StoryEditor

Druhý pilier opustilo 100-tisíc sporiteľov

15.06.2015, 00:00
Súčasné otvorenie systému prekonalo tie doterajšie. Za výsledkom stojí podľa Jozefa Mihála negatívna kampaň.

Mínus stotisíc sporiteľov. Plus 13-tisíc nových klientov. Taká je bilancia v poradí už štvrtého otvorenia druhého piliera. V januári ho ohlásila vláda Roberta Fica (Smer-SD). Začiatok naplánovala na polovicu marca a pilier sa zatvára práve dnes. „Vystúpilo viac ako stotisíc ľudí. Zatiaľ nevieme povedať, či ide najmä o rizikových sporiteľov,“ uviedol včera v diskusnej relácii televízie TA3 minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Otvorenie piliera tak prekonalo aj očakávania vlády. Vládni analytici z Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií odhadovali, že z neho odíde 85-tisíc sporiteľov.

 

Do milióna ďaleko

Okrem toho sa počet odídencov môže ešte zvýšiť, keďže na vystúpenie majú ľudia ešte dnešok. Dá sa teda predpokladať, že štvrté otvorenie piliera bude mimoriadne „úspešné“. Viac, konkrétne 103-tisíc ľudí, totiž systém opustilo len pri prvom tvorení v roku 2008.

Rozhodne však druhý pilier neopustí toľko ľudí, koľkým to odporúčal Robert Fico. Ten opakovane tvrdil, že v systéme nemá čo hľadať až milión sporiteľov. Ako k tomuto číslu dospel, však nikdy neobjasnil. V súčasnosti si v druhom pilieri sporí takmer jeden a pol milióna ľudí.

Aj napriek tomu, že ide o pomerne vysoké číslo, je jasné, že sa nenaplnili ani očakávania odborníkov, ktorí tvrdili, že súkromné sporenie je na Slovensku už na odstrel. „Myslím si, že druhý pilier dlhodobo neprežije. Aspoň nie tak, ako je nastavený dnes,“ povedala pre HN pred časom riaditeľka spoločnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Podľa nej totiž nikdy v minulosti nebola šanca, že ľudia z neho budú vo veľkom odchádzať tak, ako pri súčasnom štvrtom otvorení. A to najmä pre negatívnu reklamu, ktorá pilier sprevádza už niekoľko mesiacov. Vo veľkom sa do piliera zahryzla aj Sociálna poisťovňa v dvoch listoch, ktoré poslala všetkým sporiteľom.

 

Kontroverzná kampaň

V tom prvom sa napríklad podľa odborníkov ľudia nedozvedeli všetky informácie, ktoré potrebujú na to, aby sa správne rozhodli. Sociálna poisťovňa ľuďom „zabudla“ povedať, že štát o pár rokov nebude schopný vyplácať penzie z prvého piliera. Už v súčasnosti poisťovňu vláda ročne dotuje takmer miliardou eur a rokmi sa má táto suma ešte zvyšovať. V druhom liste, ktorý bol reakciou na kritiku prvého, zase Sociálna poisťovňa tvrdila, že starnutie populácie nie je pre prvý pilier zásadný problém. Čo je tvrdenie, s ktorým nesúhlasia úplne všetci odborníci a dokonca aj medzinárodné inštitúcie.

Listovú kampaň kritizoval aj exminister práce Jozef Mihál (SaS). Označil ju za „čistú špinavosť, zneužívanie moci a mrhanie peňazí z rozpočtu Sociálnej poisťovne“. Šéf poisťovne Dušan Muňko (Smer-SD) by mal podľa Mihála niesť zodpovednosť. „Stálo to nemalé peniaze. Je to nehoráznosť. Generálny riaditeľ musí niesť zodpovednosť,“ povedal. Richter si však za Muňkom stojí. Na znení listov spolupracoval s poisťovňou aj jeho rezort.

01 - Modified: 2007-06-25 12:38:47 - Feat.: 0 - Title: O výstavbe reaktora v Bohuniciach už uvažuje aj EdF
01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 03 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 04 - Modified: 2024-03-22 14:14:46 - Feat.: - Title: Ak má rásť minimálna mzda, musí rásť aj minimálny dôchodok, znie z SNS 05 - Modified: 2024-03-15 13:33:55 - Feat.: - Title: Do penzie ľudí „vyhnali“ dve štedré valorizácie. Príde ďalšia vlna predčasných dôchodkov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:39