StoryEditor

Biznismeni so slnkom nechcú platiť štátu

24.09.2013, 15:58
Nová daň nás zruinuje. Taký je odkaz výrobcov elektriny zo slnka smerom k ministrovi financií Petrovi Kažimírovi (Smer-SD).

Financmajster ešte v júli pre HN vyhlásil, že ministerstvo pracuje na návrhu nového odvodu pre výrobcov slnečnej elektriny.

Výrobcovia však tvrdia, že projekty doteraz boli zaťažené až príliš. Upozorňujú pritom aj na zdanenie zisku, ktoré zaviedla vláda v roku 2010. „Komunikujeme s ministerstvom financií a poskytujeme im podstatné údaje, ktoré ukazujú na ekonomiku našich elektrární,“ povedal na  tlačovej konferencii Ľudovít Sľuka z Asociácie výrobcov elektriny zo slnka.

Konkrétne čísla chýbajú
Samotný rezort zatiaľ nekonkretizoval výšku dane. Podľa Kažimíra by prípadná daň mala platiť od januára nového roku. Podľa informácií HN by z nej štát mohol získať rádovo desiatky miliónov eur.

Ministerstvo sa pritom inšpirovalo Českom, kde v roku 2011 zaviedli 26-percentnú daň, aby tak dodatočne zaťažili veľmi výhodný biznis. Naši výrobcovia však tvrdia, že u nás je situácia iná – v Česku totiž štát navyše pridal firmám aj 5-ročné daňové prázdniny a každý rok zvyšuje výkupnú cenu za elektrinu zo slnka o dve až štyri percentá.

Špekulanti unikli
Naši fotovoltici však priznali aj to, že mnohí investori využili štedré výkupné ceny, ktoré nastavil štát ešte v roku 2009. Veľa podnikateľov tak postavilo elektrárne a za výhodných podmienok a následne ich predali so ziskom. Na opatrenia štátu tak doplatia noví vlastníci. Výrobcom elektriny so slnka pritom okrem slnečnej dane prekáža aj nový poplatok za pripojenie do distribučnej sústavy. Tvrdia, že v novom roku im môžu stúpnuť náklady rádovo až o desaťtisíce eur, čo opäť predĺži návratnosť investície. Ako už HN informovali, firmy preto plánujú žaloby na štát za poškodenie ich biznisu.

01 - Modified: 2005-06-21 09:48:00 - Feat.: 0 - Title: Na infraštruktúru v rómskych osadách by bolo treba možno až 100 miliárd
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:51