StoryEditor

Úplatky sú až v stotisícoch, hovorí Truban o biznise so štátom

01.06.2015, 17:44
Šéf Websupportu Michal Truban v rozhovore pre Hospodárske noviny.

To, že firmy pri verejných obstarávaniach podvádzajú, vedel dávno. Keď však do jeho firmy prišiel neznámy muž s ponukou, že mu zabezpečí víťazstvo v štátnom tendri, jeho pohár trpezlivosti už pretiekol. Okrem toho, že sa okamžite obrátil na políciu, vybúril sa aj na svojom blogu.

Zaráža ma, do akých rozmerov to narástlo. Je to verejné tajomstvo a je to tajomstvo také veľké, že to všetci akceptujú a nikto s tým nič nerobí, lebo nevidí žiadnu reálnu možnosť. Je to kradnutie. Celé to prerástlo do takej rakoviny, že sa to už nikto ani neskúša skrývať,“ píše v ňom majiteľ IT firmy Websupport Michal Truban.

Týmto krokom sa tak jasne vyhranil proti korupcii a nabáda na to aj ostatných. HN vám s ním prinášajú rozhovor:


Prečítajte si aj: „Vopred vyhraté tendre si strčte.“ Truban otvorene píše o korupcii štátu


V poslednom čase vás viackrát oslovili, aby ste sa zúčastnili na výberovom konaní, ktorého víťaz je už vopred určený. Ako sa to deje?
Príde za nami niekto na bežné obchodné stretnutie, ako k nám chodia hociktorí iní klienti, a hovoríme o dodávaní služieb, ktoré bežne robíme, ako napríklad servery, správy systémov či cloudy. Následne nám iniciátor stretnutia povie, že to je presne to, čo hľadá pre daný projekt, ale nič konkrétne o projekte neprezradí. Iba to, že má ísť o ponuku do tendra. Keď príde na otázku ceny, tak povie, že sa na nej môžeme dohodnúť a dokážu nám zabezpečiť aj výhru v tendri.

Čiže niekto iba tak priamo príde s ponukou, že vám dokáže zabezpečiť výhru vo výberovom konaní bez žiadneho zakrývania?
Áno, niekto proste príde s ponukou, že sa môžeme zapojiť do tendra, ktorý môžeme vyhrať. A nejakou navrhovanou sumou, asi tým spôsobom, že budeme poznať podmienky tendra, vyhráme. Potom by sme sa mohli dohodnúť na nejakej sume, ku ktorej si máme prihodiť niečo navyše o to, čo zarobíme. A nakoniec by sme poslali faktúry cez nejakú inú firmu.


Šéf Websupportu Michal Truban. Snímka: HN/Peter Mayer.

Oslovujú vás s tým, že by ste mohli byť rovno víťazom. Stretli ste sa aj s tým, že ste mali byť v nejakom tendri iba „do počtu“ k vopred určenému víťazovi?
Štandardne sa ponúkajú presne tieto dve varianty. A tento druhý – zúčastniť sa na tendri ako doplnková firma je oveľa bežnejší už x rokov späť. Ponuka znie asi tak, že zapojte sa do tendra, víťazom sa však nestanete, a my vám za to zaplatíme. No táto nová forma ponuky aj so zaručenou výhrou ma úprimne desí. To, že kradnutie prerástlo do takej rakoviny, že sa to už nikto ani len nepokúša zakrývať.

Ako často vás s vopred dohodnutými súťažami oslovujú?
Vo veľmi krátkom čase sme sa stretli hneď s troma takýmito ponukami. V priebehu roka pritom stále dostávame pár ponúk, či už e-mailmi, alebo osobne. Ale teraz za nami rovno prišiel človek, ktorého sme nikto nepoznali, a vybalil na nás takýto návrh. A to ma už vážne naštvalo a vyprovokovalo aj k napísaniu blogu. Nebol to totiž žiadny známy či kamarát, ktorý nás skúša, ale úplne cudzí človek, ktorý sa tváril, ako by to bolo úplne samozrejmé.

Buďme trochu konkrétnejší. Čoho sa týkal návrh a kto vám ho ponúkal?
Išlo o dodávku IT do štátnej organizácie. Konkrétne však o tom nechcem hovoriť, pretože to riešil aj náš obchodný zástupca a nechcem, aby mal z toho problémy.

