StoryEditor

Plynová kríza Slovensko obíde

25.11.2015, 23:00
Kremeľ stopol Ukrajincom plyn. Našim domácnostiam ani firmám vyššie ceny nehrozia.

Nezaplatili vopred, preto si teraz budú musieť poradiť bez plynu. Opäť. Rusko naplnilo svoje utorkové hrozby a v stredu ráno zastavilo dodávky plynu pre Ukrajinu. A hoci toto rozhodnutie prichádza v zime, slovenským domácnostiam a firmám problémy s dodávkami ani vyššie účty nehrozia.

Zastavenie plynu pre Ukrajinu nijako nesúvisí s dodávkami pre Slovensko či tranzitom cez naše územie ďalej do Európy. „Tranzit plynu plynulo pokračuje v nakontrahovaných objemoch. Zastavenie dodávok plynu z Ruska sa týka iba Ukrajiny,“ povedala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

Plynová kríza sa opakovať nebude

V roku 2009 bolo od ruského plynu odstavené aj Slovensko. Dnes sme však na podobný prípad omnoho lepšie pripravení. SPP je totiž schopný dodávať plyn aj v prípade, že by vypadli dodávky z Ruska, hovorí analytička Veronika Sepová zo spoločnosti Energy Analytics. Slovensko má totiž podľa neho dosť plynu v podzemných zásobníkoch, ako aj dobrý mechanizmus reverzných tokov. „Ak dispečing Eustreamu zaznamená dramatický pokles tlaku alebo objemu plynu v sústave, respektíve úplne zastavenie toku z východu, okamžite zabezpečí reverzné dodávky zo západu. Sme pripravení zásobovať celé územie Slovenska bez obmedzení,“ vysvetlil Vahram Chuguryan, hovorca spoločnosti Eustream, ktorá má na starosti prepravu plynu na Slovensku.

Ukrajinci nezaplatili

Gazprom si všetky svoje záväzky voči ukrajinskému partnerovi – spoločnosti Naftogaz splnil, vyhlásil generálny riaditeľ Gazpromu Alexei Miller. Keďže však ruský gigant nedostal platby za ďalšie obdobie, rozhodol sa Ukrajinu od plynu odstrihnúť. A to len niekoľko dní po prehĺbení energetickej krízy na anektovanom Kryme. Krym je totiž odstavený od plynu aj elektriny, z čoho Rusi obviňujú ukrajinskú vládu.

Problém s platbami za plyn má Ukrajina už dlho. „Súčasná situácia je tak pomerne napätá a je veľmi pravdepodobné, že minimálne celý november budú Ukrajinci bez prísunu energií z Ruska,“ predpokladá analytik českej spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak. Zároveň upozornil, že Ukrajina má momentálne extrémne nízke zásoby plynu, ktoré sú približne o tretinu nižšie oproti ideálnemu stavu. „Vystačia približne do konca roku. Potom by Ukrajina pravdepodobne pristúpila na nelegálne odčerpávanie plynu z tranzitného potrubia,“ dodal. Ako by na takýto krok reagoval Kremeľ, nie je jasné. Slovensko je však pripravené aj na túto možnosť.

Politika, uhlie a vzduch

Ruský minister energetiky Alexander Novak zároveň svojho západného suseda upozornil, že podobná situácia môže v budúcnosti nastať aj v prípade dodávok uhlia. To pripúšťa aj Tomčiak a konštatuje, že by to Kyjevu prinieslo ďalšie výrazné problémy. Ukrajinský energetický sektor totiž túto surovinu vo zvýšenej miere, najmä po vypuknutí občianskej vojny na východe krajiny, dováža práve z Ruska.

Kremeľ sa pritom netají tým, že svoje energetické koncerny využíva na presadzovanie zahraničnej politiky. Napríklad podpredseda ruskej vlády Arkadij Dvorkovič pred pár dňami naznačil, že podporuje odvetné opatrenia voči Kyjevu. Reagoval pritom práve na ukrajinské rozhodnutie odrezať anektovaný polostrov od energií. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk následne v reakcii na zastavenie dodávok plynu pre Ukrajinu oznámil, že vláda sa rozhodla uzavrieť vzdušný priestor krajiny, a to pre všetky ruské lietadlá. Už dovtedy však boli zakázané ich prílety na ukrajinské územie.

Plynu je prebytok. Nezdražie

Po tom, ako Rusko v stredu zastavilo dodávky plynu pre Ukrajinu, svetové trhy, zostali pokojné. „Ceny na burzách zatiaľ výrazne nereagujú, pretože na západe je prebytok plynu,“ vysvetľuje analytik spoločnosti Colosseum Boris

Tomčiak. S jeho názorom súhlasí aj analytik Capital Markets Lukáš Lóci. „Cena sa vyvíja vo svetle stále rastúcich zásob, ktoré sa zvyšujú už 34. týždeň v rade.“ Práve kvôli tomu ceny plynu výrazne klesajú, tento rok padli takmer o 30 percent. Slovenské domácnosti tak viac za plyn platiť nebudú. „Dokonca je možné zníženie cien pre veľkých priemyselných odberateľov. Ich kontrakty na sú naviazané na cenu ropy. Tá sa v poslednom roku znehodnotila,“ povedal Tomčiak.

01 - Modified: 2007-11-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diskusia hnclub
01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa 03 - Modified: 2024-01-19 23:00:00 - Feat.: - Title: El Niňo a indický premiér menia cenovky v našich obchodoch. Jedna z top potravín výrazne zdražela 04 - Modified: 2024-01-01 11:19:00 - Feat.: - Title: Ceny plynu, elektriny či pšenice vlani klesli, index komodít odpísal dvanásť percent 05 - Modified: 2023-11-14 19:00:00 - Feat.: - Title: Zelená Európa a jej vplyv na verejný sektor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:53