StoryEditor

Smer zmenil Radičovej pravidlo. Pozrite si najväčšie zmeny v kľúčovej dani

08.07.2014, 11:42
Vláda Ivety Radičovej chcela, aby DPH klesla, keď klesne deficit pod tri percentá. Vládny Smer ju však ponecháva na 20 percentách.

Daň z pridanej hodnoty (DPH) zostane na úrovni 20 %. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes totiž schválili pozmeňujúci návrh Ladislava Kamenického a Jaroslava Demiana (obaja Smer-SD) k novele zákona o DPH. Navrhli v ňom vypustiť zo zákona podmienku, že DPH má klesnúť na 19 %, ak deficit verejných financií Slovenska bude pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Vládnemu Smeru sa však podarilo pozmeňujúci návrh prijať až na druhý pokus. Opozícia odmietla návrh podporiť, odišla z rokovacej sály a vládnej strane chýbali hlasy na zachovanie 20-% DPH. Po 15-minútovej prestávke už bolo v pléne prítomných dosť poslancov Smeru-SD.

Opatrenie o dočasnom zvýšení sadzby DPH z pôvodných 19 % na 20 % zaviedla do zákona ešte v roku 2010 vláda Ivety Radičovej. Sadzba mala na vyššej úrovni zostať dovtedy, kým neklesne deficit verejných financií pod 3 % HDP. Štatistiky Eurostatu za minulý rok pritom ukázali, že schodok dosiahol 2,77 % HDP. "Navrhovanými zmenami sa ukončuje prechod zo sadzby dane 20 % na 19 % možný na základe splnenie zákonných podmienok ustanovených v prechodnom ustanovení zákona o DPH," priblížil svoj návrh Kamenický.


Čítajte aj: Smer už zasahuje proti zníženiu kľúčovej dane


V parlamente dnes, okrem iného, poslanci riešili novelu zákona o dani z pridanej hodnoty. Tá priniesla viacero zmien. Ponúkame vám prehľad tých najdôležitejších:

1. DHP neklesne

Po novom: Sazba najdôležitejšej dane bude aj naďalej 20 percent. To znamená, že od budúceho roka neklesne na opätovných 19 percent, tak ako to doteraz bolo napísané v zákone. Vládna strana Smer–SD to docielila pozmeňovacím návrhom.

V súčasnosti: Je sadzba dane na úrovni 20 percent. Malo ísť však len o dočasné zvýšenie z 19 percent, ktoré zaviedla do zákona ešte v roku 2010 vláda Ivety Radičovej. Sadzba mala na vyššej úrovni zostať dovtedy, kým neklesne deficit verejných financií pod tri percentá.

2. Firmy sa k peniazom dostanú skôr

Po novom: Zmena sa týka takzvaných vratiek pri nadmernom odpočte DPH. Firmy totiž už od budúceho roka nebudú musieť čakať na ukončenie kontroly daniarmi, k časti zadržaných peňazí sa dostanú skôr. Konkrétne k sume, ktorú daniari stihnú prekontrolovať.

V súčastnosti: Firma požiada o vrátenie nadmerného odpočtu dane. Štát začne kontrolu a peniaze jej naraz vráti až po kontrole. Tá môže trvať až rok.

3. Pobyt na čiernej listine sa skráti

Po novom: Na čiernom zozname budú podnikatelia zverejnení len 6 mesiacov. Ide o zoznam firiem, ktoré DPH buď nezaplatili, alebo zaplatili v zlej výške.

V súčasnosti: Na zozname sa podnikatelia ocitnú až na 12 mesiacov.

4.  Zmeny pri súhrnnom výkaze

Po novom: Súhrnný výkaz podávajú firmy registrované pre DPH pri dodaní tovaru či služby odberateľovi z Európskej únie. Po novom sa znižuje limit pre štvrťročné podávanie výkazu, a to na 50-tisíc eur. Ak túto sumu podnikateľ presiahne, bude ho musieť podávať každý mesiac.

V súčasnosti: Je limit nastavený vyššie, konkrétne na sume 100-tisíc eur.

5. Zavedie sa kontaktné miesto

Po novom: Aby sa pre platenie DPH nemuseli podnikatelia registrovať vo viacerých štátoch, môžu využiť systém MOSS – Mini One Stop Shop. Ide o jednotné kontaktné miesto, ktoré im umožní zaregistrovať sa vo svojej krajine a zároveň platiť daň vo všetkých štátoch, kde im plynie povinnosť. Novinka sa týka poskytovateľov elektronických služieb, telekomunikačných služieb a služieb rozhlasového a televízneho vysielania.

V súčasnosti: Doteraz platilo, že miesto dodania uvedených služieb bolo v štáte, kde sídlil poskytovateľ služby. V tom štáte bola aj odvedená daň.

6. Kontrolný výkaz sa bude posielať inokedy

Po novom: Ruší sa previazanie uplynutia lehoty na podanie kontrolného výkazu na deň podania daňového priznania k dani z pridanej hodnoty. Kontrolný výkaz by tak podnikateľ mal  podať do 25 dní po skončení zdaňovacieho obdobia, a to bez ohľadu na to, kedy za toto zdaňovacie obdobie podal daňové priznanie.

V súčasnosti: Platiteľ dane z pridanej hodnoty je povinný podať kontrolný výkaz: do 25 dní po skončení zdaňovacieho obdobia (napr. mesiaca, štvrťroka), avšak najneskôr v deň podania daňového priznania.

01 - Modified: 2006-07-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Technologické firmy nepreverujú partnerov
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:10