StoryEditor

Bol podnikateľom roka. O závod ho pripravila konkurzná mafia

12.06.2014, 15:43
Autor:
Jan SůraJan Sůra
Český podnikateľ Pavel Juříček patril medzi úspešných podnikateľov. Do problémov ho dostala jedna nevydarená kúpa.

Majiteľ Brano Group Pavel Juříček sa pred štyrmi rokmi rozhodol rozšíriť svoje podnikanie a kúpil výrobcu kotlov Mora - Top, ktorému patrila továreň v Uničove. Ostrieľaný biznismen, český podnikateľ roka 2006 a viceprezident Zväzu priemyslu, do nej investoval milióny českých korún - a  spálil sa.

Dnes považuje svoju anabázu s továrňou Mora - Top za ukážkový prípad, ako v Česku pracuje konkurzná mafia, a dúfa, že sa mu podarí získať časť peňazí späť. Mora - Top kúpil Juříček na konci roka 2010 od pôvodných majiteľov Vojtěcha Vlčka a Michaila Kosovského.

Peniaze skončili na Gibraltare
Firme najprv požičal, pretože však nesplácala, tak podľa zmluvy získal väčšinový podiel. Nákup vtedy vysvetľoval tým, že išlo o konkrétnu príležitosť, ktorá sa naskytla, a páčil sa mu výrobný program firmy.

Krátko po kúpe však podľa svojich slov zistil, že pôvodní majitelia obchodujú s Ruskom prostredníctvom gibraltarskej firmy Maddison Marketing. Mora síce poslala do Ruska kotly, ale 30 miliónov korún (1,1 milióna eur) za ne pristálo na účte "sprostredkovateľovi" z Gibraltáru, kde sa zadrhli. "Odovzdali sme to polícii, tá to za štyri roky nevyriešila," povedal Juříček.

Osobný bankrot a zablokované účty
Vojtěch Vlček skončil už v roku 2012 v osobnom bankrote, k celej veci sa nechce príliš vyjadrovať. "Som v tom sám poškodený, celý príbeh je veľmi zložitý," povedal Vlček. Kosovský sa podľa svojich slov o prípade chce baviť až po svojom návrate zo zahraničia budúci týždeň.

Dva roky sa darilo firmu pozdvihnúť z vysokých strát, peniaze získavala okrem iného aj predajom nehnuteľností. Tie si za viac ako 100 miliónov korún odkúpila Juřičkova materská firma Brano Group.

Lenže na jar minulého roka prišiel nečakaný platobný rozkaz na 17,5 milióna korún. Mora - Top sa totiž údajne zaručil za úver niekdajšieho vlastníka Vojtecha Vlčka, ktorý tvrdí, že Juříček o záruke vedel. Šéf Brana naproti tomu argumentuje, že celá operácia nebola platná, pretože ju neschválilo valné zhromaždenie Mora - Top.

Kvôli rozkazu prišla na Mora - Top exekúcia, zablokované účty a firma kvôli tomu podala sama na seba návrh na insolvenciu. Súd jej pridelil insolvenčného správcu Radoslava Lavičku. Firma navrhovala iného správcu.

Problémový správca
S jeho prácou bol Juříček rýchlo nespokojný - do konkurznej podstaty totiž zahrnul podľa jeho názoru neoprávnene aj nehnuteľnosti Brano Group, veľmi záhadne podľa neho postupoval aj s prihlásenými pohľadávkami. "Tie skutočné popieral, naopak potvrdil vymyslené pohľadávky," povedal Juříček.

Takýto postup podľa Juříčkových advokátov zvolil kvôli tomu, aby ho veritelia neodvolali. Sudca Bronislav Šlahař však podľa Juřička nenechal o odvolaní vôbec hlasovať. Výroba pokračovala pod hlavičkou firmy Brano Group, ktorá si svoje vlastné priestory musela od insolvenčného správcu prenajať. Správcu sa Juříček pokúsil odvolať ešte raz, ale neúspešne, pretože na to sudca nepristúpil.

Vyjadrenie správcu Lavičky sa nepodarilo získať kvôli pobytu v zahraničí, na textovú správu nereagoval. Sudca Šlahař na zaslané otázky neodpovedal. Brano na Šlahařa podalo podnet na začatie disciplinárneho konania, ministerstvo spravodlivosti v jeho rokovaní videlo prejav sudcovskej nezávislosti, za ktorú nie je kárne zodpovedný.

Nefunkčný systém
Celý príbeh smeruje k horúcemu koncu, insolvenčný správca na konci mája vyhlásil dražbu majetku firmy, predovšetkým výrobných zariadení. Síce ešte budú bežať spory ohľadom toho, aké pohľadávky do konkurzu patria, rovnako tak vylučovacia žaloba na zahrnutie nehnuteľností do konkurzu, ale pracovné miesta sa zachrániť nepodarí - výroba v Uničove do konca júna skončí a firma namiesto plánovaného prijímania 200 ľudí prepustí posledných 40 zamestnancov.

Zväz priemyslu si Juříčkov prípad vybral ako ukážku, ako nefungujú insolvenčné konania. Podľa analýzy spoločnosti InsolCentrum bolo predvlani uspokojených len 2,5 percenta nezabezpečených veriteľov a 16 percent zabezpečených veriteľov. V 58 percentách prípadov nezískajú veritelia ani korunu.

Podľa zväzu nejde o problém zákonov, ale ich používanie a prístupu súdov. Aj preto navrhujú, aby sudcovia boli odvolateľní a viac kontrolovaní. Sudcovia to odmietajú. "Neodvolateľnosť sudcov je základným znakom liberálno-demokratického právneho štátu a znemožňuje nástup totalitných režimov," reagoval pre ČTK čestný prezident Sudcovskej únie Libor Vávra.

iDnes.cz

01 - Modified: 2024-04-30 08:30:00 - Feat.: - Title: Najbohatší Róm Británie prelomil mlčanie. Narodil sa v karavane, teraz má miliardové impérium a žije v sídle v Monaku 02 - Modified: 2024-03-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Predsvadobná párty syna najbohatšieho muža Indie za milióny. Vystúpila Rihanna, zablahoželať prišiel aj Bill Gates 03 - Modified: 2023-08-16 15:48:55 - Feat.: - Title: Česko pridalo na svoj sankčný zoznam ruského podnikateľa Obnosova a jeho príbuzných. Vyrába zbrane pre Moskvu 04 - Modified: 2023-08-05 08:21:03 - Feat.: - Title: Za tri mesiace kúpili zahraniční podnikatelia u nás takmer tisícku firiem, najviac z okolitých krajín 05 - Modified: 2023-09-16 09:09:21 - Feat.: - Title: Toto je najbohatší Róm celého Anglicka. Prezradil svoju dennú rutinu, vďaka ktorej vybudoval a udržiava miliardové impérium
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 11:50