StoryEditor

Investičný mág: Titanic, dinosaury aj premiérske kreslo. To je Clive Palmer

07.10.2013, 23:59

Viete si predstaviť, že by mal napríklad náš premiér park s robotickými dinosaurami, alebo presnú kópiu lode Titanic? V Austrálii sa to možno onedlho stane realitou. Miestny excentrický miliardár Clive Palmer sa rozhodol vstúpiť do politiky. Založil vlastnú politickú stranu s odvážnymi plánmi. Po najbližších voľbách by chcel obsadiť kreslo predsedu vlády. Svoje ťažko zarobené milióny však nemíňa iba na svoju kampaň, financuje omnoho zaujímavejšie projekty. Napríklad spomínaný Titanic, ktorý má na more vyplávať už o tri roky.

Zbohatol na oceli

Meno spoločnosti Mineralogy je pre Európanov pomerne neznáme. Doma v Austrálii je to však pojem. Najmä kvôli svojmu majiteľovi. Clive Palmer získal svoj majetok najmä vďaka tejto firme. Mineralogy je jednou z najväčších austrálskych firiem a jej doménou je ťažobný priemysel. Palmerova firma ťaží najmä železnú rudu, ale firmy, ktoré neskôr kúpil, ťažia a spracúvajú aj uhlie a nikel. Keďže Austrália je ložiskami surovín bohato pretkaná, Palmer sa stal miliardárom pomerne rýchlo. A peniaze si aj náležite užíva.

Palmer je typickým príkladom „drop-off“, teda školského odpadlíka. Univerzitu v Queenslande opustil ešte predtým, ako si stihol urobiť titul. Namiesto toho sa pustil do podnikania. V sedemdesiatych rokoch však neboli v móde startupy, aké poznáme dnes. Palmer sa teda rozhodol zažiariť v typicky austrálskom odvetví, teda ťažbe. Dnes je takmer 60-ročný Palmer milionárom. Miliardárskemu rebríčku tento rok unikol iba o pár miliónov. Clive Palmer je ženatý a má tri deti, z toho dve z prvého manželstva. Jeho prvá manželka Susan zomrela v roku 2005. Palmer sa potom oženil so svojou druhou ženou Annou, s ktorou má dcéru.

Palmer Park

Palmer by si mohol za svoje peniaze nakúpiť nekonečné množstvo áut, domov, či firiem. Namiesto toho si radšej plní detské sny. Jedným z nich bol aj Jurský park, ktorý chcel Palmer v Austrálii vybudovať. Rokovania kvôli autorským právam však stroskotali. Palmer teda budúci rok predstaví dinopark pod názvom Palmer Coolum Resort: Dinosaur Park. Dinosaury, ktoré môžeme vidieť v Zoo v Bratislave, sú však oproti tým austrálskym iba slabý odvar. Najväčšou atrakciou Palmerovho dinoparku má byť tyranosaurus menom Jeff. Je 20 metrov dlhý a takmer štyri metre vysoký. Je z Číny a bude sa reálne pohybovať a vydávať zvuky. Jeff je však iba jedným zo sľubovaných dinosaurov. Palmer ich u čínskeho výrobcu objednal až 160. V životnej veľkosti, samozrejme.

Po kúpe dinosaurov ešte Palmerovi ostalo na účte niekoľko miliónov, tak sa ich v duchu svojho hesla rozhodol minúť. Samozrejme, unikátnym spôsobom. Clive Palmer nedávno oznámil, že nechal postaviť Titanic II, presnú kópiu slávnej „nepotopiteľnej“ lode. Na more by sa mala dostať v roku 2016. Odvezie takmer 2500 ľudí, plus 900 členov posádky.

Jedna z jeho záľub sa mu ale stala osudnou. Palmer vlastnil futbalový klub Gold Coast United, o ktorý ale prišiel kvôli neustálemu porušovaniu pravidiel futbalovej federácie. Palmer v roku 2009 prišiel povzbudiť svoj tím na zápas, zo štadióna však odišiel v sanitke. Dostal totiž infarkt. Po tejto skúsenosti vyhlásil, že „chce minúť všetky peniaze, kým je ešte nažive.“

Politika? Tá najvyššia

Atrakcie pre ľudí však svojráznemu miliardárovi nestačili, a tak sa rozhodol vstúpiť do politiky. „Dôvodom, prečo kandidujem, je byť nasledujúcim austrálskym premiérom,“ povedal médiám pri ohlasovaní svojej kandidatúry. Plán austrálskeho miliardára je trúfalý už len preto, lebo v Austrálii má premiér postavenie podobné, ako ten britský. Hlavou štátu v Austrálii je totiž, rovnako ako v Spojenom kráľovstve, kráľovná Alžbeta. Clive Palmer je na čele kandidátky Palmerovej zjednotenej strany (PAP) a tá doteraz prevalcovala takmer všetky strany v regionálnych kolách volieb. Strana stojí na základoch zaniknutej Austrálskej zjednotenej strany (UAP). Austrálske voľby tento rok ovládli celebrity, ako Palmer. So svojou stranou WikiLeaks kandiduje napríklad aj Julian Assange. Assange je Austrálčan známy z kauzy WikiLeaks, stránky, ktorá publikovala citlivé údaje z prostredia svetovej diplomacie.

To, či sa Palmer naozaj stane premiérom, uvidíme už 14. októbra, kedy sa dozvieme výsledky volieb.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 19:30