialógy. Práve tam Fico potvrdil, že Enel žiada na dostavbu takúto sumu.

Akceptujú posun o rok

Ministerstvo hospodárstva tiež akceptovalo posunutie termínu spustenia prevádzky štvrtého bloku Mochoviec o jeden rok, teda na rok 2017. Začiatkom októbra pritom ešte tvrdilo, že na tento termín nepristúpi a bude trvať na ukončení celého projektu do konca roka 2016.„Pre nás je dôležité splnenie tretieho bloku a termín november 2016. V prípade štvrtého bloku je posun o rok,“ priznal Pavlis. Na včerajšom kontrolnom dni v Mochovciach sa s vedením Slovenských elektrární dohodol na jedenástich opatreniach, ktorých cieľom je zlepšiť dohľad štátu. „Súčasťou vzájomnej dohody je, že obaja akcionári budú mať výraznejšiu kontrolu v rámci projektu,“ reagovala hovorkyňa elektrární Jana Burdová.

Enelu sa komplikuje predaj

Zvyšovanie rozpočtu a posúvanie termínov dostavby Mochoviec môže talianskej spoločnosti Enel skomplikovať predaj svojho podielu v Slovenských elektrárňach. „Enel je v situácii, keď nie je možné, aby predal svoj podiel bez toho, aby do tohto predaja nejakým spôsobom vstúpila slovenská vláda. A to napríklad poskytnutím garancií,“ myslí si analytik J&T banky Michal Šnóbr. Náklady na dostavbu Mochoviec, ktoré podľa Šnóbra môžu dosiahnuť až päť miliárd eur v kombinácii s cenami elektriny, robia totiž tento projekt nerentabilným. Takéto zmýšľanie potenciálnych kupcov potvrdzuje aj spoločnosť EPH. Tá má podľa informácií HN záujem vstúpiť do Slovenských elektrární. „Vzhľadom na situáciu okolo výstavby jadrových blokov v Mochovciach musí byť dosiahnutá trojstranná dohoda medzi predávajúcim, nadobúdateľom a slovenským štátom. Inak je predaj, ak štát na seba nevezme všetky riziká, nereálny,“ povedal hovorca EPH Daniel Častvaj.

Spoločnosť ČEZ, ktorá dosiaľ ako jediná zo súkromnej sféry prejavila záujem o kúpu podielu v Slovenských elektrárňach, nepovedala, ako toto predraženie projektu ovplyvnilo ich záujem a transakciu. „Je to potvrdenie toho, čo hovoríme. Dostavba jadrovej elektrárne Mochovce je spojená s množstvom rizík, ktoré je potrebné ošetriť,“ povedal hovorca ČEZ-u Ladislav Kříž.

Analytik portálu Enegieprevas Jozef Badida si však nemyslí, že predraženie Mochoviec je pre ČEZ nová informácia. „So zvýšením nákladov musel ČEZ rátať už v čase, keď prejavil záujem o kúpu podielu v elektrárňach,“ hovorí Badida.

01 - Modified: 2006-12-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Osle udeľovali Nobelove ceny
01 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 04 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov 05 - Modified: 2024-03-21 13:24:16 - Feat.: - Title: Viac ako dve tretiny emisií pochádzali v roku 2022 z priemyslu a energetiky, najviac zo zemného plynu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:42