StoryEditor

Slováci kradnú firemné notebooky. Každý piaty zmizne

21.10.2013, 11:53
Strata notebooku môže byť pre firmu likvidačná, tvrdia manažéri.

Letiskové terminály, dopravné prostriedky, stanice či parkoviská a diaľničné odpočívadlá. Toto sú miesta, na ktorých bola naša každá druhá firma okradnutá o svoj notebook. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Intel, na ktorom sa zúčastnilo 744 firiem zo Slovenska, z Česka, Maďarska aj Poľska.

„Len čo mobilné zariadenie opúšťa firmu, riziko sa výrazne zvyšuje. Ale ani keď notebook zostáva vo firme, nie je v úplnom bezpečí. Svedčí o tom napríklad prekvapivo viac ako tretina (34,7 percenta) notebookov ukradnutých priamo v poľských firmách, oveľa lepšie nedopadli ani české firmy, kde sa na pracovisku stráca každý tretí notebook (29,2 percenta). O niečo bezpečnejšie je vo firmách maďarských (19,2 percenta) a slovenských (22,5 percenta),“ povedal Evžen Pavlovský, obchodný manažér spoločnosti Intel pre strednú a východnú Európu. Stratených notebookov priamo v stredoeurópskych firmách je takmer dvojnásobne viac ako v amerických firmách, kde podľa porovnateľných výsledkov zmizlo iba 12 percent notebookov.

Väčšie nebezpečenstvo? Strata dát
Podľa prieskumu spoločnosti Intel sa museli v regióne strednej Európy stratou notebooku zaoberať tri z desiatich firiem s veľkosťou nad sto zamestnancov. Prakticky všetky okradnuté firmy za väčšie nebezpečenstvo spätne vyhodnocujú skôr stratu firemných dát ako stratu samotného hardvéru.

Kým cena samotného hardvéru sa pohybuje na úrovni 1 200 eur, hodnotu stratených dát si firmy v priemere cenia na 7 082 eur. Najvyššia je v Poľsku (7 739 eur), ďalej v Českej republike (7 333 eur), v Maďarsku (7 259 eur) a najnižšia je na Slovensku (6 000 eur). V týchto sumách je okrem vyčíslenia ceny stratených dát zakalkulované aj duševné vlastníctvo a strata produktivity pracovníka, rovnako ako čas zamestnancov firmy či externých odborníkov, ktorí sa incidentom zaoberajú. S výnimkou Slovenska sa v ostatných krajinách dostaneme s celkovou priemernou škodou jednej krádeže cez osemtisíc eur.

Slováci: Jeden nás nepoloží
Výrazne vyššia reálna škoda je, samozrejme, hrozba z potenciálneho zneužitia ukradnutých dát. Pri špecifikácii maximálnej škody, ktorá firme mohla vzniknúť, sa cítia viac ohrozené firmy v Českej republike a na Slovensku, kde by v priemere presiahla 50-tisíc eur.

Podľa Evžena Pavlovského zo spoločnosti Intel výsledok svedčí o tom, že firmy v strednej Európe aj na základe vlastnej skúsenosti vnímajú riziká spojené so stratou notebooku a uložených dát veľmi podobne a uvedomujú si možné existenčné dosahy na firmu v prípade, ak sa dáta dostanú do nepovolaných rúk. „S tvrdením, že strata notebooku môže byť pre firmu likvidačná, súhlasí väčšina oslovených manažérov informačných technológií. Najväčšiu senzitivitu vykazujú Poliaci s 84,3 percenta. Na Slovensku si menšina oslovených firiem (41,7 percenta) myslí, že strata jedného aj manažérskeho notebooku firmu nepoloží,“ komentuje výsledky Evžen Pavlovský zo spoločnosti Intel.

Firmy si svoje notebooky nechránia
Napriek tomu, že si firmy riziko straty dát uvedomujú, stále ich dostatočne nezabezpečujú. Aj toto je zistenie, ktoré vyplýva z prieskumu spoločnosti Intel, na ktorom sa zúčastnilo 744 firiem zo Slovenska, Česka, Maďarska aj Poľska.

V otázke zabezpečenia proti krádeži sa respondenti zo všetkých krajín priznávajú, že viac ako polovica ukradnutých dát sa dostala do nepovolaných rúk bez akéhokoľvek systému na ich ochranu. Najviac v Maďarsku (58,6 percenta), na Slovensku (55,3 percenta), v Česku (52 percent) a v Poľsku (51 percent). „Fakt, že viac ako polovica ukradnutých notebookov nebola okrem vstupného hesla vybavená ani základným systémom na ochranu dát, je alarmujúca. Firmy tak uľahčujú prácu každému, kto sa bude chcieť oboznámiť s obsahom notebooku. Obchodné bilancie a rozpočty, strategické dáta o plánoch spoločnosti a údaje o zamestnancoch často podliehajú zákonu o ochrane súkromných údajov, vlastná korešpondencia či dôverné informácie o zákazníkoch – to všetko sa v nepovolaných rukách stáva nebezpečným materiálom, ktorý môže firmu zásadne poškodiť,“ vraví Evžen Pavlovský zo spoločnosti Intel. Jan Strnad, Sales Ingeneer zo spoločnosti McAfee dodáva, že v prípade odcudzenia zariadenia obsahujúceho citlivé dáta bez akejkoľvek ochrany je prístup k týmto dátam veľmi jednoduchý. „Ak si vezmeme ako príklad krádež notebooku s Windows bez akejkoľvek ochrany, stačí len vybrať pevný disk, pripojiť ho k inému počítaču a máte okamžitý prístup ku všetkým dátam,“ reaguje Strnad.

Taktiež je možné uskutočniť reset hesla priamo na odcudzenom notebooku pomocou pomôcky dostupnej na internete a pracovať s citlivými dátami priamo na tomto zariadení. Pri nezabezpečenom notebooku existuje takmer stopercentná pravdepodobnosť, že firemné, ale aj súkromné dáta nezostanú utajené. Mobilné zariadenie je totiž tým najzraniteľnejším miestom nielen firemnej bezpečnosti. Pristupujeme z neho do banky, nakupujeme v elektronických obchodoch a sú v ňom často uložené aj citlivé osobné a rodinné údaje, ktoré spravidla nechceme nikde zdieľať.


O prieskume:
– V prieskume spoločnosti Intel počas júla 2013 odpovedalo 744 firiem s veľkosťou nad 100 zamestnancov

– Z Českej republiky bolo 144, 329 z Maďarska, z Poľska 139 a 114 zo Slovenska

01 - Modified: 2005-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: USA podporia rozvoj jadra
01 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-04-06 10:30:00 - Feat.: - Title: Neuveriteľná lúpež ako z akčného filmu. Zlodeji v Los Angeles ukradli 30 miliónov dolárov v hotovosti 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Ohybný displej, AI a ideálna výbava do kancelárie. Novinky od Lenova sa dočkali zaujímavých vylepšení 05 - Modified: 2024-03-20 12:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena si pred krádežou zacvičila jogu. Odniesla si croissanty, čistiace prostriedky a pekárove topánky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:43