StoryEditor

Liga, ktorej zobrali budúcnosť

15.04.2014, 23:59

Košičania sa teraz snažia o veľmi rozumný ťah. Chcú totiž využiť jedinú možnosť, ktorá im zostala. Do ich arény chodí čoraz menej divákov bez ohľadu na to, či titul získajú alebo nie. Rozumný ťah je to aj preto, že klub z východu má za sebou silného sponzora – U. S. Steel, ktorý určite má peniaze na to, aby pokryl náklady spojené s účasťou v českej lige. Rozumný ťah je to aj preto, lebo Košičania momentálne pôsobia v lige, ktorá aspoň nateraz stratila budúcnosť.

Na druhej strane by odchod oceliarov spôsobil extralige ešte väčšiu ujmu. „Ak by po Slovane Bratislava odišiel z hokejovej extraligy aj ďalší veľký klub, akým sú Košice, pre našu súťaž by to bola katastrofa,“ vyhlásil v októbri minulého roka šéf našej najvyššej súťaže Vladimír Paštinský. A táto hrozba je teraz pre náš hokej reálnejšia. Košičania už podali prihlášku do Česka, čo by mohlo znamenať definitívny koniec ligy s čisto slovenskými tímami. Extraliga chátra už niekoľko rokov.

Na porovnanie: kým napríklad rozpočty všetkých extraligových klubov boli bezmála 23 miliónov eur, teraz je to už ledva desať miliónov. Sponzori každoročne investujú menej peňazí do našich extraligových klubov: dôvody sú jasné: záujem divákov neustále klesá, lige chýbajú mladé talenty, štadióny chátrajú a navyše pred dvomi rokmi z ligy odišiel najslávnejší slovenský klub Slovan Bratislava. A viacero klubov má pred sezónou veľký problém už aj tak zúžený rozpočet na sezónu naplniť. Aj preto niektorým klubom v minulosti hrozilo, že nedostanú extraligové licencie. Veď kým pred piatimi rokmi chodilo v priemere 2300 divákov na zápas, teraz to už nie je ani 1800.

A už niekoľko mesiacov hľadajú predstavitelia extraligy, sponzori, ale aj zástupcovia klubov, ako seba aj celú ligu zachrániť. Slovan svoj problém vyriešil dávno, Košice sú na ceste uniknúť z extraligového trápenia. Ostatné kluby preto už pomaly nemajú na výber a musia hľadať nový projekt v medzinárodnej súťaži. Ale taký, ktorý ich finančne nezruinuje, skôr naopak, ktorý ich zachráni.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:57