StoryEditor

Hypotéky budú pod tlakom

26.06.2013, 00:00

Na prvý pohľad "nevinná" novela colného zákona sa postarala vo finančných kruhoch o rozruch. Rezort financií do nej totiž narýchlo doložil aj zmeny zákona, ktorý upravuje obchodovanie s hypotekárnymi záložnými listami či korporátnymi dlhopismi. Nové pravidlá majú pritom platiť už od budúceho pondelka. Podľa kritikov odradia drobných investorov od nákupov, čo môže predražiť hypotéky.

V hre je zdraženie hypoték
"Novelou presadenou vo Výbore Národnej rady pre financie a rozpočet NR SR sa môže negatívne prejaviť v úrokovej sadzbe hypotekárnych úverov," potvrdila nám Slovenská banková asociácia. Ako presnejšie upozorňuje, novinka zhorší prístup ľudí k hypotekárnym záložným listom. Práve ich predajom získavajú banky peniaze na krytie hypoték. V praxi to môže znamenať pokles objemu poskytovaných úverov na bývanie a rast úrokov pri nich.

Asociácii dáva za pravdu aj riaditeľ pre riadenie bilancií zo Slovenskej sporiteľne Vladimír Polhorský. "Schválená novela je jednoznačne prekážkou pre kúpu záložných listov, keďže pre mnoho klientov je podávanie daňových priznaní len z dôvodu ich držby neakceptovateľné," hovorí. Po novom totiž nebudú dane z výnosov strhávané automaticky, ale investor, ak ide o fyzickú osobu, bude musieť vyplniť daňové priznanie, a dokonca zaplatiť zdravotné odvody. "Dodatočné daňové nároky môžu tlačiť na rast výnosov na nových hypotekárnych listoch. Nakoniec môže dôjsť k rastu úrokov na hypotékach," vysvetľuje Polhorský. Malí investori pritom tvoria iba v prípade Slovenskej sporiteľne až polovicu kupcov záložných listov. Približne 15-tisíc ľudí za ne dalo 300 miliónov eur. Veľkými predajcami sú aj Tatra banka či VÚB banka. Ich stanoviská a objemy predajov sa nám do uzávierky nepodarilo zistiť. Slovenská banková asociácia takéto štatistiky nezaznamenáva.

Idú podľa únie
Ministerstvo financií sa bráni. "Od 1. 1. 2013 sa výnosy zo štátnych dlhopisov a štátnych pokladničných poukážok u fyzických osôb zdaňujú podaním daňového priznania. Týmto spôsobom sa navrhuje postupovať aj v prípade podnikových a komunálnych dlhopisov," vysvetľuje odštartovaný proces zjednocovania hovorca ministerstva financií Radko Kuruc. Rezort má na to podľa neho hneď tri dôvody. Novým systémom zdanenia sa podľa neho priblížime k ostatným krajinám Európskej únie, čo môže zatraktívniť naše cenné papiere v očiach ich investorov. Vyzdvihuje aj zníženie administratívneho zaťaženia emitentov dlhopisov. "V čase výplaty úrokového výnosu nebudú mať povinnosť zisťovať, komu sa vyplácajú a akým spôsobom sa zdaňujú," uzatvára Kuruc. Nevidí problém v tom, že bežní Slováci, ktorí sa rozhodnú pre kúpu hypotekárnych záložných listov, si budú musieť poradiť s novými povinnosťami.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 04:54