StoryEditor

Žiga pre HN: Taliani klamali. Súd vyhráme

14.12.2014, 23:00
Minister životného prostredia Peter Žiga tvrdí, že Slovenské elektrárne neuspejú proti vláde v spore o Gabčíkovo.

Slovenské elektrárne, v ktorých je majoritným akcionárom taliansky Enel, tvrdia, že štátny podnik Vodohospodárska výstavba minulý týždeň neprávom vypovedal zmluvu o prenájme vodnej elektrárne Gabčíkovo a žiadajú preto odškodné vyše 100 miliónov eur. Neobávate sa toho, že štát na súde prehrá?

– Sú to čisto len špekulácie a priania. Najprv chcem upozorniť na to, že v roku 2006 bola podpísaná zmluva o prevádzke medzi Slovenskými elektrárňami a Vodohospodárskou výstavbou. My si myslíme, že táto zmluva je protizákonná a neplatná. Existuje totiž dodnes platná zmluva z roku 1977 medzi Československom a Maďarskom o výstavbe spoločného diela Gabčíkovo a v nej sa píše, že v prípade, ak dôjde k prenájmu časti diela, musia na to dať súhlas obe strany. K tomu však z maďarskej strany nedošlo. Zároveň je v tejto zmluve aj klauzula o tom, že elektráreň musí prevádzkovať národný prevádzkovateľ. Tým, že v roku 2006 získala talianska spoločnosť Enel 66-percentný podiel v Slovenských elektrárňach, nedá sa už hovoriť o národnom prevádzkovateľovi. Preto považujeme zmluvu o prenájme elektrárne za neplatnú a obrátili sme sa aj na súd. Konanie ešte pokračuje.

Premiér však vyhlásil, že firma si neplnila ani povinnosti zo zmluvy o prevádzke elektrárne. Druhá strana to odmieta. Máte dôkazy?

– Niekoľkokrát sme upozornili talianskeho akcionára, že nedodržiava zmluvu o prevádzke. Chceli sme od nich presné dáta o tržbách elektrárne, no oni nám ich nedali. Bez týchto informácií si nemôžeme overiť, či elektrárne platia Vodohospodárskej výstavbe ako majiteľovi diela toľko, koľko majú, teda 65 percent zo ziskov. Poskytli nám iba údaje za rok 2010. Po vyhodnotení dát audítorskou spoločnosťou sme zistili, že elektrárne priznali o 800-tisíc eur menej (Vodohospodárskej výstavbe teda vyplatili približne o 520-tisíc eur menej, pozn. red.) ako mali. To znamená, že nás klamali. Oni teraz navyše žiadajú v rámci odškodnenia aj zmarený zisk. V prebiehajúcich súdnych sporoch však tvrdia, že z prevádzky elektrárne nemajú žiadny zisk. Máme na to dôkazy v zápisniciach zo súdnych pojednávaní.

Štát je však predsa tiež akcionárom v Slovenských elektrárňach. Prečo nežiadate potrebné dáta od svojich zástupcov?

– Nevieme sa k nim dostať ani cez nich. Je to výsledkom toho, ako bola nastavená privatizácia. Ďalším problémom je to, že Slovenské elektrárne sa zaviazali, že budú robiť generálne opravy v Gabčíkove. Životnosť turbín je 20 rokov a v prevádzke sú od roku 1992. To znamená, že opravy sa mali začať už v roku 2012. Doteraz sa tak nestalo.

O aké veľké investície ide?

– Približne 50 až 60 miliónov eur. Okrem toho sa však elektrárne zaviazali aj k tomu, že budú platiť päť miliónov eur ročne za údržbu Vodného diela Vodohospodárskej výstavbe. Oni ich platili a v roku 2013 nám povedali, že ich budú platiť s výhradou a žiadajú naspäť dovtedajšie platby, čo predstavuje 43 miliónov eur. To je z nášho pohľadu neprípustné.

Argument druhej strany je, že nevedeli, kde tie peniaze reálne skončia. Vodohospodárska výstavba ich totiž ďalej posúva do Slovenského vodohospodárskeho podniku, ktorý údržbu reálne vykonáva. Elektrárne tvrdia, že tok peňazí medzi týmito dvomi štátnymi podnikmi je neprehľadný.

– Tento argument neobstojí. Taliani sa zaviazali, že tieto peniaze budú platiť. Zmluva s SVP je platná od 2001 a doteraz s ňou nebol problém.

Koľko platí Vodohospodárska výstavba Slovenskému vodohospodárskemu podniku?

– Za prevádzku celého vodného diela je to ročne 15 miliónov eur. Teda trojnásobne viac, ako majú platiť elektrárne.

Prečo štát všetky tieto dôvody neuviedol aj v oficiálnej výpovedi o prenájme elektrárne?

– Táto výpoveď je len prvým právnym krokom. O tých ďalších však ešte nemôžem hovoriť.

V marci by teda mala elektráreň skončiť v rukách Vodohospodárskej výstavby. Súčasný prevádzkovateľ tvrdí, že vyrobenú elektrinu z Gabčíkova dokáže predať za lepšiu cenu vďaka širšiemu portfóliu spoločnosti. Nehrozí, že štát napokon prerobí?

Vodohospodárska výstavba už prevádzkuje vodné elektrárne. Tú v Gabčíkove dokáže prevádzkovať ešte efektívnejšie než zahraničný akcionár v Slovenských elektrárňach.

Vo vláde ste už skoro tri roky, no tieto kroky robíte až teraz. Vyzerá to tak, že štát chce oslabiť pozíciu Enelu, ktorý sa snaží predať svoj podiel v Slovenských elektrárňach.

Nemá to nič spoločné s predajom. Už v auguste sme dávali informácie na vládu o chode elektrárne v Gabčíkove a veľmi slušne sme žiadali Slovenské elektrárne, aby si plnili svoje zmluvné povinnosti. Prišla nám odpoveď od Talianov s tým, že je všetko v poriadku.

01 - Modified: 2007-01-23 13:17:00 - Feat.: 0 - Title: Gašparovič Pollákovi už raz odložil výkon trestu, ten zas porušil zákon
01 - Modified: 2024-04-21 10:49:10 - Feat.: - Title: Žiga sa na Malorke zúčastní na Konferencii predsedov parlamentov krajín EÚ 02 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov 03 - Modified: 2024-04-10 07:05:22 - Feat.: - Title: Žiga prevzal zápisnicu o výsledku prezidentských volieb 04 - Modified: 2024-03-12 12:39:53 - Feat.: - Title: Maďari chcú urovnať desaťročia staré spory so Slovenskom. Orbánova vláda vymenovala splnomocnenca 05 - Modified: 2024-01-19 10:50:01 - Feat.: - Title: Vodohospodárska výstavba opäť vyhlásila tender na nákup žeriavov pre Gabčíkovo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:28