StoryEditor

Chcem život bez kompromisov. Podľa seba

18.04.2013, 00:00
Partner Penty Martin Kúšik o odchode z finančnej skupiny a o ďalšom biznise, pre HN.

Rozbiehal za Pentu biznis v Česku, potom jej pripravil pôdu na expanziu do Nemecka. A teraz finančnú skupinu opúšťa, aby si dal v živote reštart. Martin Kúšik.

Váš rukopis nesú úspešné projekty Penty ako Severomoravské vodárne a kanalizácie, stávková kancelária Fortuna či sieť lekární Dr. Max. Len nedávno vás Penta ako trójskeho koňa nasadila na expanziu do Nemecka. Podľa vašich slov to je a bola aj pre vás nová etapa života. Dnes odchádzate z Penty a chcete štartovať ďalšiu. Nie je tých etáp naraz priveľa?
Nemecko robím už tretí rok, od roku 2010. Otvorili sme tam kanceláriu, máme tam investičného riaditeľa a dnes si nielen ja, ale všetci v skupine Penta myslíme, že to bolo správne rozhodnutie. Môj odchod s Nemeckom nesúvisí. Prehodnotil som priority a jednoducho chcem viac času venovať rodine a možno aj sebe.

Prečo?
Tento rok mám 44 rokov. V Pente som 19 rokov. Som v polčase svojho produktívneho života. Ešte mám šancu niečo zažiť a v živote dosiahnuť. Takže je to správny čas na zmenu. V päťdesiatke to bude pre mňa ťažšie. Navyše, s manželkou sa snažíme držať sa jedného hesla: Chceme spolu prežiť jeden úžasný život a prežijeme ho taký úžasný, aký si ho sami spravíme. Jednoducho, chcem si život usporiadať viac podľa seba, bez kompromisov.

Z Penty však neodchádzate len vy, ale aj Jozef Janov, ktorý zodpovedal za expanziu do Poľska. Nesúvisí to teda aj s nedávnou reorganizáciou, kto za čo bude v Pente po novom zodpovedať?
Nie. Jozef Janov sa síce rozhodol pre vlastný biznis, no nebol partnerom Penty. Ja sa sťahujem z pozície aktívneho riadenia projektov v Nemecku a do konca roka posuniem agendu kolegovi Marekovi Dospivovi, ktorý tak bude už zodpovedať za české a nemecké projekty. Vie po nemecky, bol pri investíciách týkajúcich sa Nemecka, je na to vhodný typ.

Predávate aj svoj podiel?
Nie. Zostávam akcionárom Penty. Ako zakladateľ mám podiel vo fonde, nechávam tu peniaze, Penta mi ich bude spravovať a ja mám voči nej dôveru. Budem sa okrem toho zúčastňovať na investičných komisiách aj zasadnutiach výkonnej rady Penty.

Takže budete mať stále slovo pri rozhodovaní Penty?
To dúfam (smiech).

Expanziu v Nemecku ste odštartovali akvizíciou strojárskeho rodinného koncernu Gerling. Ostane to pri tom, alebo ešte stihnete do odchodu aj ďalšiu akvizíciu?
Bude to už záležať na Marekovi Dospivovi, ja do konca roka budem k dispozícii, môže počítať s mojou podporou. O projektoch však informujeme, až keď ich máme isté. V čase vyjednávania je dobré byť „ticho“.

Takže ste v Nemecku teraz „ticho“?
Áno (smiech).

Zostáva teda aj cieľ Penty mať tam štvrtinu portfólia do roku 2015?
Samozrejme.

Devätnásť rokov v Pente je už slušný čas na rekapituláciu.
Určite, s Pentou som vyrástol. Začínali sme ako firma s piatimi ľuďmi a dnes sme jeden z najväčších investorov v regióne. Za to, kde som, kam som sa vypracoval, vďačím Pente a jej partnerom.

V akom zmysle?
Od založenia Penty v roku 1994 do roku 2002 som mal na starosti firmu, nie projekty. Staral som sa o jej zázemie. V roku 2000 prišli prvé projekty ako Slovnaft, Sanitas, Elektrovod Bratislava. Chcel som si dokázať, že viem úspešne robiť aj projekty a získať tak novú skúsenosť. A prišla ďalšia s mojím odchodom do Prahy. Začali sme na zelenej lúke. S odstupom času to hodnotím ako hrdinský čin, v 33 rokoch opustiť domov, prácu, na ktorú ste zvyknutý, a ísť do úplne nového prostredia. Ale výhodou bolo, že sme na to boli dvaja, spolu s Marekom Dospivom.

