StoryEditor

Drahá energia nás vyháňa za hranice

28.07.2015, 00:00
Branislav Klocok, člen predstavenstva a výkonný riaditeľ OFZ, v rozhovore pre HN:

Patríte medzi podniky, ktoré pocítili dosahy rusko-ukrajinského konfliktu. Vo februári tohto roka OFZ Istebné nepredĺžilo zmluvu so 100 zamestnancami. Aká je aktuálna situácia v podniku?

Situácia u nás sa mierne zlepšila. Podarilo sa nám rozbehnúť nové výrobné programy, vďaka ktorým môžeme ponúkať produkty s vyššou pridanou hodnotou. Časť zamestnancov sme dokonca prijali naspäť.

Koľko ľudí teraz zamestnávate?

Asi 440. Každý mesiac sa to mení, podľa potreby. Okrem toho priamo zamestnávame približne 100 pracovníkov dodávateľských firiem.

Začiatkom roka ste sa sťažovali, že trh zaplavili lacné výrobky z Ukrajiny. Stále to platí?

Situácia sa, naopak, stále zhoršuje, čísla hovoria jasne. Za minulý rok došlo k zdvojnásobeniu exportu ukrajinských ferozliatin na trhy európskej únie. Tamojšie podniky museli reagovať na prepad vývozu do Ruska a zamerali sa práve na európsky trh. A keďže sa nachádzajú v bezkonfliktnej zóne, mohli si dovoliť aj zvyšovať výrobu. Pre nás je to veľmi zlá situácia. Vzhľadom na devalváciu ukrajinskej hrivny sú ich výrobky stále lacnejšie. Ak sa pozrieme na náklady na mzdy i energie, ktoré oni majú v hrivnách, stávame sa voči nim nekonkurencieschopnými.

Dostávali ste sa s ukrajinskými podnikmi do konkurenčného boja aj pred krízou?

Oni boli vždy hráčom na európskom trhu. Aby ste si to vedeli predstaviť, Ukrajina vyrába asi milión ton ferozliatin. Ročná spotreba v únii sa pritom pohybuje niekde na úrovni dvoch miliónov ton. Ukrajina tak dokáže bez problémov pokrývať polovicu európskej spotreby. Doteraz Ukrajinci asi 35% produkcie vyvážali do Ruska a 15-20% do EÚ. Dnes vyvážajú do Ruska len 10% z pôvodného množstva. Naša kapacita sa pohybuje na úrovni jednej desatiny z ukrajinskej produkcie. Ten tlak sa pre nás výrazne zvýšil.

Na aké krajiny sa špecializujete vy?

Na tie, ktoré sú dopravne najbližšie. Na Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko, Taliansko a Nemecko.

Objednávky sa stabilizovali?

Tretí kvartál ešte nie je...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:26