StoryEditor

Cameron ubezpečil Bulharov a Rumunov, že pracovať môžu, ale nie zneužívať dávky

20.12.2013, 18:50
Autor:
tasr, stltasr, stl

Britský premiér David Cameron dnes na záver dvojdňového summitu EÚ v Bruseli uviedol, že je dôležité pre Spojené kráľovstvo, aby úrady zaviedli všetky potrebné kontroly a opatrenia proti zneužívaniu sociálnych dávok ešte pred 1. januárom 2014, keď prestanú platiť obmedzenia na trhu práce pre občanov Bulharska a Rumunska.

Na otázku novinárov, či pripúšťa, že nemôže urobiť nič preto, aby sa zabránilo možnému masovému prílivu rumunských a bulharských občanov, Cameron vyhlásil, že takúto možnosť neakceptuje.

"Je dôležité, aby sme sa ešte pred 1. januárom ubezpečili, že zavedieme všetky potrebné kontroly a opatrenia. Pozrel som sa, ako to robia iné členské krajiny, skontrolovali sme všetky právne aspekty a nastavili sme ich na maximálnu mieru ako sme mohli, aby sme vyslali jasný signál, že zaručíme slobodu pohybu za účelom hľadania zamestnania, ale nie preto, aby sa zneužívali sociálne dávky," vysvetlil Cameron.

Britský konzervatívny premiér dodal, že Británia by si mala vziať poučenie z nedávnej histórie, keď v roku 2004 predchádzajúca vláda urobila "obrovskú chybu, že otvorila pracovný trh pre občanov Maďarska, Poľska či pobaltských krajín. Pripomenul, že si vtedy málokto predstavoval, že sa poldruhamilióna ľudí bude sťahovať na opačný koniec Európy.

"Prvá vec, ktorú som urobil ako predseda vlády, bolo rozšíriť prechodné obdobie od päť do sedem rokov," povedal britský premiér na adresu Bulharov a Rumunov. Upozornil, že ďalšie obmedzujúce opatrenia, ktoré jeho vláda práve zavádza sú všetky v rámci zákona.

Na druhej strane Cameron pred novinármi priznal, že nemá k dispozícii najlepšie štatistiky, ktoré by jasne poukazovali na takzvanú "sociálnu turistiku" občanov dvoch balkánskych členov EÚ, ale dodal, že mu bolo v tomto smere predstavených niekoľko "zaujímavých čísiel".

"Samozrejme, že ľudia sem môžu prísť a pracovať, ale nemali by predpokladať, že prídu ku nám a budú pýtať sociálne výhody. Chcel by som to povedať takto čiernobielo, že prijímame nový súbor pravidiel," odkázal Cameron do Bulharska a Rumunska. A dodal, že by mali byť pozorne prehodnotené niektoré druhy sociálnej pomoci pre prišelcov do Británie. Napríklad prídavky na deti zamestnancov podľa britských tabuliek, hoci deti týchto zamestnancov aj naďalej žijú vo svojej domovskej krajine.

Británia neuspela so svojimi požiadavkami na prehodnotenie sociálnej pomoci na úrovni EÚ, čo Cameron kritizoval ako nemožnosť meniť niektoré veci bez nekonečných rokovaní a dohôd. Opatrenia na domácej úrovni nazval prejavom dostatku silnej vôle a energie meniť veci, ktoré je cez Brusel riešiť veľmi zložité.

01 - Modified: 2005-11-03 15:17:00 - Feat.: 0 - Title: Futbal: Proti Slovákom nastúpi aj Xabi Alonso a del Horno
01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou 05 - Modified: 2024-03-22 09:31:06 - Feat.: - Title: Britská revolúcia vo vojenstve? Laserový „Dračí oheň“ vie vystreliť za pár eur, má však nečakaných súperov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:04