StoryEditor

KDH chce, aby do do reštrukturalizácie Váhostavu vstúpila prokuratúra

17.04.2015, 19:06
Autor:
SITASITA


Predseda KDH Ján Figeľ vyzýva generálneho prokurátora, aby bezodkladne urobil opatrenia a vstúpil do reštrukturalizačného procesu k Váhostavu. Povedal to na dnešnej tlačovej besede. Generálna prokuratúra by podľa Figeľa mala vstúpiť do reštrukturalizačného procesu k Váhostavu ako jeho účastník. "Prokurátor v konaní môže uplatňovať všetky oprávnenia účastníka takéhoto konania za účelom dôslednej a účinnej ochrany práv a záujmov všetkých veriteľov spoločnosti a štátu. Toto konanie nie je uzavreté a dá sa ovplyvniť," tvrdí Figeľ.

Predseda KDH sa zároveň pýta, prečo sa tak zatiaľ nestalo, keďže podozrení je veľa. "Prokuratúra má konať povinne, ak ide o takéto súvislosti. Nemá čakať na podnet či tlačovú besedu. Toto oprávnenie by mala prokuratúra bezodkladne využiť," tvrdí Figeľ s tým, že už začala trestné stíhanie. Ak teda má zabezpečiť výsledok takéhoto stíhania, tak vstúpiť do podvodného konania je podľa neho povinnosťou.

Figeľ zároveň v súvislosti s kauzou Váhostav tvrdí, že Smer-SD je naplno zodpovedný za vzniknutý problém. "Už je to ôsmy rok, keď má moc riešiť problémy Slovenska. Namiesto toho ich zakrýva," hovorí Figeľ, ktorý zároveň pripomína, že počas vlády Ivety Radičovej stopol zákazky na stavanie diaľnic cez PPP projekty, ktoré boli drahé a navrhol tieto stavby riešiť cez eurofondy. "Fico ma vtedy označil za vlastizradcu. Dnes sa však tieto úseky stavajú, dokončujú za nižšie ceny a platí to Európska únia. Kto teda išiel páchať vlastizradu?" pýta sa Figeľ.

Správanie sa spoločnosti Váhostav a aj reštrukturalizácia je podľa Figeľa podvod. Vláda do toho podľa neho navyše vstupuje podvodníckym návrhom, ktorý má pomôcť malým podnikateľom cez štátne aktíva. Figeľ sa zároveň pýta, čo robí šéf Najvyššieho kontrolného úradu. Ako dodal, podľa účtovnej uzávierky je Váhostav majetkovo v pluse. "Má problém možno s likviditou. To však nie dôvod na reštrukturalizáciu, na odpisovanie dlhov. Je to ilegálne a protizákonné. Ak je potrebná reštrukturalizácia alebo vyrovnanie s dlžníkmi, tak časové. Objemové však nie. Na to majú majetok," tvrdí Figeľ.

Pavol Abrhan z KDH kritizuje aj situáciu, keď vláda najprv predložila návrh na skrátené legislatívne konanie k Váhostavu s odôvodnením, že štátu hrozia národohospodárske škody. Následne však zaradila strana Smer v parlamente nový bod na odvolávanie Figeľa z postu podpredsedu parlamentu a problém živnostníkov či Váhostavu akoby už nebol zaujímavý. K situácii sa vyjadril aj Pavol Zajac z KDH, podľa ktorého masívne nevyplácanie na diaľniciach sa začalo za vlády Roberta Fica. "Mecenášovia na čele s Jurajom Širokým mali plán nevyplácať subdodávateľov a okradnúť živnostníkov cez reštrukturalizáciu. Prvá to urobila firma TSS Grade, ktorá vyplatila živnostníkov 15 percentami. V minulom roku firma Doprastav, ktorá živnostníkov vyplatila 30 percentami. A teraz bola na rade firma Váhostav," dodáva Zajac.

01 - Modified: 2007-05-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci v zahraničí
01 - Modified: 2024-04-25 21:43:50 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi, náklady sa nemajú preniesť na pacienta 02 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 03 - Modified: 2024-04-24 14:13:06 - Feat.: - Title: KDH nesúhlasí s využitím vkladov z druhého piliera na štátne investície 04 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 05 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:21