StoryEditor

Odkryli tajný zoznam. V daňových rajoch sú bilióny

04.04.2013, 18:30
Autor:
ihnedihned
Peniaze v niektorom z daňových rajoch majú ruskí oligarchovia či azerbajdžanský prezident.

Viacero vplyvných osôb figuruje na zozname 130-tisícov majiteľov anonymného majetku v daňových rajoch. Ich mená odhalilo Medzinárodný konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ), ktoré získalo 2,5 milióna dokumentov o daňových rajoch.

Únik e-mailov a ďalších dokumentov podľa serveru Guardian odhaľuje identity tisícov skrytých firiem. "Tieto zistenia poodhalia rúško offshorových systémov a tajný svet daňových oáz. Prekvapilo nás, aká veľká a rozsiahla táto sféra je," uviedol riaditeľ Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov Gerard Rylee. Podľa odhadu bývalého hlavného ekonóma spoločnosti McKinsey Jamesa Henryho môžu mať bohatí ľudia v daňových rajoch uložených až 32 biliónov dolárov (25 biliónov eur).

Ostrovy pokladov
Majetok v daňových rajoch údajne vlastní napríklad azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a jeho rodina či bývalý mongolský minister financií Bayartsogt Sangajev. Medzi klientmi finančných ústavov v daňových rajoch je vraj aj milionár Scott Young, ktorý je vo väzení kvôli pokusu zatajiť majetok pred manželkou. Na zozname figuruje aj uväznený podvodník Achilleas Kallakis, ktorý na základe falošných údajov získal od britských a írskych bánk pôžičky v objeme 750 miliónov libier (884 miliónov eur).

Anonymné imanie skrývali podľa dokumentov i ruskí oligarchovia, východoeurópski a indonézski miliardári, podvodníci z Wall Street či grécki dedinčania.

Skryté firmy sídlia prevažne na Britských Panenských ostrovoch. Tento karibský štát poskytol od 80. rokov útočisko viac ako milión offshorových subjektov. Pravé identity vlastníkov však doteraz zostali skryté. Investigatívni novinári zmapovali aj daňové raje v Singapure, Hongkongu či na Cookových ostrovoch a ďalšie pochybné obchody vo viac než 170 krajinách.

Hrozí vraj rezignácia
Uverejnené dokumenty majú potenciál spôsobiť zemetrasenie na offshorových trhoch a prvé záchvevy už je cítiť teraz. Bývalý mongolský minister financií a podpredseda tamojšieho parlamentu Bayartsogt Sangajev sa obáva, že kvôli zatajeniu svojej offshorovej spoločnosti so švajčiarskym bankovým účtom bude musieť odstúpiť z politiky. "Bola to chyba. Mal by som zvážiť rezignáciu na svoju pozíciu," okomentoval Sangajev.

Jean-Jacques Augier, blízky spolupracovník francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda, bol zase nútený verejne odhaliť identitu svojho čínskeho obchodného partnera. Informácia sa navyše objavila v čase, keď Hollande rieši škandál svojho bývalého ministra rozpočtu Jeroma Cahuzaka, ktorý priznal, že mal dvadsať rokov tajný účet v zahraničí. Odhalenie je tak signálom pre bohatých ľudí, že ich majetok nezostane naďalej skrytý pred ich vládami a verejnosťou.

Získaním tajných informácií sa po dobu 15 mesiacov zaoberalo 86 novinárov z 46 krajín v projekte Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov. Na spolupráci sa podieľalo viacero zahraničných médií vrátane BBC a denníkov Guardian, Washington Post či Le Monde, ktoré spoločne tento týždeň zverejňujú získané informácie. Objem dát, ktoré sa im podarilo získať, je dokonca 160-krát väčšie ako množstvo depeší, ktoré zverejnila WikiLeaks v roku 2010.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. jún 2024 19:00