StoryEditor

Šefčovič je v hre o prestížny post v Bruseli

09.10.2014, 00:00
Náš zástupca má šancu získať kreslo podpredsedu Európskej komisie pre energetiku.

Slovenský zástupca v Bruseli môže získať prestížne kreslo v Európskej komisii. Hoci Maroš Šefčovič dostal pôvodne post eurokomisára pre dopravu a vesmír, teraz môže svoju funkciu zmeniť. Podľa kuloárnych informácií je adeptom na post podpredsedu Komisie a na starosti by mal najmä energetiku. Informáciu včera priniesol Slovenský rozhlas a televízia. Šefčovič by tak mohol nahradiť súčasnú kandidátku na post – Slovinku Alenku Bratušekovú. Političku totiž s veľkou pravdepodobnosťou europoslanci z Komisie vyradia. HN prináša prehľad, o čo by Šefčovič v novom kresle prišiel, a čo by, naopak, získal.

Podpredseda Európskej komisie

Za čo bude zodpovedať?

Formálne prestížnejší, ale z hľadiska ovplyvňovania tvorby reálnych politík menej významný post. Aj takto niektorí odborníci na Európsku úniu hodnotia post podpredsedu Európskej komisie pre energetickú úniu, ktorý by mohol obsadiť Maroš Šefčovič. Človek na tomto poste už totiž nemá priamy dosah na stovky ľudí, ktorí sa zaoberajú tvorbou politík. Na druhej strane však majú mať rozhodujúce slovo o tom, aké témy zaradí predseda Komisie do jej pracovného programu. Ak by Šefčovič post získal, viedol by a koordinoval prácu viacerých komisárov. Zodpovedal by najmä za oblasť klímy a energetiky, dopravu a kozmický priestor, vnútorný trh, životné prostredie, regionálnu politiku podnikanie a malé a stredné podniky, námorné záležitosti a rybárstvo, poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, výskum, vedu a inovácie.

Aké budú jeho hlavné výzvy?

Nový predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker chce reformovať európsku energetickú politiku s cieľom vytvoriť novú Európsku energetickú úniu. „Musíme zlúčiť naše zdroje, spojiť naše infraštruktúry a zjednotiť našu pozíciu pri rokovaní s tretími krajinami. Potrebujeme diverzifikovať naše zdroje energie a znížiť vysokú mieru energetickej závislosti viacerých členských štátov,“ opísal hlavné úlohy Juncker. Súčasťou tohto procesu má byť aj záväzný cieľ dosiahnuť 30-percentnú energetickú efektívnosť do roku 2030.

Čo by mohlo získať Slovensko?

Odborníci hovoria najmä o symbolickom význame tohto postu pre našu krajinu. Žiaden člen totiž nemôže v Komisii presadzovať záujmy svojej krajiny. Podľa analytika portálu Energieprevas. sk Jozefa Badidu by však Šefčovič mohol ako politik zo strednej Európy zreálniť pohľad Európskej komisie na niektoré klimatické a energetické témy. „Pochádza z regiónu strednej Európy, kde sme zdržanlivejší v týchto oblastiach,“ hovorí Badida. Analytik Inštitútu pre energetickú bezpečnosť Peter Marčan je však pri otázke o možnom prínose Šefčoviča pre Slovensko zdržanlivejší. „Energetickú politiku v Európe tvoria väčšie členské krajiny než Slovensko,“ hovorí.

Podpredseda Komisie môže rozhodovať, čo dostane zelenú

Radovan Geist, šéfredaktor internetového portálu Euractiv. sk:

Čo by pre Slovensko znamenal zisk postu podpredsedu EK pre energetickú úniu?

Byť viceprezidentom komisie je formálne viac ako byť eurokomisárom. Navyše energetika je oblasť, ktorá je pre nás veľmi zaujímavá. Ak by Slovensko tento post získalo, môže povedať, že dosiahlo politický úspech.

Nemôže byť nevýhodou Šefčoviča na stoličke podpredsedu, že bude mať menší dosah na tvorbu konkrétnych politík?

Viceprezident v novej komisii by mal byť určitou formou „gatekeepera“. To znamená, že Šefčovič by mal mať rozhodujúce slovo v tom, čo dostane zelenú. Musí si však počkať, ako to bude reálne naozaj fungovať.

Aké by boli hlavné výzvy Šefčoviča v tejto funkcii?

Tento post má byť pomocou, aby únia mohla byť v oblasti energetiky oveľa aktívnejšia. Hlavnou úlohou podpredsedu bude posilniť aktivity, ktoré budú prispievať k väčšej energetickej bezpečnosti.

01 - Modified: 2006-11-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: VOĽBY
01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-02-20 18:44:54 - Feat.: - Title: Moju pozíciu v Európskej komisii nemožno spájať s údajným pozastavením európskych platieb, tvrdí Šefčovič 03 - Modified: 2024-02-08 12:09:35 - Feat.: - Title: Riešenia pre poľnohospodársku politiku Európskej únie treba hľadať aj s farmármi, vyhlásil Šefčovič 04 - Modified: 2024-01-24 21:11:41 - Feat.: - Title: "Šéfka exekutívy sa na neho spolieha". Pellegrini podporí opätovnú nomináciu Šefčoviča na eurokomisára 05 - Modified: 2023-12-25 11:14:29 - Feat.: - Title: Únia vyplatila z modernizačného fondu vyše dve miliardy eur na energetické systémy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:15