StoryEditor

Nemocnice Penty nebudú pre VIP klientov

25.04.2013, 00:00

Krízový manažér
Racionálny a pragmatický. Tak navonok pôsobí Ľuboš Lopatka, ktorého sprevádza povesť krízového manažéra schopného postaviť na nohy každý problémový podnik. On sám toto hodnotenie považuje za prehnané. "Úspešnosť je vždy o vhodnom výbere ľudí, komunikácii, zanietení a tímovej spolupráci. Keď sa tieto predpoklady stretnú, vzniká veľká nádej na úspech, nikdy nie však záruka," hovorí nedávny šéf Sociálnej poisťovne. Jedným dychom dodáva, že sa rád obklopuje múdrymi ľuďmi. "Menej  sa narobíte a ešte sa máte možnosť od nich i niečo naučiť. Človek sa učí celý život a ja nie som výnimka," odôvodnil.

Bývalý námestník ministerstva privatizácie o svete biznisu nikdy nesníval. Po skončení strednej školy chcel byť konštruktérom automobilov, no na tento smer ho, podľa jeho slov, nevedno prečo, na Strojníckej fakulte bratislavskej Slovenskej technickej univerzity nezaradili. "Dostal som sa však na Katedru ekonomiky a riadenia strojárskej a elektrotechnickej výroby a zdá sa, že sa mi to riadenie nakoniec stalo osudným," spomína Lopatka na začiatky, ktoré predurčili jeho smerovanie.

Mzda nie je motívom
Po získaní doktorátu vystriedal Lopatka viacero súkromných slovenských aj medzinárodných podnikov, ktoré bolo potrebné ozdravovať. Na otázku, prečo si vždy vyberal zložité projekty, jednoznačnú odpoveď nemá. "Na to, aby som sa rozhodol pre zmenu, potrebujem nadobudnúť presvedčenie, že nová práca bude dostatočne zaujímavá a bude mať zmysel," hovorí Lopatka, ktorý plat nepovažuje za dostatočný motív práce. Tým je vraj skôr priestor na sebarealizáciu a predpoklad, že ho zverené úlohy budú baviť. Za najužitočnejšiu pracovnú skúsenosť považuje Lopatka prácu pre spoločnosť Smurfit -- Kappa Štúrovo. "V tejto fabrike som prežil troch vlastníkov, štyri názvy fabriky, nádherné obdobie, skvelé výsledky, úspešnú reštrukturalizáciu fabriky a v neposlednom rade vynikajúcich a na fabriku hrdých ľudí." Fatálnou škodou pre fabriku podľa neho bola "smola" na stále sa meniacich vlastníkov.

Štátne podniky? Už nikdy
S tým sa stretol aj ako šéf Sociálnej poisťovne, kam ho dosadila bývalá vláda Ivety Radičovej. Jeho misiou bolo znížiť závislosť poisťovne od štátneho rozpočtu, čo sa mu aj v konečnom dôsledku podarilo. Za dva roky znížil prevádzkový fond poisťovne z necelých 150 na 115 miliónov eur. Priame príkazy, ako má viesť štátny podnik, vraj nedostával. "Stretol som sa iba s odporučeniami, a tie som akceptoval, len ak boli zmysluplné. Mal som a taktiež som uplatňoval právo veta," povedal exriaditeľ.
Po nástupe Ficovej vlády svoju stoličku dobrovoľne opustil. Nechcel vraj, aby niekto začal kaziť jeho prácu. Za štátnou sférou definitívne spálil mosty. "Ako skúsenosť mi to stačilo." Dnes je Lopatka na čele spoločnosti Svet zdravia, ktorá patrí do portfólia Penty. Dosah bude mať na osem regionálnych nemocníc. "Nadobudol som presvedčenie, že Penta má vo Svete zdravia skutočný a nefalšovaný záujem urobiť poriadok, prenastaviť procesy, zvýšiť spokojnosť pacientov, a tak som sa rozhodol ponuku prijať," hovorí Lopatka. Ako bude viesť nemocnice, nateraz povedať nevie. So situáciou v spoločnosti sa ešte len oboznamuje. Jedno vie však iste -- nemocnice Sveta zdravia vraj "určite nebudú zariadeniami pre VIP zákazníkov."

01 - Modified: 2004-10-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Boeing vykázal výrazný rast zisku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:06