StoryEditor

Michalovský panelák duchov čaká na lepšie časy. Vyberte Realitnú opachu roka

24.01.2014, 23:00
Prvý diel nového seriálu na HNonline. Na východe Slovenska chátra už viac ako 20 rokov takmer 200 nedokončených bytov.

O titul Realitná opacha roka 2014 bojujú tieto stavby:

Michalovský Černobyľ, mesto duchov či panelák po vojne. Prirovnania, ktoré sa vynárajú pri pohľade na obytný blok na michalovskom Sídlisku SNP, vystihujú realitu megalomanskej stavby, ktorá doplatila na pád režimu. A možno aj na nereálne oči vybudovať mesto v meste. Aj preto dnes takmer 200 bytov čaká na dokončenie už štvrťstoročie.

„Nové Michalovce“
Len máloktoré sídlisko na Slovensku sa môže pýšiť takou príjazdovou cestou ako michalovské SNP-ečko. Do najmladšieho sídliska v meste sa doveziete honosnou štvorprúdovkou, ktorú lemujú husto osadené pouličné lampy. Pompézny vstup mal evokovať veľký projekt. Aspoň tak ho v osemdesiatych rokoch predstavoval bývalý režim. Ten sa blízko centra Michaloviec rozhodol vybudovať mesto v meste. Sídlisko SNP malo vytvoriť nový domov pre vyše 40-tisíc obyvateľov. Na porovnanie, len samotné Michalovce dnes majú 40-tisíc obyvateľov.

 

Tzv. Nové Michalovce začali stavať v roku 1988. Okrem bytov počítal projekt so škôlkou, obchodmi či futbalovým ihriskom. Pád režimu však priniesol pre michalovský projekt zvrat. „Vzhľadom na spoločensko-ekonomické zmeny po roku 1989 nebola výstavba bytových domov dokončená,“ približuje predseda Okresného stavebného bytového družstva (OSBD) Michalovce Dušan Čeripka. Ten poukazuje na to, že bokom vtedy zostali bloky A6 a A7. Spolu asi 350 nedokončených bytov.

Dokončenie? Potrebné milióny
Rokom 1989 sa stavba skončila, snahy o jej dobudovanie, naopak, začali. Polemiky o tom, koľko investícií by projekt potreboval na dokončenie, sa viedli celé desaťročia. „Ešte v roku 1999 OSBD robilo predbežný rozpočet, podľa ktorého by dokončenie sekcie A6, v ktorej je takmer 180 bytov, vyšlo na 160 miliónov korún. Náklady na zbúranie by boli 70 miliónov, to však nepočítame peniaze, ktoré by sme zaplatili za odpratanie sutín,“ hovoril pre denník Korzár v roku 2003 predseda OSBD v Michalovciach Milan Dorič.

Aj keď sa náklady na dokončenie jedného bytu šplhali do výšky jedného milióna vtedajších korún, niečo sa predsa len pohlo. Blok nazývaný A6 dokončili v roku 2008. Napriek tomu, veľká časť bytov zostáva prázdna doteraz. Svoje by o tom vedela hovoriť realitka Matej real. Tá inzeruje predaj 3-izbových bytov práve v tomto komplexe. Cena: 36-tisíc eur. „Spoločnosť, ktorá byty stavala, dostala byty ako protihodnotu. Pôvodne ich chceli predať ako balík, ale nepodarilo sa to. Preto ich dala do predaja osobitne,“ vysvetľuje pre HN konateľ spoločnosti Matej Real Maroš Matej. Podľa jeho slov záujem o byty evidujú. „Niekoľko bytov sa nám podarilo predať, vzhľadom na ich celkový počet je ich v ponuke stále veľa,“ prezrádza.

Hľadanie lacnejšieho riešenia
Kým A6-tku dokončili, blok A7 chátra a stáva sa nechceným symbolom celého sídliska. Takmer 200 stovky bytov sú tŕňom v päte nielen mesta. „Ukončenie týchto bytových domov mesto Michalovce nemôže priamo ovplyvniť aj napriek tomu, že si všetci rovnako prajeme, aby boli byty v týchto bytových domoch užívaniaschopné,“ hovorí bezradne hovorkyňa Michaloviec Iveta Palečková.

Bloky vlastní spoločnosť FIS Group Slovakia. Aj napriek tomu, že pred blokom stojí tabuľa, že byty by mali byť kolaudované koncom roka 2008, svoju snahu o ich dokončenie nevzdáva. „Hľadáme také projektové riešenie, aby boli v bloku A7  lacnejšie nielen samotné byty, ale aj nižšie náklady na bývanie v týchto bytoch. A to je, ako určite sami uznáte, nie jednoduchá záležitosť,“ hovorí priamo Mikuláš Danci, predseda predstavenstva spoločnosti FIS Group. Ten poukazuje aj na to, že to nie je jediný problém, ktorý aktuálne riešia. „Pokúšali sme sa financovanie dostavby riešiť cez bankové úvery, avšak ich podmienky sa neustále menili, predovšetkým v podobe neadekvátnych garancií, napr. ručenie  osobnými zmenkami a pod.,“ vysvetľuje Danci.

V hre menšie byty
Podľa informácií HN je v hre aj to, že sa byty budú deliť. Namiesto troj- a štvorizbových by na trh ponúkli malé jedno- a dvojizbové. „Sme si vedomí ekonomickej situácie na Slovensku, sociálnych dosahov krízy v regióne, kde sa bude stavba realizovať. Hľadáme riešenie,“ hovorí Danci. To, či by to projektu pomohlo, je otázne. Strašia hlavne desiatky bytov schovaných za rozostavanou bytovkou. „O projekt sa zaujímalo viacero developerov, každý sa však bojí, že sa mu investícia nevráti,“ uzatvára Maroš Matej.

01 - Modified: 2005-12-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Proces s Nižňanským
01 - Modified: 2024-02-28 11:46:41 - Feat.: - Title: Vláda vyčlenila pre okresy Michalovce a Sobrance vyše 1,62 milióna eur, uvoľnila aj ďalšie zdroje na výstavbu 02 - Modified: 2024-02-16 08:08:36 - Feat.: - Title: Pre nárast počtu kamiónov zriadili v Michalovciach odstavný pruh 03 - Modified: 2024-02-14 17:02:15 - Feat.: - Title: Rastie počet kamiónov smerujúcich na Ukrajinu, polícia ich odstavuje 04 - Modified: 2024-02-02 13:07:58 - Feat.: - Title: Vodič autobusu je nevinný. Polícia zastavila trestné stíhanie v prípade smrteľnej nehody v Michalovciach 05 - Modified: 2024-01-18 14:24:39 - Feat.: - Title: Michalovce rozdali vlani dotácie takmer 900-tisíc eur do športu, kultúry i sociálnej sféry
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:05