StoryEditor

Zmena v biznise môže priniesť prácu

17.03.2014, 15:54
Autor:
jmjm
Poisťovníctvo

Poisťovne v Európskej únii dostali jasnú správu. V priebehu nasledujúcich rokov sa musia podrobiť zásadným zmenám. Európsky parlament totiž definitívne rozhodol, že v roku 2016 začne platiť regulácia Solvency II. Poisťovne sa budú riadiť vo všetkých členských krajinách podobnými pravidlami, hlavne v prípade riadenia rizík v podnikaní.

Príležitosť aj hrozba

„Pre Slovensko je to príležitosť na získanie nových pracovných miest s pridanou hodnotou,“ povedala pre HN generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní Jozefína Žáková. Spoločné pravidlá pre členské štáty budú totiž podľa odborníkov nútiť poisťovne vytvárať integrované servisné centrá, z ktorých budú obsluhovať viacero štátov v únii. „Už teraz vidíme, že niektoré veľké spoločnosti sa snažia v, lacnejších‘ krajinách vytvárať servisné centrá. Ak budú takéto centrá vznikať na Slovensku, bude to príležitosť na vznik pracovných miest pre vysokokvalifikovaných odborníkov,“ približuje šéfka pre risk manažment poisťovne Generali na Slovensku Jelica Kľúčovská. Žáková však upozorňuje, že podnikateľské prostredie u nás zatiaľ nepraje optimistickému scenáru. „Legislatíva, zameraná na konsolidáciu verejných financií, nepomáha rozvoju sektora,“ hovorí s tým, že jednou z viacerých prekážok je aj mimoriadny odvod pre finančné spoločnosti. Šéfka asociácie sa preto skôr obáva, že poisťovne na Slovensku môžu skôr sťahovať pozície s vyššou pridanou hodnotou za hranice. V praxi by sa tak napríklad mohli transformovať z riadnych spoločností na pobočky poisťovní z iného členského štátu. Podporu a servis by tak Slovákom poskytovali centrá z iných krajín. „Veľa činností spojených s vývojom a pripravenosťou Solvency II sa vykonáva mimo Slovenska – v krajinách ako Nemecko, Holandsko, Veľká Británia či Rakúsko,“ dodáva hovorkyňa Union poisťovne Judita Smatanová s tým, že výrazný rast pracovných príležitostí na Slovensku neočakáva.

Ministerstvo nezasiahne

Žáková preto nalieha na štát, aby v mene zvýšenia šancí Slovenska na prilákanie investícií zlepšil podmienky pre poisťovne. Naše ministerstvo však žiadne špeciálne opatrenia nepripravuje. „Ide o veľmi obmedzený a špecifický okruh pracovníkov,“ odkázal nám rezort. V súvislosti s reguláciou Solvency II však očakáva zvýšený dopyt po ľuďoch so „špeciálnymi odbornými vedomosťami“. „Ako si budú poisťovne túto potrebu riešiť, či interne alebo v rámci skupiny mimo SR, je na posúdení a rozhodnutí jednotlivých subjektov,“ dodáva ministerstvo. Podľa odhadov odborníkov by sa takto mohlo vytvoriť niekoľko desiatok vysokokvalifikovaných pracovných miest. Viaceré poisťovne na Slovensku nám však potvrdili, že v rámci prípravy na Solvency II už prijímali ľudí. „Zvýšili sme počet zamestnancov v oblastiach, kde teraz prebieha príprava na reguláciu, a v oblastiach, kde sa od roku 2016 budú musieť podľa Solvency II vykonávať kľúčové funkcie,“ povedal námestník generálneho riaditeľa v Kooperative Kurt Ebner.

01 - Modified: 2006-03-02 06:10:00 - Feat.: 0 - Title: Putin priznal zodpovednosť za inváziu do ČSSR z roku 1968
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 04 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 05 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:54