StoryEditor

Pohár pretiekol. Ukrajinci sú pripravení bojovať

22.01.2014, 23:00
Protesty. Ani jedna zo strán nechce ustúpiť – Janukovyč sa vzdať a protestanti odísť z kyjevských ulíc.

Hustý čierny dym, horiace pneumatiky či 20 zbitých lekárov Červeného kríža. Aj tak vyzerala streda poobede v uliciach Kyjeva, ktorý hlási prvé obete protivládnych demonštrácií. Podľa všetkého však nepokoje len tak ľahko neutíchnu. „Protestujúci sú veľmi nahnevaní, obávajú sa o svoju budúcnosť i budúcnosť krajiny. Mnohí z nich sú pripravení bojovať až do konca, kým Janukovyč a jeho vláda neodstúpia,“ približuje pre HN aktuálnu situáciu z Kyjeva projektová manažérka Člověk v tísni Ukrajinka Olena Ivantsiv.

Stupňovanie odporu

Nedávne vyostrenie napätia má na svedomí prijatie balíka zákonov, ktoré robia z Ukrajiny tzv. politické Bielorusko. „Za vyvesenie plagáta na nástenku hrozia tri roky väzenia. Sú to zákony proti občianskym právam, ktoré navyše prijali bez tradičných procedúr,“ rozhorčene hovorí pre HN Nelly Steľmachová, manažérka vydavateľskej skupiny Náš produkt. Spolu s rodinou je však odhodlaná aj naďalej sa na vyostrených demonštráciách zúčastňovať. „Protiakcia protestujúcich sa dala očakávať. Vláda teraz nemá veľa možností. Pravdepodobne vyhlási výnimočný stav, ktorým bude chcieť situáciu ukončiť,“ vysvetľuje riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba. Podľa jeho slov to však bude nešťastné rozhodnutie, ktoré len povedie k ďalším násilnostiam.

Druhá strana mlčí

V kyjevských protestoch najviac počuť prívržencov opozície, svojich sympatizantov však má aj prezident Viktor Janukovyč. Krajina je rozdelená na opozičný západ a provládny východ. „Na rozdiel od protestujúcich z euromajdanu, stúpenci prezidenta pravdepodobne neprídu demonštrovať za svojho vodcu bez toho, aby im zaplatili,“ myslí si Olena Ivantsiv. Ako ďalej pokračuje, táto strana barikády verí, že demonštrácie iba priniesli do krajiny neporiadok a sú financované zo zahraničia. Tak to prezentuje aj oficiálna propaganda, ktorá vyzýva na ukončenie protestov. „Prosím ľudí, aby sa vrátili do svojich domovov. Musíme na Ukrajine obnoviť mier, pokoj a stabilitu,“ uviedol Janukovyč v publikovanej správe.

Čo bude ďalej

Mnohí Ukrajinci sú však unavení zo súčasnej situácie v krajine a nepodpísanie asociačnej dohody s EÚ, ktoré prvé demonštrácie v novembri odštartovalo, bolo len poslednou kvapkou. „Nespokojnosť trvá už dlho. Ekonomika ide dole vodou a v krajine máme chudobu pracujúcich, ktorí nevedia uživiť svoje rodiny,“ myslí si Nelly Steľmachová. Dodáva, že momentálne je ťažké odhadnúť, ako sa situácia vyvinie, keďže sa mení z minúty na minútu. „Pre krajinu je v súčasnosti dôležité politické riešenie, čiže voľby. Je však otázne, kedy k nim dospejú,“ uzatvára Alexander Duleba. V stredu večer sa stretli zástupcovia opozície s prezidentom, ktorý vyhlásil, že ide o prvú etapu ich vzájomných rozhovorov.

01 - Modified: 2005-12-15 10:25:00 - Feat.: 0 - Title: USA ponúkajú západoafrickým krajinám bezcolný prístup pre ich bavlnu
01 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 02 - Modified: 2024-04-16 04:37:34 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov bude hlasovať o pomoci pre Ukrajinu aj Izrael 03 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 04 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 05 - Modified: 2024-04-16 08:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Kde zhánať vojakov? Ukrajine hrozí, že si zdecimuje generáciu. Už to zažila
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 11:11