Bol tam štart podnikania odlišný od nášho?
Museli sme sa mentálne preorientovať, presťahovať sa tam s rodinami a venovať sa Česku stopercentne. Medzitým sme obdobný úspech zopakovali v Poľsku, a v roku 2011 som si dal novú ambíciu, Nemecko. Takže keď to zhrniem – prvá etapa Slovensko, druhá Česko a tretia Nemecko.

Čo považujete vy osobne za vaše najlepšie projekty?
Mám radosť z Nemecka. Dnes nikto v Pente nepochybuje, že to bol krok správnym smerom. Pokiaľ ide o projekty, spomínaná Fortuna, Dr. Max aj Severomoravské vodárne a kanalizácie boli a sú veľmi úspešné projekty.

A tie neúspešné?
Boli aj tie, no dôležité je, aby na konci dňa bola bilancia pozitívna. Mojím neúspešným projektom bol český telekomunikačný projekt Mobilcom, Ufon. Bolo to pre mňa poučné.

Pri Fortune sa spočiatku hovorilo, že si ju necháte tri až päť rokov. Prišla kríza a rozhodnutie predať ju, až keď bude dobrá ponuka. Čo v prípade Dr. Maxa? Tam to tiež vyzerá, že sa meníte skôr na strategického investora.
Dnes patrí Dr. Max medzi najúspešnejšie projekty, ktoré vo firme máme. Máme ho osem rokov a uvažujeme, že si ho necháme ďalších päť rokov a možno aj dlhšie. Skutočne sme zmenili stratégiu a z čisto finančného investora, ktorý si ponechá projekt tri roky a potom ho predá, sa posúvame k strategickému investorovi. No chceme si zachovať aj trochu flexibility finančného investora. Uvažujeme aj o jeho expanzii na nové trhy.

Kam? V rámci regiónu, do Nemecka či na východ?
To by sme ešte neradi špecifikovali.

No skupina je v sektore zdravotníctva už dosť silná aj cez laboratóriá či nemocnice. Tam nepočítate s akvizíciami?
Chceme akvirovať aj ďalšie nemocnice na Slovensku a v Poľsku, berieme ich ako stredoeurópsky projekt. Zdravotníctvo je veľmi zaujímavý sektor, keďže je stabilný a rastový, je ovplyvňovaný demografiou a rastom povedomia o zdraví. Okrem toho je to defenzívny sektor, nie cyklický. Kým ostatné sektory hospodárstva v kríze padli aj o 30 percent, zdravotníctvo nepatrne rástlo. V minulosti sme mali pár projektov v zdravotníctve, napríklad spoločnosť Sanitas, ktorú sme neskôr predali, ale práve pri Dr. Maxovi aj poisťovni Dôvera sme si uvedomili, že tento sektor sa nám páči a chceme v ňom dlhšie zostať. V regióne sme v sektore za desať rokov preinvestovali 400 miliónov eur, máme tam 30 percent vlastného kapitálu Penty.

Penta sa však spomína tiež v prípade privatizácie Stredoslovenskej energetiky.
Je to zaujímavé aktívum, ktoré môže spĺňať naše investičné kritériá. No ani k tomu sa zatiaľ vyjadrovať nebudem.

Doteraz ste hľadali skôr dravšie a väčšie ryby. Pri nemocniciach, ale aj pri expanzii v Nemecku ste si však už vybrali menšie.
V Nemecku to bol zámer, keďže to je náš prvý projekt od oficiálneho vstupu na nemecký trh v roku 2011, chceli sme začať s menším a tým aj menej riskantným projektom.

A nie je v tom aj vplyv možnej negatívnej mienky, akú Penta zažila v tendri Aero Vodochody v Poľsku či u nás pri Gorile?
Keď sa pozriete na aktíva Penty, ťažko nájdete niektoré, ktoré sú závislé od vzťahov so štátom a s vládnou mocou. Môžeme sa baviť o poisťovni Dôvera, ktorá je však na prísne regulovanom trhu.

