StoryEditor

Nízke mzdy forever

11.04.2013, 00:00

Domáca spotreba v našej ekonomike je vraj taká nízka a taká prepojená na dovozy, že sa ňou slušní ekonómovia ani nezaoberajú. Pritom každého z nás zaujíma naša osobná spotreba, a to, čo sa nám na začiatku mesiaca objaví na účte.

Náš HDP sa z hľadiska príjmov delí medzi mzdy a kapitálové zisky v pomere 37 : 54. V eurozóne a Európskej únii je pomer opačný, 50 : 40. Nemuselo by to prekážať, ak by kapitálové príjmy zo Slovenska generovali ďalšiu spotrebu na Slovensku, ale zahraničné firmy zvyknú svoje zisky vyvážať. Z toho plynú dve otrepané ponaučenia: treba zlepšovať podmienky na podnikanie u nás a treba podporovať rozvoj slovenských firiem. Povedzme si, že v zahraničí asi končí aj väčšina peňazí z korupcie, peniaze, ktoré mohli byť využité na rozvoj Slovenska – bratstvá vplyvných podnikateľov a politikov aj takto spomaľujú náš ekonomický rast. Ďalšie ponaučenie je tiež známe, menej korupcie.

V každom prípade, máme tu mzdy, zdroj našej záchrany vo forme daní, a hlavne odvodov. Dôvodom, prečo sú nízke, je jednak nízka produktivita vo verejnom sektore (zastarané vybavenie i procedúry, nízke mzdy a fluktuácia), ktorú nedokáže prevážiť úspešný priemysel; a potom výška ostatných nákladov na podnikanie na Slovensku – cena za prekonávanie prekážok vo forme neefektívneho verejného sektora, ktorý niekedy slúži priamo na ochranu záujmov konkurencie, za korupciu a za zanedbanú fyzickú infraštruktúru. A firma hľadí na celkové náklady, mzdy sú len ich časťou. Z toho plynú ďalšie ponaučenia – dlhodobejší rast nie je možný bez skvalitnenia verejnej správy a nápravy systému spravodlivosti.

Nakoniec, mzdy sa dajú použiť na nákup dovozov alebo domácich výrobkov. Slovenský maloobchod čelí konkurencii nízkych cien z okolitých štátov, čo motivuje nákupnú turistiku, ale nie zníženie domácich cien. Dôvodom môžu byť vysoké náklady na podnikanie, zlé nastavenie eurofondov, ale aj oligopolná štruktúra viacerých dôležitých odvetví. Ponaučenie na záver – účinné a rýchle riešenia existujú, ale sú nepopulárne. Na začiatok by sme aspoň mohli začať odborne diskutovať, prečo máme také nízke mzdy.

Autor je ekonóm

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:15