StoryEditor

Minister Malatinský lobuje za slovenské firmy v Srbsku

12.06.2013, 00:00

Desiatky miliónov eur pripravených na expanziu na Balkán. Tak vyzerajú najnovšie plány slovenských firiem, ktorým pomáha „lobovať“ aj slovenské ministerstvo hospodárstva. Mnohé z našich firiem totiž narážajú na prieťahy či už v privatizácii, či konkurznom konaní srbských firiem, o ktoré majú záujem. „Srbský minister financií a hospodárstva Mladan Dinkič prejavil snahu pomôcť,“ potvrdil aj hovorca ministra hospodárstva SR Stanislav Jurikovič na margo návštevy ministra Tomáša Malatinského v Srbsku.

Zo Srbska aj do Ruska
Jedným z tých, ktorí v Srbsku chcú posilniť svoj biznis, je známy slovenský podnikateľ Juraj Kamarás. Jeho firma Imuna Pharm má záujem o kúpu skrachovaného výrobcu liečiv Jugoremedia, no zatiaľ jej v kúpe bráni tamojšie konkurzné konanie. Známy srbský výrobca bol pred časom v rukách firmy Aventis patriacej francúzskemu koncernu Sanofi Aventis. Ten s ňou podpísal dohodu na báze licencie o odbere liečiv. Firma s problémami neskôr dostala nového majiteľa, macedónsku spoločnosť Jaka 80, no tá jej stratu ešte prehĺbila.

Výšku investície Kamarás zatiaľ špecifikovať nechce, pohybuje sa v miliónoch eur. Aj vzhľadom na to, že tabletková časť výroby síce využíva moderné technológie, roztoková je oveľa zastarenejšia. „Cez Jugoremediju však môžeme expandovať na Balkáne, ale aj na trhy Ruska a ďalších krajín bývalého Sovietskeho zväzu,“ hovorí Kamarás. Výhodou je, že Srbsko má s Ruskom bezcolnú zónu.

Juraj Kamarás pritom najnovšie posilňuje biznis aj v tamojšom hutníctve. „Podpísali sme kotrakt na dodávku surovín pre tamojšie železiarne Smederevo v objeme 120 miliónov dolárov ročne,“ hovorí o kontrakte jeho firmy Lamet. Smederevo kedysi vlastnil U.S. Steel. Po nástupe krízy ho však predal štátu za symbolický dolár.

Stovky miliónov
Prieťahy v konkurznom konaní nateraz bránia aj ďalšej slovenskej firme BEZ Transformátory uchádzať sa o kúpu tamojšej spoločnosti Minel Transformátory. Tá má za sebou niekoľko neúspešných aukcií i prepúšťanie. „Máme o ňu záujem,“ potvrdil však obchodný riaditeľ BEZ Transformátory Milan Michalík.

Kým doteraz slovenské firmy v Srbsku investovali niekoľko miliónov eur, ich ďalšie projekty sa už pohybujú v desiatkach až stovkách miliónov. Prešovský výrobca ochranných pracovných odevov Bemaco investoval vlani do výroby 1,3 milióna eur. „V tomto roku plánujeme výrobu rozšíriť o ďalšiu fabriku, čo pre miestny trh práce prinesie ďalších zhruba 200 voľných pracovných miest,“ spresňuje hovorkyňa Jana Krajkovičová. Obdobne rozšíriť investíciu z 8,5 na 20 miliónov eur chce v nasledujúcich rokoch aj náš najväčší tamojší investor Aqua Therm Invest, ktorý vo Vojvodine stavia na etapy najväčší stredoeurópsky akvapark.

Ako pritom Belehrad potvrdzuje, záujem má hlavne o slovenské investície do energetiky. Slovenské firmy ako GGE, Credo Invest, Euroframe či Green Energy tak chcú podľa informácií HN preinvestovať v nasledujúcich rokoch spolu päťsto miliónov eur. „Srbsko je z hľadiska investícií do energetického sektora veľmi zaujímavým trhom. V súčasnosti naša dcérska spoločnosť Tenergo zabezpečuje inžiniering a dodávku technológií pri výstavbe viacerých projektov kogeneračných jednotiek v Srbsku. Zároveň vyhodnocujeme možnosti priamych investícií do projektov, akými sú napríklad paroplynové cykly,“ hovorí pre HN marketingová riaditeľa GGE Miriam Oravkinová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:52