StoryEditor

Austrálčania investujú ďalšie peniaze do uránu na Slovensku

18.11.2013, 08:24

Spoločnosť GB Energy so sídlom v Austrálii zvyšuje svoj rozpočet pre projekty uránových baní na východnom Slovensku. Do prieskumu nálezísk uránu pri obciach Klukňava a Víťaz firma investuje ďalších 25-až 65-tisíc dolárov podľa vývoja projektov. Informoval o tom portál proactiveinvestors. com. au. Austrálska spoločnosť nie je jediná, ktorá na Slovensku investuje do prieskumu uránových ložísk. Ministerstvo hospodárstva aktivity zahraničných firiem víta. „Ak je v podzemí nerastné bohatstvo, ktoré sa vie vyťažiť a vie byť ekonomicky výhodné nielen pre štát, ale aj región, malo by sa využiť,“ zhodnotil hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Obyvatelia sú proti

Uránové ložiská začal skúmať štát ešte počas socializmu. Po revolúcii sa o náleziská začali zaujímať zahraničné spoločnosti, a tie do prieskumu investujú nemalé peniaze. Projekty však často narážajú na odpor obyvateľstva, a preto máme k ťažbe uránu na Slovensku zatiaľ ďaleko. „Skôr, ako sa začalo vôbec uvažovať o forme ťažby alebo možnostiach, ako toto využiť, vznikol všeobecný nesúhlas miestnej samosprávy a občanov,“ hovorí Jurikovič.

Podľa riaditeľa ochranárskej organizácie Greenpeace Juraja Rizmana je dôležité, že obce a ich obyvatelia majú zo zákona právo vyjadriť sa k plánom baníckych spoločností a neočakáva, že ľudia na Slovensku budú súhlasiť s ťažbou pri Klukňave či Víťazi. „Časy, keď baníci mali väčšiu moc než ľudia, sú preč. Neviem o tom, že by nejaká samospráva podobný projekt schválila.“

Vláda nemá jasný postoj

Energetickým záujmom štátu by však ťažba uránu pomohla. V súčasnosti dovážame všetko jadrové palivo pre naše atómové elektrárne v Mochovciach a Jaslovských Bohuniach z Ruska. Ak by sme mali vlastné ložiská, znížila by sa naša energetická závislosť. Podľa odborníka na urán Jozefa Badára by štát mal viac podporovať prieskum ložísk aj kvôli energetickým záujmom.

Na druhej strane vláda nemá jednotný pohľad na to, či ťažbu podporovať alebo nie. Príkladom je projekt v lokalite Kuríšková pri Košiciach. Ministerstvo životného prostredia sa v tomto prípade postavilo proti zámeru kanadského investora pokračovať v geologickom prieskume náleziska uránu. Firma sa však proti rozhodnutiu odvolala a rezort má teraz podľa hovorcu Maroša Stana čas do 10. januára, aby o odvolaní rozhodol.

01 - Modified: 2005-09-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SkyEurope zriaďuje osem nových liniek
01 - Modified: 2024-03-25 23:14:15 - Feat.: - Title: Slovensko nie je jediné. Od ruského uránu sa nevedia odstrihnúť ani USA, Kremľu stále platia miliardy 02 - Modified: 2024-01-06 07:47:29 - Feat.: - Title: Zelený Urán a modrý Neptún? Vedci prvýkrát ukázali skutočné farby oboch planét 03 - Modified: 2023-09-15 13:01:05 - Feat.: - Title: Ceny uránu sú vďaka záujmu vlád o jadrovú energiu maximálne za 12 rokov, ponuka je od Fukušimy menšia 04 - Modified: 2023-09-07 10:06:09 - Feat.: - Title: Moskva odsúdila plán USA poslať na Ukrajinu uránovú muníciu. Tlak Západu zvyšuje riziko jadrovej vojny, tvrdí 05 - Modified: 2023-09-06 22:13:45 - Feat.: - Title: Ďalšia miliarda dolárov. USA dajú Ukrajine odmínovacie systémy aj náboje s uránom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:08