Beriete negatívnu mienku do úvahy?
Určite. Pre nás je reputácia dôležitá, sú projekty, do ktorých nepôjdeme z reputačných dôvodov. Účasť Aera Vodochody na privatizácii poľského výrobcu vrtuľníkov PZL Swidnik berieme ako špinavú podpásovú kampaň v Poľsku, kde na nás útočili, že sme spolupracovníci KGB, pretože sme študovali v Rusku. Kto pozná vzťahy medzi Poľskom a Ruskom, vie, že keď je proti vám vedená takáto kampaň, môže to byť problém. Stálo to pritom na jednom výroku šéfa Národného bezpečnostného úradu, ktorý povedal, že jedna firma zúčastňujúca sa na tendri z Česka – Aero Vodochody – môže mať napojenie na ruské bezpečnostné zložky. Keď sme žiadali vysvetlenie, povedal, že nebude zasahovať do privatizačnej súťaže. Hoci neskôr šéf poľského parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť povedal, že úrady preverili všetkých uchádzačov o podnik a bezpečnostné riziká sa nepotvrdili, bolo to nafúknuté konkurenciou. Vtedy sme však v Poľsku boli krátko. Dnes nás berú pragmaticky, ako jedného z najaktívnejších investorov na trhu. Stali sme sa známi vlastníctvom a úspešným predajom potravinovej siete Žabka, dnes tam máme aj významnú retailovú sieť Empik a ďalšie projekty.

Keď z Penty odchádzal partner Jozef Špirko, dostal, takpovediac, na štart vlastného biznisu aktíva, za ktoré zodpovedal. Vy dostanete tiež nejaké aktívum?
Nepredpokladám to.

No dá sa očakávať, že v podnikaní budete pokračovať? Už to aj môžete špecifikovať?
Ešte nie. Chcem si to v lete premyslieť. Do konca roka chcem ukončiť rozpracované projekty a odovzdať svoju agendu v Pente. A potom sa uvidí.

Máme informácie, že uvažujete aj o retaile.
Je to predčasná otázka.

Dobre, spýtam sa inak. Chcete byť viac investičný či strategický investor?
Budem sa pohybovať v tom, čo viem robiť, a v oblastiach, ktoré sú mi blízke.

Takže niečo obdobné, ako robíte teraz?
Ťažko ma prerobíte. Človek má najbližšie k tomu, čo robil.

Budete podnikať sám?
Uvažujem o tom. Bol by to môj biznis.

Vždy vám však bola za chrbtom finančne silná Penta, nebojíte sa rizík?
Všetko je riziko. V Pente je veľa šikovných ľudí, ktorí mi budú chýbať. Na druhej strane, budem mať viac času pre rodinu a budem si môcť usporiadať veci podľa seba.

Bavme sa o finančnej sile. Potrebujete kapitál.
Tí, čo ma poznajú, vedia, že nie som egomaniak a nepotrebujem robiť veľké projekty. Môžem si dovoliť robiť prácu pre radosť, pre mňa je podstatnejšia emócia. Ale, ako som povedal, zostávam akcionárom Penty, nemením svoj podiel.

Budete pôsobiť i v rámci celého regiónu?
Dajte mi čas.

Nebudete si s Pentou pri projektoch aj konkurovať?
Vzhľadom na veľkosť projektov sa určite do konkurenčných stretov s Pentou nedostanem.

Črtá sa, že po vašom odchode priberie Penta nového aktívneho partnera?
Firma nie je o jednom človeku, môj odchod neznamená pre Pentu nič dramatické. V minulosti od nás odišlo veľa šikovných ľudí, ale máme veľmi dobrý mechanizmus vychovávania si ľudí, kariérneho postupu. Šéfovia sú povinní sa mladým venovať, mentorovať ich a motivovať ich cez hodnotenie, bonusy. Máme však aj očistný mechanizmus, v prípade, že ľudia nie sú produktívni. Nemám teda obavy o svoju náhradu.

Viete o niekom?
Vidím niekoľko talentov s potenciálom byť partnermi. Firma nie je one man show, nestojí na jednom človeku, stojí na tíme ľudí. Ale podrobnosti si zatiaľ nechám pre seba.

Čo musí spĺňať človek, aby bol partner Penty?
Typicky vyberáme ľudí, ktorí vyrástli s nami, pochádzajú zvnútra firmy. Ten, kto začal pracovať u nás od vysokej školy, môže v priebehu rokov vyrásť na najvyššiu priečku, je to úžasná príležitosť. Podmienkou je stráviť vo firme dostatok rokov, priniesť hodnotu do firmy, projekty. Na pozícii investičného riaditeľa musí byť minimálne päť rokov, a partneri ho musia za partnera jednomyseľne schváliť.




Kto je Martin Kúšik

Martin Kúšik bol spolu s Jaroslavom Haščákom, Marekom Dospivom, Jozefom Oravkinom a Jurajom Herkom spoluzakladateľom Penty. V roku 2001 začali spolu s Marekom Dospivom pôsobiť v Prahe, kde postupne vybudovali silný investičný tím. Do širšieho povedomia investičnej komunity vstúpil transakciou Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava. Od roku 2010 sa začal venovať expanzii Penty na nemeckom trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:26