StoryEditor

Zdieľanie sietí príde. Otázne je kedy

30.06.2014, 00:00
Ivan Golian, zástupca generálneho riaditeľa a riaditeľ Úseku informačných systémov a sietí spoločnosti Orange, pre HN:

Do infraštruktúry siete momentálne dávame cez 50 miliónov eur, z toho viac ako polovica ide do LTE siete, hovorí Golian.

Minulý týždeň ste oznámili, že do konca roka pokryjete necelú tretinu obyvateľstva novou sieťou LTE (sieť štvrtej generácie – 4 G). Zaujímavé však je, že asi 25 percent obyvateľstva chcete pokrývať na najvyššej frekvencii 2600 megahertzov (MHz), ktorá síce ponúka najvyššie rýchlosti, no zároveň pokrýva relatívne malé územie, a tak ju budete musieť stavať nahusto. Prečo idete touto cestou?

Z hľadiska používateľa má sieť LTE dva základné parametre. Jedným z nich je dosah signálu a druhým je prenosová rýchlosť. Frekvencia ovplyvňuje dosah signálu. Šírka pásma potom rýchlosť prenosu. LTE je stavaná na systéme blokov po desať megahertzoch. Teoreticky teda nižšia frekvencia a desaťmegahertzový blok bude znamenať veľký dosah siete, ale polovičné teoretické prenosové rýchlosti, kým vyššie frekvencie s dvojitým blokom nám zabezpečia síce menší dosah, ale až dvojnásobné teoretické rýchlosti.

Aké teda môžu byť rýchlosti v praxi?

Keď hovoríme o rovnakom type telefónu, ktorý teoreticky podporuje maximálnu prenosovú rýchlosť, tak pri obidvoch frekvenciách 800 aj 2600 MHz s jedným blokom dosiahneme maximálnu teoretickú prenosovú rýchlosť 75 megabitov za sekundu. Pri dvoch blokoch to je však až 150 megabitov za sekundu pre sťahovanie a 50 Mbit/s pre odosielanie dát. Samozrejme, sú to maximálne teoretické rýchlosti podporované technológiou. 4 G siete, ktoré sú u...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:02