StoryEditor

Šefčovič pre nemecký denník: Rusko nerešpektovalo pravidlá únie

09.12.2014, 20:01
Autor:
TASRTASR

Podpredseda Európskej komisie (EK) zodpovedný za energetickú úniu Maroš Šefčovič v dnešnom rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt potvrdil, že Rusko svoju účasť na projekte plynovodu Južný prúd (South Stream) pozastavilo, pretože nechce dodržiavať európske pravidlá.

V rozhovore, ktorý vznikol pred dnešnou konferenciou ministrov energetiky 8 krajín EÚ zainteresovaných na výstavbe plynovodu South Stream v Bruseli, slovenský eurokomisár upozornil, že pre Európu je bezpečnosť energetických dodávok najvyššou prioritou. "Nejde pritom len o nové koridory zásobovania ruským plynom, ale predovšetkým o nové zdroje energetických surovín," poznamenal.

V kontexte plánov ruskej spoločnosti Gazprom orientovať sa na Turecko ako na kľúčovú tranzitnú krajinu pre dodávky ruského plynu do Európy, Šefčovič uviedol, že nevidí dôvod "spochybňovať spoľahlivosť" Turecka ako energetického partnera EÚ.

Podpredseda EK pripomenul, že od nástupu do novej funkcie vykonal viacero pracovných rokovaní, okrem iného aj s tureckým ministrom pre energetiku. Zároveň potvrdil zámer pokračovať v prácach na budovaní jednotného trhu s energiou, čomu však podľa jeho slov stoja v ceste viaceré technologické a administratívne prekážky a tiež "príliš mnoho chýbajúcich článkov v sieti".

Šefčovič pre nemecký denník spresnil, že energetická únia musí byť kompatibilná s pravidlami hospodárskej súťaže a pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Napomôcť tomu by mala aj nová investičná iniciatíva EÚ, v rámci ktorej bolo identifikovaných 72 investičných projektov v oblasti energetiky.

Kľúč k úspechu projektu energetickej únie leží podľa neho v politickej podpore šéfov krajín a vlád európskych krajín, "ktorá v dôsledku geopolitickej situácie nebola nikdy tak vysoká ako dnes".

Nepochybným prínosom pre EÚ by boli podľa jeho slov tiež klesajúce ceny energií, "na ktorých stojí a padá budúca konkurencieschopnosť európskeho hospodárstva".

V kontexte rastúceho významu obnoviteľných zdrojov energie Šefčovič odmieta úvahy o prípadnom poklese významu atómovej energie v Európe. Dodal, že na práve každej krajiny určiť svoj energetický mix nezmení nič ani európska energetická únia.

Šefčovič bude o otázkach energetiky a energetického prepájania Európy rokovať aj počas svojej piatkovej (12.12.) návštevy Nemecka, v rámci ktorej sa v Berlíne stretne aj so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou.

 

01 - Modified: 2007-01-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kuriózny útek
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-10 13:24:02 - Feat.: - Title: Eurokomisia predstavila stav dialógov o premene Európy na čisté hospodárstvo 05 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:01