StoryEditor

Nové s. r. o. dosiahli svoj strop

05.02.2014, 22:59

Ľudmila Richnavská zo Spiša poskytuje firmám účtovnícke služby. Prednedávnom plánovala svoj živnostenský listvymeniť za eseročku. Rozhodnutie však prehodnotila po tom, ako vláda Roberta Fica (Smer-SD) zaviedla licencie, teda minimálne dane. „Ako živnostníčku ma strašili vysoké odvody. Naopak, pri s. r. o. by som nemusela platiť žiadne odvody do Sociálnej poisťovne, ak si nestanovím odmenu. Zmena v podobe licencie ma však zaskočila,“ odôvodnila svoje rozhodnutie zostať pri živnosti Richnavská.

Ide tak len o jeden z príkladov, keď sa živnostníci rozhodli stopnúť prechod na eseročku. Ako ukázali čísla Štatistického úradu, v závere minulého roka počet samostatne zárobkovo činných osôb klesol oproti vlaňajšku len o niečo vyše percento. Eseročiek bolo medziročne viac o desatinu – teda približne rovnako ako už niekoľko mesiacov predtým.

 

Strašili ju vysoké odvody

Rozruch medzi podnikateľmi spôsobili práve spomínané licencie. Eseročky tak musia odviesť minimálnu ročnú daň vo výške 480 eur napriek tomu, že nevykazujú žiadny zisk. Ďalšou novinkou je povinnosť vložiť pri zakladaní na účet hotovosť vo výške päťtisíc eur.

Aj pre tieto skutočnosti markantnému nárastu zakladania spoločností s ručením obmedzeným, zdá sa, odzvonilo. „Tí, ktorí si chceli založiť takúto spoločnosť, už tak urobili v čase, keď sa zmenili k horšiemu odvody pre živnostníkov,“ tvrdí analytik SAV Vladimír Baláž.

Šéf Slovenskej asociácie malých podnikov opisuje aj príklady z praxe. Ak sa podľa neho niekto rozhodne podnikať v cestovnom ruchu a otvorí si vlastný penzión, trvá minimálne dva až tri roky, kým sa zviditeľní na trhu natoľko, že bude vykazovať zisk. Zatiaľ musí platiť odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne, daň z nehnuteľnosti či daň z motorových vozidiel. „A na dôvažok pribudla ešte aj spomínaná licencia.“ Podľa jeho slov, licencia bude prekážkou pre začínajúcich podnikateľov, ale aj pre tie spoločnosti, ktoré pre krízu alebo iné faktory nevykazujú dočasne zisk.

 

Aby si živnostník nenosil problémy domov

Náklady na živnostníka a eseročku sa okrem toho pomaly vyrovnávajú. Pre časť ľudí však predsa len s. r. o. má určité výhody. „Treba si uvedomiť, že živnostník ručí za svoje záväzky osobným, ba dokonca aj rodinným majetkom. Aby si problémy nenosil domov, výhodnejšie je preto podnikať formou s. r. o.,“ upozorňuje daňový poradca Accace Peter Pašek.

Odborníci sa tak zhodujú na tom, že eseročka je stále výhodná pre tých, ktorí podnikajú v takzvaných rizikových sférach. Ide o stavebníctvo či dopravu. „Môže tam dôjsť napríklad k odcudzeniu zariadenia či strojov,“ vysvetľuje Sirotka. Práve tu môžu podnikatelia uplatniť ručenie do výšky vkladu.

01 - Modified: 2006-01-10 21:12:11 - Feat.: 0 - Title: Konôpkovým snom účasť v Le Mans
01 - Modified: 2024-05-09 15:38:20 - Feat.: - Title: Argentínu zasiahol generálny štrajk proti úsporným opatreniam prezidenta. Chce znížiť reguláciu podnikania 02 - Modified: 2024-05-06 12:38:20 - Feat.: - Title: Štát by mohol získať od fiktívnych živnostníkov desiatky miliónov eur ročne, tvrdí Útvar hodnoty za peniaze 03 - Modified: 2024-05-05 13:54:26 - Feat.: - Title: Siahne vláda živnostníkom na ich paušálne výdavky? Danko má pre ministra financií jasný odkaz 04 - Modified: 2024-05-03 12:23:08 - Feat.: - Title: Pre hotelierov a gastroprevádzky na Slovensku chceme byť hybným motorom, hovorí pre HN odborník 05 - Modified: 2024-05-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci majú isté povinnosti. Na čo si musia dať pozor?​
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 03:51