StoryEditor

V lákaní investorov zaostávame

25.03.2014, 23:02
Rozhovor. Výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina pre HN:

Podnikateľské prostredie sa na Slovensku zhoršuje. Poukazujú na to firmy, ako aj prestížne rebríčky. Prvé dva mesiace v lákaní investorov hovoria o niečom inom.

Potenciálnych záujemcov o investovanie veľmi zaujíma, čo sa deje na Slovensku. Najvyššia sadzba korporátnej dane v skupine nových členov Európskej únie, prísnejší Zákonník práce, rozšírenie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa sú opatrenia, ktoré podnikanie neuľahčujú, ani nezlacňujú. Napriek tomu má Slovensko okrem týchto mínusov aj niekoľko atraktívnych predností, ktoré môžu v rozhodovaní prevážiť negatíva. Som tiež presvedčený, že rastúci záujem investorov je výsledkom zvýšenej aktivity Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu.

Nepodpísalo sa pod lepšie výsledky i zlepšenie ekonomickej situácie vo svete?

Hoci zo zahraničia prichádzajú opatrné signály o postupne sa zlepšujúcej ekonomickej situácii, stále v Európe prevláda pomerne vysoká miera neistoty, čo investície brzdí. Na to, aby sme mohli hovoriť o rastúcom záujme investorov, treba porovnať viac ako dva roky. Ak si zoberieme štatistiku prílevu zahraničných investícií na Slovensko, tak vidíme, že ich objem klesal od roku 2006. V roku 2012 sa takmer priblížil nulovej hodnote. Potom sa môže zdať, že Slovensko je v posledných dvoch rokoch čoraz atraktívnejšie, no v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi to tak nemusí vyzerať a môže ísť len o dobiehanie zameškaného.

Čím je SR pre investorov atraktívna? Čo ich, naopak, odrádza?

Výhodami Slovenska sú relatívne nízke výrobné náklady, vysoká produktivita práce, geografická poloha, dynamika ekonomiky, euro, dostatok pracovnej sily. Nevýhodami sú nízka vymožiteľnosť práva, vysoké daňovo-odvodové zaťaženie, ako aj to administratívne, korupcia, pracovnoprávna regulácia a zhoršujúca sa platobná disciplína.

Ako dopadne tento rok v lákaní investorov?

Skutočne si netrúfam robiť predikcie. V každom prípade, ak zoberieme do úvahy vývoj podnikateľského prostredia, tak naša investičná atraktívnosť postupne klesala a je veľmi pravdepodobné, že to nás do istej miery obmedzuje v lákaní nových investícií. Inak povedané – v možnostiach lákania investorov zaostávame za potenciálom, ktorý sme mali v reformných rokoch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:52