StoryEditor

Ministerstvo zatiaľ odmieta arbitráž kvôli Transpetrolu

09.07.2013, 00:00

Mimosúdna dohoda s aktérmi kauzy Transpetrol neprichádza do úvahy. Slovenské ministerstvo hospodárstva však neuvažuje ani o medzinárodnej arbitráži za to, že česká strana už zadržuje platby pre Transpetrol za tranzit ropy do Česka. Tvrdí to pre HN hovorca rezortu Stanislav Jurikovič. „Nezvažujeme nateraz arbitráž. Je pravda, že peniaze za poplatky pre Transpetrol sú blokované, český súd však konanie odročil. Nemôžeme to vzdať,“ podotýka hovorca s tým, že pre Slovensko je aj zadržiavanie poplatkov lepší variant, než prehra. Práve s arbitrážou však Transpetrol počítal. Blokovanie platieb totiž tvrdo pociťuje na hospodárení. A blokovaná suma sa môže do konca roka vyšplhať na 13 miliónov eur. Teda sumu, o ktorú vlastne bojuje v kauze, hoci už na českom súde. Práve tam sa spor naplno presunul.

Až do výšky dlhu
Len pripomeňme, že spoločnosti okolo vranovského podnikateľa Ignáca Ilčišina predali spornú pohľadávku na 34-percentný podiel v Transpetrole, ale aj pohľadávku na vyplatenie dividendy z tohto podielu dvom českým firmám – CZ PAP a Quick Power Plant. Práve CZ PAP, ktorá sa zaoberá vymáhaním sporných pohľadávok, dosiahla uplynulý týždeň na českom ústavnom súde čiastkový úspech, keď súd vrátil jej prehratú požiadavku na mestskom a najvyššom súde späť na mestský súd. Tam si jej vyplatenie nárokuje.

„Výplata dividendy bola na návrh samotného Transpetrolu počas troch rokov slovenskými súdmi zakázaná a zrejme vedome sa neriešila. Teraz je možná len márnym uplynutím zákonnej lehoty,“ naznačil pre HN advokát firmy CZ PAP Vladimír Jablonský. Firma, ktorá pohľadávku vyčíslila takmer na 13 miliónov eur, pritom šikovne dosiahla to, že súd môže Transpetrolu blokovať platby. Transpetrol totiž ruskú ropu nedopravuje len na Slovensko, ale aj do Česka, kde je jeho klientom Česká rafinérská. Peniaze sa však blokujú na účte CZ PAP.

Doteraz nedostal vyše 5,3 milióna eur. „Do konca roka ju tu predpoklad na nárast do plnej výšky dlžnej sumy,“ priznala hovorkyňa Transpetrolu Lucia Patznerová. To znamená až do výšky 13 miliónov eur, na ktoré si nárokuje CZ PAP.

Suma pre Transpetrol však môže byť ešte vyššia: „V prípade, že by české všeobecné súdy skutočne povolili vykonanie exekúcie na túto podvodne uznanú pohľadávku, k tejto sume by bolo nutné pripočítať trovy exekúcie, trovy exekučného konania a trovy právneho zastúpenia v exekučnom konaní, ktoré však v súčasnom stave nevieme predvídať,“ dodáva.

Už výsledky za rok 2012 sú pre Transpetrol najslabšie za ostatné tri roky – aj pokiaľ ide o výnosy, aj pokiaľ ide o zisky. Ako priznáva firma, zrejme bude musieť počítať aj s vytvorením opravných položiek, ak spor bude pokračovať počas celého roka.

Transpetrol pritom zatiaľ o inom riešení, napríklad reverze plynu či znížení dodávok do Česka, neuvažuje. „Reverzný tok z Českej republiky smerom na Slovensku v súčasnosti nie je technicky možný. Transpetrol nemá žiadny spor, či už súdny alebo mimosúdny, s Českou rafinérskou, a preto nemá dôvod na vami spomenuté opatrenia,“ vysvetlila Patznerová. Ako však podotkla aj hovorkyňa českého Ústavného súdu Jana Pelcová, súd rozhodoval len v súlade s českou ústavou a rozhodnutiami slovenského Ústavného súdu v tejto veci.

České dopady
Slovensko tak hrá o veľa. Ak súd rozhodne v prospech CZ PAP, bude to znamenať aj to, že uznáva okrem majoritného akcionára aj minoritného.

Na 34-percentný podiel si pritom nárokuje ďalšia česká firma Quick Power Plant podnikateľa Milana Kožíška. „Kým Quick Power Plant podiel kúpila, zisťovala, či je tento obchod logicky možný, legálny a uskutočniteľný. Zistila, že je možný,“ tvrdí pre HN Kožíšek. Ako pritom dodáva, o vlastníctve akcií sa podľa neho žiadny spor nevedie. „Rieši sa spor so slovenským štátom, ktorý odmieta akcie v rozpore s rozhodnutiami súdov Slovenskej republiky vrátane Ústavného súdu SR vydať,“ tvrdí. Na koľko dnes podiel odhaduje a čo by s ním v prípade súdnej výhry robil, však neodpovedal.

„České súdy nie sú príslušné a nemajú právomoc rozhodovať o vlastníctve akcií slovenskej právnickej osoby. Všetky rozhodnutia slovenských súdov a najvyššieho súdu SR odmietli priznať Ignácovi Ilčišinovi štatút predsedu predstavenstva, a preto nemohla vzniknúť táto pohľadávka. Nie je v kompetencii českých súdov rozhodovať o rozhodnutí slovenských súdov , pretože sa jedna o rozhodnutia súdov inej krajiny. České sudy riešia len otázku existencie pohľadávky,“ reaguje však hovorca rezortu financií Stanislav Jurikovič.

Na Slovensku je dnes niekoľko súdnych konaní v kauze, vedú sa však hlavne v súvislosti s obvinením Ilčišina z trestného konania podvodu pri prevode akcií. Otázne tak je, či by sa prípadným víťazstvo českých firiem na súde zbavil trestnoprávnej zodpovednosti u nás. „Keďže trestná vec nie je procesne ukončená, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry nepovažuje za vhodné a korektné, aby sa k nej vyjadroval,“ reaguje hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:23