StoryEditor

Môžu založiť akcie Slovalca

23.07.2003, 00:00

Na zabezpečenie úveru od Citibank Slovakia vo výške 1,38 miliardy korún môže Závod SNP použiť zo svojho portfólia 34,7 % akcií Slovalca. Rozhodli o tom včera akcionári tejto spoločnosti na mimoriadnom valnom zhromaždení. "Založenie akcionári odsúhlasili s určitými podmienkami," povedal pre HN generálny riaditeľ Slovalca Milan Veselý. Bližšie ich nechcel špecifikovať. Podľa jeho vyjadrenia sa podmienky týkajú vzťahu banky a akcionárov.
Ako koncom júna HN uviedli, akcie Slovalca boli spojené s mnohými obmedzeniami, ktoré súviseli s predkupným právom nórskej spoločnosti NorskHydro. Jedným z týchto obmedzení bolo, že bez súhlasu akcionárov nemohli byť zakladané bankám ani tretím subjektom. Medzi akcionárov Slovalca patrí okrem Závodu SNP a NorskHydro (20 %) aj Európska banka pre obnovu a rozvoj (45,3 %).
Po súhlase akcionárov o založení kmeňových akcií sa príprava dohody o syndikovanom úvere medzi Závodom SNP a Citibank dostala do záverečnej fázy. Podľa člena predstavenstva žiarskej firmy Eduarda Matáka by spoločnosť mohla získať úver už v auguste. Ako ďalej uviedol, vzhľadom na pomerne vysokú sumu by sa na spolufinancovaní úveru mali podieľať aj iné slovenské banky.
Úver chce Závod SNP použiť na splatenie svojich doterajších záväzkov. Časť z neho (800 mil. Sk) pôjde na zaplatenie dlhu voči finančnej skupine Penta, ktorá je 30-percentným akcionárom Žiarskej finančnej spoločnosti, 74-percentného vlastníka Závodu SNP.
Akcionári Slovalca ďalej rozhodli o historicky prvej výplate dividend, a to vo výške 5 miliónov dolárov, z čoho tretina pôjde pre Závod SNP. Odsúhlasili aj niekoľko zmien v dozornej rade. Jej predsedom sa stal Alexander Auboeck z Európskej banky pre obnovu a rozvoj a novým členom Jozef Oravkin z Penty.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 15:05