StoryEditor

Tatranské Matliare pustnú. Zmeniť to má investor

13.03.2014, 23:09
Investície. Známa tatranská osada dopláca na odchod Vojenských zdravotníckych zariadení. Nový projekt pripravuje bratislavská IT spoločnosť.

Len máloktorá tatranská osada sa môže pýšiť takou bohatou minulosťou ako Tatranské Matliare. Špeciálna kúpeľná klíma lákala nielen tisícky vojakov rakúsko-uhorskej armády, ale aj napríklad spisovateľa Franza Kafku. Postupný úpadok spojený s nedostatkom investícií vyvrcholil zavretím Vojenských zdravotníckych zariadení. Po rokoch tápania však prichádza obrat. Pozemky v Matliaroch získal nový investor.

Pozemky získali v dražbe

„Pracovalo u nás vyše 80 ľudí. Popri kúpeľnej liečbe sme poskytovali hotelové a kongresové služby,“ povedal nám pred pol druha rokom v reportáži z miesta bývalý zamestnanec štátnych Vojenských zdravotníckych zariadení Rudolf Kardoš. Po tom, ako firma z rezortu obrany zavrela celý kúpeľný areál, osada začala pustnúť. Prevádzku zavrela i pošta, spustlo miestne kúpalisko. Peter Chudý zo Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry poukazuje na to, že práve na vojenské zariadenia bol napojený celý spoločenský život a ich zánikom osada upadla. „V prevádzke síce zostali mieste hotely, ale tie si žijú svojím životom. Ľudia musia za prácou dochádzať mimo Matliar,“ vysvetľuje.

Dnes sa zdá, že jedna iskierka nádeje zo správ o oživení stavebného ruchu dolietava i do Matliar. Vojenským zdravotníckym zariadeniam, ktoré sa medzičasom premenovali na Horezzu, sa podarilo predať prvú časť osemhektárového areálu. Za 443-tisíc eur ho v dražbe získala bratislavská spoločnosť Sicod Slovakia. Jej konateľ Viliam Čík je zatiaľ o zámeroch na slovo skúpy. „Projekt využitia predmetných pozemkov v Tatranských Matliaroch je v štádiu spracúvania. Ďalšie údaje sú v tejto etape predmetom obchodného tajomstva,“ odkázal právny zástupca investora Boris Pagáč.

V predajoch pokračujú

Podľa našich informácií z prostredia úradov je už však na svete projektová štúdia. Podľa nej chce Sicod údajne na mieste chátrajúceho detského tábora postaviť súbor rekreačných chatiek. Čík je známy z vedenia bratislavskej IT firmy Beset. Pod menom ICL v Československu pôsobila ešte v šesťdesiatych rokoch. V roku 2004 ju nadnárodná Fujitsu Services predala terajším slovenským vlastníkom.

Riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lucia Hubielová hovorí, že v Matliaroch prebieha prirodzený vývoj. „Keď sa ukázalo, že kúpeľníctvo nie je perspektívne, na scénu prichádzajú nové projekty. Z tohto pohľadu sa na zánik prevádzky kúpeľov nedá pozerať len negatívne. Ide o udalosť, ktorá otvára cestu k niečomu novému,“ dodala. Ďalší investori dostanú šancu čoskoro. „Návrh na predaj nehnuteľného majetku prerokujeme na najbližšom zasadnutí predstavenstva,“ povedal HN riaditeľ Horezzy Stanislav Brečka. Výhodou Tatranských Matliarov môže byť blízkosť Tatranskej Lomnice, ktorá ťaží z miliónových investícií. „Osada má perspektívu, napríklad aj obnovením bežeckých lyžiarskych tratí,“ uzatvára Chudý.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 19:44