A čo sa týka ceny, v akej výške vám bol ponúknutý takýto úplatok?
Takéto ponuky sa pohybujú v desaťtisícoch až stotisícoch eur. Zarážajúce je však to, že to už robia všetci. Aj na nižších pozíciách v rámci malých „tendríkov“. Teda nielen tí, ktorí dodávajú nejaký veľký systém pre štát za milióny eur, ale aj nižší úradníci a zamestnanci kradnú rovnako.

Ponuka stať sa víťazom tendra je jeden prípad. Čo však druhý prípad, keď sa firmy stávajú iba doplnkovými hráčmi v tendre za istú províziu. V akých cenových reláciách sú takéto ponuky?
To neviem, pretože my takéto ponuky neriešime a sú pre nás nezaujímavé.

Spomínali ste, že ste dostali rýchlo za sebou tri veľké ponuky, keď ste sa mohli stať víťazmi tendra. Ako ste postupovali, keď vás oslovili?
Nahlásili sme to hneď v ten deň polícii, čo nám vyplýva aj zo zákona, pretože inak by sme sa dopúšťali trestného činu. Polícia reagovala veľmi promptne. Ešte večer v ten istý deň sme vypovedali a policajti sa to snažili naozaj rýchlo riešiť, čo nás aj celkom milo prekvapilo.

A políciu ste volali po tom, čo ste si vypočuli ich ponuku, alebo ešte počas stretnutia?
Na stretnutí, na ktorom nám túto možnosť ponúkli, bol náš obchodný zástupca. Hneď po jeho skončení sa v rozčúlení so mnou skontaktoval a následne sme zavolali na políciu.

Dá sa v súčasnosti vôbec podnikať a byť úspešný bez vstupu do takýchto „hier“?
Určite áno. Záleží to na tom, na čom má človek postavený biznis. Ak práve na takýchto nekalých zákazkách, tak je to veľmi ťažké, pretože jeho konkurencia robí práve takéto dohodnuté zákazky a asi v tom prostredí neuspeje niekto, kto nepodniká na základe kontaktov a aj dohôd vopred. Ale my sme akoby hostingová spoločnosť so 60-tisíc zákazníkmi a vôbec nie sme odkázaní na takéto služby. Podnikáme úplne v inom prostredí. Takže áno, dá sa podnikať aj bez toho. Problém nastane vtedy, keď má človek podnikanie založené na dodávkach so štátom. V tomto prípade je asi veľmi ťažké podnikať bez takýchto ponúk.

Nemáte však niekedy problém, že vás z toho prostredia potom tí ostatní nečestní podnikatelia vytláčajú a nemáte zákazky?
My sa v tom prostredí vlastne nepohybujeme. Zarábame na reálnych firmách, ktoré si od nás objednávajú služby za komerčné ceny. Takto fungujeme už dvanásť rokov a so štátom veľmi nespolupracujeme.

Keďže sa pohybujete v podnikateľskom prostredí, badáte, že väčšina podnikateľov sa snaží správať čestne, odmietajú takéto ponuky alebo ich viac-menej prijímajú?
Je ťažké to zovšeobecňovať. Závisí od človeka. Je určite veľa ľudí, ktorí majú práve na takýchto zákazkách postavený biznis a nerobia okrem vopred dohodnutých dodávok pre štát nič iné. Je iná vec, keď niekto normálne funguje a sem-tam neodolá takejto ponuke, ale väčšinu biznisu robí čestne. Ale to, čo mňa štve najviac, je to, že sú tu určité firmy a ľudia, ktorí majú v popise práce robiť práve takýto nekalý biznis.

Neodrádza vás to, keď vidíte, že zarábať sa dá aj jednoduchšie, ako sa len nadrieť poctivou formou?
Snažím sa  veľmi neporovnávať s ostatnými. Keď si niekto zarába takýmto spôsobom, mňa to trápi len v tom zmysle, ako keby sa kradli peniaze ľudí, ktorí platia dane a niekto im ich berie.

 

01 - Modified: 2007-06-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kreatívne riešenie - Axe
01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 03 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 04 - Modified: 2024-04-09 13:17:29 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi disciplinárne potrestanie sudcu ŠTS Trubana 05 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:45