StoryEditor

Developer druhú šancu nedostal. Končí

14.01.2014, 22:59
Výstavba. Spoločnosť B. O. S. Slovakia skončil druhýkrát v úpadku. Veriteľov, ktorým dlhuje milióny, nepresvedčil.

V lete minulého roka zastavil krach a sľuboval dokončenie bratislavského developerského projektu. Dnes je spoločnosť B. O. S. Slovakia opäť v konkurze a byty v bratislavskej mestskej časti Dúbravka nie sú v pláne. Informoval nás o tom jeden z hlavných veriteľov podniku, ktorý z dôvodu mlčanlivosti nechcel byť menovaný. Reštrukturalizačný správca Dušan Kuruc potvrdil, že sa veritelia zhodli na konkurze. Kameňom úrazu bola výška dlhu. Plány developera na oživenie svojej činnosti a bytového projektu stroskotali na nedohode so subjektmi, ktorým firma neplatila dlhé mesiace.

Zohnali kapitál

„Dlžník plánuje zachovať prevádzku podniku a dokončiť projekt v Dúbravke podľa pôvodných zámerov,“ argumentoval v auguste 2013 reštrukturalizačný správca Dušan Kuruc dôvody, prečo odporúčal ochranu súdov pred veriteľmi a zastavenie konkurzu B. O. S. Slovakia. Jeho slová presvedčili Okresný súd v Prešove a žiadosti o ozdravenie vyhovel. Firma sa zaviazala dostavať komplex dvoch z pätnástich bytových domov v bratislavskej mestskej časti Dúbravka. Tie totiž v minulosti nedokončila. Od roku 2005 argumentovala zvýšenými nákladmi a zlou platobnou morálkou klientov. Posledné dve budovy so 66 bytmi ostali na papieri. Kapitál na ich realizáciu firma zohnala až minulý rok. Na otázky HN developer neodpovedal.

Veritelia odhlasovali krach

Skôr, ako sa projekt dostavby začal rozbiehať, je však opäť všetko inak. Okresný súd v Prešove zrušil reštrukturalizáciu a vyhlásil konkurz. Ako správca Dušan Kuruc dopĺňa, úpadok navrhol jeden z oprávnených veriteľov, ktorého hlasovaním podporili ďalšie spoločnosti. Veritelia čakajú od konkurzu záruku vyššieho uspokojenia pohľadávok, ako z prípadného pokračovania projektu. Medzi veriteľmi sú Sociálna poisťovňa a zdravotné poisťovne s približne miliónovou pohľadávkou. Hlavným problémom pre B. O. S. Slovakia je však banková sekera voči OTP Banke a Slovenskej záručnej a rozvojovej banke (SZRB). „OTP Banka Slovensko participovala na financovaní developerského projektu. Pohľadávka banky vznikla neuhradením úveru v stanovenom termíne z úverovej zmluvy,“ potvrdila Katarína Gajdošíková, poverená vedením marketingového oddelenia OTP Banky. Podrobnosti, ako výšku dlhu, či dôvod krachu rokovaní o ozdravení, však podobne ako zabezpečený veriteľ SZRB neprezradila.

„Banka sa nemôže vyjadrovať o záležitostiach týkajúcich sa klienta banky ani ku konkrétnym bankovým obchodom, keďže sú predmetom bankového tajomstva,“ vysvetľuje riaditeľka Odboru právneho a vymáhania pohľadávok SZRB Alena Meszárošová. Silným veriteľským hráčom je podľa našich informácií aj Slovenská konsolidačná, ktorá vymáha skupinu zverených pohľadávok.

Byty by mohli dostavať

Podľa odborníkov nemusí krach developera znamenať aj zánik plánov dostavby. O projekt, o ktorý sa B. O. S. Slovakia márne pokúšala, môže mať ďalších záujemcov. Na developerskom trhu totiž panuje stavebný optimizmus. Jednoduché a dostupné bývanie, ktoré by byty projektu Dúbravka 200 priniesli, má na bratislavskom trhu svoje miesto. „Panelákové byty sú vo svojej podstate veľmi efektívnym bývaním, ktoré v novom šate je riešením pre najpočetnejší segment dopytu,“ potvrdzuje Martin Čapo, viceprezident Národnej asociácie realitných kancelárií pre vzťahy s verejnosťou. Problémom podľa neho nie je ani lokalita. Práve naopak. Dúbravka patrí medzi bratislavskú realitnú stálicu. „Práve jej okraj s možnosťou napojenia na diaľničný obchvat je miestom pre cenovo dostupnú výstavbu,“ hodnotí jej proporcie Martin Čapo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:19