StoryEditor

V J&T sme museli upratať. Od základov

15.12.2013, 23:02

Odchod Petra Kellnera z EPH

Z Energetického a průmyslového holdingu (EPH), ktorý so štátom spoluvlastní Slovenský plynárenský priemysel, vystupuje majiteľ skupiny PPF a najbohatší Čech Petr Kellner. V roku 2012 ste o Kellnerovi povedali, že má strategický záujem o energetiku. Prečo odchádza z EPH?

V tejto chvíli platí, že nekomentujeme transakcie, ktoré nie sú ukončené. Tým však nechcem povedať, že sa vôbec začali. Jediné, čo dnes môžem k EPH povedať, je to, že ku koncu roka sa skončí obdobie platnosti takzvaného hybridu. Ten spôsobil nerovnomerné rozdelenie vlastníckych štruktúr EPH v prospech PPF (Kellner vo väčšej miere financoval obchody EPH, čo sa odzrkadlilo na tom, že v EPH zvýšil podiel na 44,44 percenta – pozn. red.). K hybridu sa pristúpilo z dôvodu kúpy SPP, kde Petr Kellner umožnil vstup do najvýznamnejšej transakcie v histórii firmy. Po vyplatení tejto transakcie sa vlastnícke pomery vrátia do pôvodného stavu. Petr Kellner bude mať 40 percent, ja ako osoba,privateequity štruktúry J&T a Daniel Křetínský (šéf EPH – pozn. red.) po 20 percent.

Kellnerovi sa má podľa medializovaných správ vyplatiť vyše miliarda eur. Dokážu to zvládnuť súčasní spoluvlastníci EPH, alebo počítate so vstupom investora?

Túto špekuláciu, ktorá prebehla médiami, neviem komentovať. Kedykoľvek by sa v budúcnosti udiala nejaká zmena vlastníctva, pričom zdôrazňujem, že dnes nie som schopný komentovať či sa takéto niečo chystá, alebo nechystá, tak si vôbec neviem predstaviť, že by sme uvažovali o vstupe akéhokoľvek nového investora na úrovni EPH. EPH je pre nás kľúčovou spoločnosťou, a nebyť tých špekulácií, tak by som povedal, že každý jeden z nás by položil život za získanie ďalšieho percenta v holdingu. Z tohto dôvodu prakticky vylučujem vstup cudzieho investora priamo na úrovni EPH.

Trúfate si teda Kellnera vyplatiť sami?

EPH je významný energetický hráč v regióne strednej a východnej Európy, ktorého ako relevantného medzinárodného hráča v odbore akceptujú najväčšie energetické firmy v celej Európe. Jednou z príležitostí rozvoja pre EPH je vytvárať partnerstvá, ktoré sa však nebudú tvoriť na samom vrchu holdingu, ale nižšie. Vieme si predstaviť, že by niektoré nižšie vetvy EPH vytvárali partnerstvá s inými strategickými partnermi. Cieľom nebude získať peniaze pre nás, cieľom bude vytvoriť partnerstvo pre obsadzovanie voľného trhu a našu expanziu do nových segmentov.

Kellnerov odchod vyjde EPH na viac než jednu miliardu eur. To je obria suma.

Naše zmluvy s Petrom Kellnerom obsahujú body, v ktorých sa upravuje to, kedy a ako – či už v dobrom alebo v zlom – môžeme z EPH odísť. V prípade, že by takáto situácia vznikla, nebudeme musieť doberať partnera na finančné vyrovnanie sa s odchádzajúcim vlastníkom. Vytvárame si určité finančné rezervy. Vyplatenie je vždy otázkou dostatku vlastných zdrojov a dlhového financovania.

A odchádza teda Kellner?

Ja neviem o tom, že by povedal, že odchádza. V tejto chvíli nemôžem ani ja, ani ďalší akcionári povedať k tejto špekulácii absolútne nič.

Bude v EPH aj o rok? Prípadne, bude mať o rok 40 percent?

Vzhľadom na to, ako sa ku komentovaniu tejto mediálnej špekulácie staviame, môžem povedať iba to, že ide o aktuálny stav, ktorý nemá žiaden iný komentár.

Zmeny štruktúry J&T

J&T je finančná skupina...

Na Slovensku aj v Česku máme takéto označenie. Taktiež všetko, čo vlastníme i minoritne, alebo napríklad len financujeme ako banka, dostane nálepku, že to patrí J&T. Je to akési mediálne zjednodušovanie, ktoré vytvára dojem veľkosti skupiny. Popravde, tento imidž je niekedy objektívnou pomocou pri obchodoch. Vďaka nemu sa nám veľakrát stalo, že biznis prišiel za nami sám. Mnohí si totiž hovoria, že sme takí veľkí, že za nami musia s tou-ktorou ponukou prísť. Nevýhoda je, že na to doplácame napríklad pri protimonopolných konaniach, kde musíme tieto mediálne informácie vysvetľovať. V skutočnosti však J&T nie je jedna firma.

To nikto netvrdí. Spoločností, respektíve skôr holdingov, spoluvlastníte viac.

Názov J&T používa množstvo subjektov, ktoré vlastnícky nie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2005-10-25 15:59:42 - Feat.: 0 - Title: NBS zrejme sprísni menové podmienky
01 - Modified: 2023-12-21 11:28:40 - Feat.: - Title: Finančník Patrik Tkáč dá peniaze na umelú inteligenciu. Chce, aby slovenčina nebola diskriminovaná 02 - Modified: 2023-07-27 22:27:07 - Feat.: - Title: Veľký biznis v maloobchode na Slovensku. Známy reťazec chce prevziať top firmu zo sektora 03 - Modified: 2023-06-20 15:19:43 - Feat.: - Title: Firma blízka J&T chystá pod Tatrami novú štvrť za 25 miliónov eur 04 - Modified: 2023-06-21 22:01:57 - Feat.: - Title: Luxusný kemp, vily aj hotel za 50 miliónov eur. Chorvátsko prilákalo finančníkov z J&T 05 - Modified: 2023-06-01 22:00:00 - Feat.: - Title: Otvorí jeden z najbohatších Slovákov nový pivovar v Bratislave? Zvažujem to, potvrdil pre HN Patrik Tkáč
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 09:22